Verdensredderne

Simon Stranger Cappelen Damm 2013 33 anmeldelser

Emilie er 17 år og opptatt av gutter og mote. Inne i en klesbutikk treffer hun på en gutt som fester klistremerker med slagord over noen t-skjorter. Slagord om urettferdighet. Om utnytting av arbeidere i den tredje verden. På den Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

Å redde verden med verdensredderne

Å skrive om ekte verden er en komplisert oppgave, det har Simon Stranger kart å gjøre.

Emilie, den 17 år gammel hovedperson er opptatt av gutter og klær. En dag møter hun en gutt som klistrer kilstemerker på t-skjorter i en butikk i Oslo. På t-skjorten står det « Kos deg med t-skjorten. Slavene som sydde det gjode det ikke.» han er i en gruppe som kaller seg verdensredderne. Emilie blir med i gruppen og de lager aksjoner til å få oppmerksomhet om uretferdigheten i verden.

Boken har en gripende historie som får deg til å tenke. Det er en parallel handling som på den ene siden skriver om Emilie og på den andre om ei ung jente i bangladesh som må sy klær. Stranger har klart å skive en bok som er spennende og samtidelig snakker om sante og svært ekte problemer. Man tenker hele tiden om boken også når man er ferdig med den. Jeg leste nesten hele boken i en natt og kunne bare ikke legge den bort. Jeg har aldri før lest en bok som kombinerer fiksjon og ekte verden så detaljert. Boken handler om de tignene som man ikke vil tenke på, de tingene vi valgte å glemme. Boken prøver deg å bli oppmerksom om hva som skjer i verden, og det har den klart. Den beskriver situasjonene veldig bra og gir en sterkt mening. Den får deg å tenke deg om på alminelige ting som shopping eller hvor kjøtt faktisk kommer fra.

Forfatteren ville gjøre oss oppmerskom, at vi forstår hva som foregår. Man kan gjennfinne seg i mange situasjoner. Boken er tatt fra hverdagen og laget til en fantastisk historie. Den prøver å si at man kan faktisk gjøre en froskjell, at det er mulig å redde verden. Forfatteren har klart å gjøre en bok til en mål, man vil bli som Emilie og gjøre en forskjell i verden selv. Alt forfatteren skriver om er tatt fra ekte livet.Det gjør boken annereledes, alt er sant 12 års jenter som må sy klær for å holde familien i livet, kyllingene som lever i haller og får aldri se dagslyset og guttene som blir slått hvis de ikke finner nok elfenben.

Boken er også en kjærlighets histroie. Det er vist derfor det er en ungdoms bok. Man blir med og ser hvordan Emilie utvikler seg under historien. Hun forandrer seg fra en jente som shopper hvert helg til en bevist voksen som er klar til å gjøre en forskjell. Hun slutter å bruke all sin tid på utseendes hennes og heller gir pengene til en som trenger det. Hun har lange diskusjoner med foreldrene om kjøttet de spiser og hva slags klær de burde kjøpe. Emile blir den jenten vi burde være.

Jeg vil bare si at denne boken er definitiv vert å lese. Den her boken er ikke noen tulle bok man bare leser fordi foreldrene vil det. Man blir faktisk grepet av historien og tvunget til å lese vidre. Når man er ferdig med boken blir man sittenede og tenker om historien. Man blir revet in i historien og følger synd på jentene som må sy for å kjøpe mat til familene sine. Etter å ha lest boken har man lyst til å gjøre noen godt. Jeg fikk lyst til å hjelpe en som trenger det. Man tenker seg om når an kjøper sitt neste t-skjort og lurer på hvor den faktisk kommer fra.

Denne her boken burde definitiv komme videre i nomineringen. Simon Stranger har klart å imponere meg, det får ikke så mange forfattere til. Jeg tror hvis bøker kunne redde verden ville den her har gjort det!


marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

Tema var bra, boka kunne vært bedre…

Boka verdensredderne handler om Emilie fra Bærum som er opptatt av klær, sminke, gutter, fester, penger osv… Hun blir etterhvert med en i en gruppe der en gjeng ungdommer prøver å forandre folks syn på barnearbeid i fattige land. De kaller seg for Verdensredderne.

