Verdensredderne

Simon Stranger Cappelen Damm 2013 33 anmeldelser

Emilie er 17 år og opptatt av gutter og mote. Inne i en klesbutikk treffer hun på en gutt som fester klistremerker med slagord over noen t-skjorter. Slagord om urettferdighet. Om utnytting av arbeidere i den tredje verden. På den Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

vil du gjøre en forskjell?

Verdensredderne- forfatter er Simon Stranger
Verdensredderne handler om en 17 år gammel jente kalt Emilie. Hun er en typisk norsk ungdomsjente som tenker mye på mote og gutter. Boka handler også om den 12 år gamle Reena som bor i den på andre siden av jorden og jobber på en fabrikk med å lage t-skjorter.
En dag som Emilie er på hm for å handle klær treffer hun på gutt som fester klistremerker med et slagord på noen t-skjorter, akkurat de t-skjortene har Reena lagd. Slagordet er om urettferdighet. Om utnyttning av arbeidere på den andre siden av jorden.
Dette får Emilie til å ikke bare til å tenke på seg selv. Hun begynner å tenke på hvordan alt hva hun eier er lagd og gutten og klistremerkene glemmer ikke Emilie. Hun finner verdensredderne på internett og ender med å bli med i gruppen.
Boken handler ikke bare om aksjonene verdensredderne gjør for å få folk til å tenke på alt det som skjer i den tredje verden, men den handler også om kjærlighet og sjalusi. Antonio er gutten som Emilie møtte på i hm og hun faller for ham. Men aurora er i veien for Emilie til å få han. Men i boka får leseren kan likevel føle at det er noe mellom Antonio og Emilie. Stemningen mellom de to er spesielt høy mot slutten.
Reena arbeider på en fabrikk i Bangladesh hele dagen og de har ikke lov til å snakke med hverandre. På veien hjem møter hun på gutten Reza som hun blir forelsket. Mot slutten begynner de å snakke med hverandre og hilser på familiene med hverandre. De avtaler å bade i elven sammen en dag men da skjer det noe fryktelig på frabrikken Reena jobber på og Reza får ikke vite om dette.
Jeg syntes boka var en bra bok. Den får oss til å tenke på hvordan alt er lagd og av hvem. For eksempel så kan jo klærne du har på deg nå være lagd av en liten jente i Afrika som jobber hele dagen og får så vidt rå til mat til familien. Boka får oss til å føle skyld for alt det vi har og den kan hjelpe alle de fattige landene med å få mange av de som leser boka til å være med å gi penger til disse landene. Det syntes jeg er veldig bra med boka.
Jeg syntes også at den bygde seg opp noen steder. Den kan bygge seg opp på flere av aksjonene de gjør og fikk i hvert fall meg til å ha lyst til å lese videre. De kan holde på bli avslørt og det kommer konflikter i gruppen som er bra. Ut i boka får Aurora kjæreste som kommer inn i gruppen men ingen liker han noe godt unntatt Aurora. Han kommer i veien for gruppa noen ganger og er med på å skape konfliktene.
Boka er basert på fakta selv om dette er en roman. Dette gjør at du begynner å tenke deg litt ekstra om. I sluttnotatene i boka får du vite litt fakta som handler om temaene i aksjonene til verdensredderne.
Denne boken er egentlig litt lettleste men er likevel en ungdomsbok syntes jeg. Den passer ikke så mye til 11åringer og mindre for den handler jo om åssen de i den tredje verden har det. I boka møter du ikke på noen fremmedord og du kommer veldig fint igjennom den. Jeg tror også boka er kanskje ment for å gi ungdommen et annet syn på hverdagen. På hvor godt vi har det i forhold mange 1000 andre barn og ungdom på den andre siden av verden.
Det er ikke lett å beskrive alle hovedpersonene like bra for vi får ikke ordentlig vite åssen de er. Antonio ser kjekk ut og har mørkt, rufsete hår og dialogene og handlingene sier litt om at har lyst til ha ledelsen.
Lars og Lisa får du nesten ikke vite noe om. Det får vite er at de blir sammen, at Lars har lyst til å begynne på et veldig bra universitet og at de to ikke vil være med på de største og farligste aksjonene.
Aurora er sjalu på Emilie fordi Antonio liker henne helt til hun får sin egen kjæreste og er egentlig litt frekk, men Emilie er utrolig forelsket i Antonio, blir med på alt selv om hun ikke hadde lyst til å bli med på den største og farligste og hun har lyst til å gjøre inntrykk på Antonio.
Verdensredderne handler om mennesker som lever på bunnen av samfunnet, og om en gruppe norske ungdommer som vil gjøre noe med det.


marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

Simon Stranger er en norsk forfatter som har skrevet både voksen, ungdom og barnebøker. De fleste av bøkene hans uttrykker meninger om ting som fåregår rundt i verden og forbindelsene mellom de som lever på bunnen og toppen av samfunnet , blandt annet flyktninger, adopsjon og i Verdensredderne; barnearbeid.