Boka var passelig lang, innholdsrik og hadde mye bra faktastoff. Den gjorde inntrykk, ga inspirasjon og var en ordentlig tankevekker. Den kunne kanskje vært enda mer fæl for å få frem budskapet enda bedre.
Boka hopper en del frem og tilbake, så det er derfor litt vanskelig å henge med på hva som skjer. Det kunne gjerne stått enda mer om de forskjellige arbeiderne og hvor grusomme arbeidsvilkårene de faktisk har. Jeg syntes ikke boka var noe særlig bra litterært skrevet, men det var et bra tema som folk vet alt for lite om. Den kunne vært skrevet for flere ungdommer da den er ganske jentete. Jeg savnet spenningstoppen, man venter hele tiden på at noe skal skje og når det plutselig skjer så skjer det alt for fort.

Ingrid, 15 år


marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

WOW – denne boka fikk meg virkelig til å tenke…

Boken handler om Emilie som er 17 år, og som nesten alle andre jenter elsker å bruke tiden på klær gutter, sminke m.m. Helt til hun en dag møter på en gruppe kalt Verdensredderne.

Egentlig så hadde jeg ikke tenkt å lese denne boken fordi ei vennine av meg ble helt tullete i hodet etter hun leste den (haha), men så bestemte jeg meg for å gi den en sjanse, og ja, jeg skjønner nå hvorfor hun snakket så mye om det. Fordi det er så trist at noe slikt faktisk skjer og at INGEN gjør noe med det. Folk vet rett å slett for lite om det.
Jeg synses boken var veldig bra, den er skrevet på en måte som gjør den lett å lese. Det er korte kapitler, og det står ikke så alt for mye på hver side. Men jeg synes forfatteren nesten var alt for snill! Han skulle skrevet mer om hvordan arbeidsforholdene er. Jeg lærte mye av boka og kommer virkelig til å tenke meg om før jeg går inn i butikker som H&M eller kjøper Freia sjokolade! Jeg vil egentlig anbefale denne boken til alle – fordi temaet er så viktig! Terningkast fem!

Anja, 15 år


marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

Et godt tema er ikke alt som trenges for en god bok.

Verdensredderne er en ungdomsbok skrevet av den norske forfatteren Simon Strange. Den ble først gitt ut i 2012 av forlaget Cappelen Damm AS. Boka er 195 sider lang og er delt opp i 5 deler.
17 år gamle Emilie er en typisk norsk ungdom som bryr seg om gutter, mote og venninner. En dag oppdager hun en gutt som fester klistremerker på t-skjorter i en klesbutikk. På klistremerkene står det slagord om utnyttingen av slavearbeidere i tredje verden. Denne gutten og disse klistremerkene blir ikke glemt av Emilie, istedenfor inspirerer de henne og gjøre en forskjell, fra den dagen av er hun annerledes og bryr seg om noe annet en bare seg selv. På den andre siden av verden sitter 12 år gamle Reena og syr t-skjorter mens hun tenker på Reza, gutten hun er forelsket i. Ved siden av det veldig seriøse temaet forfatteren skrev romanen om, handler boka også om kjærlighet og sjalusi, noe som sørger for at leseren vil lese videre. Boka er basert på grusomme fakta og det kom som et slag da jeg leste om alle de om må leve på kanten av sin eksistens for at jeg kan leve det livet jeg har.
Konflikten i boka står ikke spesielt fram, det finnes nemlig ikke et stort problem som skal løses. Emilie blir med i en engasjert gruppe som kaller seg Verdensredderne og nesten alle aksjonene deres lykkes gjennom boka. Det finnes selvfølgelig noen små problemer men gruppen løser dem med en gang uten at det blir et stort drama ut av det. Dette syntes jeg var veldig synt fordi jeg hele tiden håpet på et stort høydepunkt eller noe som definerer hva som egentlig er hovedkonflikten i boka. Er det forholdet mellom Emilie og Antonio som står i fokus eller de små aksjonene til gruppa? Det var spørsmålet som dukket opp i bakhodet mitt mens jeg leste boka. Slutten var utilfredsstillende og irriterte meg, den kom for brått for min smak og lot mange spørsmål usvart.
Miljøet i boka er ganske rolig og det skjer ikke mange overraskelser noe som førte til at jeg mistet litt interessen når jeg var omtrent midtveis. Det lå mye spenning i luften mens høydepunktene, og stemmingen mellom Emilie og Antonio var elektriserende, spesielt mot slutten. Leseren følte at det var noe mellom dem uten at forfatteren trengte å peke på det. Disse momentene var egentlig det eneste i hele boka som jeg syntes var vellykket selv om de ikke var velskrevet.
Det finnes ikke mye jeg kan si om hovedkarakterene, utenom Emilie, fordi forfatteren ikke gir os et innblikk til deres personlighet. Antonio ser bra ut og har rufsete mørkt hår, men dialogen hans og handlingene hans sier ikke veldig mye om han. Lise, Lars og Aurora vet jeg enda mindre om. Derfor knytter leseren også ikke så sterke bånd med disse karakterene. De er ikke veldig originale og måten forholdene deres er i slutten av boka syntes jeg var teit og stereotypisk.
Temaet i boka kommer frem veldig tydelig. Hovedtemaet er helt klart slavearbeid i tredje verden, barn som må gjøre livsfarlige jobber, mennesker som ikke bryr seg om hvor mange må lide for at de får hva de vil, mennesker som utnytter alt og alle men også mennesker som risikerer alt for at dette tar en slutt. Faktaene blir presenter i formen av kursive paragrafer som er skrevet fra synspunktet til arbeidere i tredje verden, misshandlede dyr og til og med overhoder til store firmaer som Steve Jobs. Dette temaet er veldig lærerikt men personlig likte jeg det ikke fordi det kom meg veldig nært og gjorde meg veldig trist.
Forfatteren prøver å formidle dagens ungdom at ikke alle barn har det like bra som os, han peker på alle de forskjellige tingene som blir laget gjennom slavearbeid. Og med alt, så mener jeg alt. Etter å ha lest boka må jeg bare se rundt meg og jeg kan peke ut hundrevis av ting som ble laget med slavearbeid. Jeg har et forandret syn på alt det materielle jeg har som jeg kanskje ikke trenger. Kanskje denne boken også er et vink som oppfordrer Norges ungdom å være litt mer engasjert?
Boka er enkelt og lettlest, leseren kan bare flyte gjennom sidene uten at det hakker og stopper på grunn av fremmedord og omstendelige setninger. For de fleste vil dette vare greit men for meg var språket og grammatikken for enkelt. Jeg leser mest voksen litteratur og kjenner til en fin og velskrevet tekst når jeg ser den. Dessverre gjorde forfatteren sitt språk og ordbruk lite inntrykk på meg, jeg savnet skildringer og en mer raffinert dialog. Språket er ikke veldig livlig eller fargerikt, det blir ikke brukt slang eller dialekt. Forfatteren bygde in noen sammenligninger og metaforer men ikke så mange at de ble lagt mye merke til.
Verdensredderne var ingen katastrofe men den var ikke bra heller. Den blir sortert inni ok men ikke verdt å anbefale boksen som jeg har liggende under senga mi hjemme. Boka tok tak i et viktig tema som, selv om det ikke var min favoritt, jeg tror er viktig å være informert om men et godt tema er ikke alt som trenges for en god bok. Konflikten og karakterene må stemme og spenningskurven må være på plass. Disse tre punktene ble ikke oppfylt til min standard. Jeg anbefaler denne boken ikke, men hvis noen skal lese denne boka burde man vare minst 11 på grunn av kontakten med sex og de grusomme faktaene som boken handler om.


marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

Verdensredderne

Navn: Verdensredderne

Forfatter: Simon Stranger

Forlag: Cappelen Damm

Årstall: 2012

Boken «verdensredderne» handler om ei jente som heter Emilie, hun er 17 år og opptatt av sminke, mote og gutter. Det er en historie om ei lita jente i Bangladesh som heter Reena. Boka forteller om barnearbeidere i fattige land.

Emilie er 17 år hun er opptatt gutter, sminke og mote. En dag møter hun en gruppe som heter verdensredderne, de jobber for at folk ikke skal bruke klær som er laget av barnehender i fattige land som i Asia. Denne boka handler om en jente som heter Reena, hun bor i Bangladesh, hun er barnearbeider og lager klær. Hun tjener 4 kroner om dagen, men noen dager får hun ingenting, hvis hun har vært ukonsentrert.

Vis flere anmeldelser

Til toppen