Verdensredderne handler om Emilie som Simon før har skrevet om I Barsakh, men jeg vil si at dette er en frittstående bok som godt kan leses uten å ha lest Barsakh. Verdensredderne starter som en kjærlighetsroman, men utvikler seg fort til en roman om at mer alvorlig tema.

Emilie er en typisk ungdomsjente som er opptatt av venner, mote og gutter. Så en dag møter hun Antonio, en gutt som vil åpne folks øyne om barnearbeidet i mange land og få en slutt på det. Emilie blir fort interessert i arbeide og blir med i kampen mot barnearbeid.

Boken var lettlest og varierte godt mellom dialog, handlings- og tankereferat. Boken var spennende fordi den tok opp et aktuelt tema og klarte og engasjere leseren til å tenke over temaet. Når man skriver om tema som barnearbeid kan teksten fort bli kjedelig og treig, men Simon har klart å flette det inn i en vanlig jentes liv noe som gjør det til en fin ungdomsbok. Boken har mye orginalitet da få ungdomsbøker handler om store verdenstemaer.

Jeg vil også framheve det at Simon har klart å få med forskjellige type lesere. Verdensredderne vil falle i smak hos de som liker å lese bøker om mennesker og livet deres, og helst leser voksenbøker. De som foretrekker litt mer spening og fantasy kan også ha glede av boken. Jeg er en som alltid leser fantasy og ikke nærmer meg «voksenbøker», men jeg hadde en stor glede av boken fordi den aldri ble kjedelig, det var alltid en ny engasjerende handling. Jeg syns denne boken passer for gutter og jenter, og også voksene kan lese boken.

Boken var vanskelig å legge fra seg siden jeg måtte få med meg slutten, og jeg følte jeg fløt gjennom boka siden det var lite dødtid i handlingen. Det er veldig mye indre spenning. Både Emilie og de andre hovedpersonenene tenker mye og dette kommer godt fram. Det er også en del ytre spenning på mot slutten av boka og mye skjer.

Jeg mener denne boken absolutt bør leses da den er spennende og ikke bare tar opp et stort problem, men engasjerer leseren i saken. Det er også fin flyt i boken og du blir ikke lei.


marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

Trøttende!

Boka har 194 sider. Sjangeren er drama og forfatteren heter Simon Stranger.

Boka er ikke lettlest, men det er ikke mange vanskelige ord i den heller. Den har gode beskrivelser, men ting tar tid før de blir røpet. Forfatteren starter med å fortelle om det boka skal formidle, temaet i boka.

Forfatteren vil formidle hvorfor ting i butikken er billig, hvem som faktisk gjør arbeidet for oss i frie og gode land å leve i, og hvilket strev de faktisk har hver dag for å overleve.
Boka handler om en jente som heter Emilie som møter en gutt i en klesbutikk. Gutten driver og klistrer merkelapper på klær og Emilie blir nysgjerrig. Hun ser på lappen at det står noe om verdensredderne og blir enda mer nysgjerrig. Når hun kommer hjem, søker hun opp Verdensredderne på nettet og finner en hjemmeside. Hun blar gjennom hjemmesiden og lurer veldig på hva Verdensredderne egentlig er. Hun finner ut at de hjelper folk i fattig deler av verden og at de vil åpne folks syn på ting og vise dem hva som egentlig skjer. Hun bestemmer seg for å bli med i organisasjonen, og de gjør mange aksjoner som for folk til å skjønne mer og mer om hva som egentlig skjer ute i verden. Noen ting går bra og andre ting går ikke like bra.

Jeg er ikke en person som leser mye bøker, men kan med sikkerhet si at jeg ikke likte denne boka. Den er trøttende fra start til slutt. Hvis du er en som liker bøker med blanding av drama, en smule kjærlighet og ungdomsproblemer, er denne boka kanskje bedre for deg enn for meg.

Markus


marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

Boka handler om en jente som heter Emilie som møter en gutt i en butikk. Gutten jobber med å klistre merkelapper på klær som de selger i butikken. Emilie blir nysgjerrig. Hun ser på lappen at det står om verdensredderne. Når hun kommer hjem, søker hun opp Verdensredderne på nettet og finner en hjemmeside. Ting viser seg å ikke være helt som det ser ut …

Boka har 194 sider. Den er ikke lettlest, men heller ikke vanskelig å lese. Boka har et variert språk, men noen ganger reagerer jeg på at forfatteren prøver å bruke et ungdommelig språk. Jeg synes ikke forfatteren har fått til det. For meg virker det også som forfatteren prøver å leve seg inn i ungdommens liv, men får det ikke til. Da blir det ganske ukult.

Boka handler om kjærlighet og drama og litt annet. Jeg synes den var kjedelig og veldig langtrekkende. Boka overrasket meg riktignok på slutten, men starten var treig. Man må være tålmodig for å lese denne boka.

Jeg er ingen erfaren bokleser, og for meg ble denne boka kjedelig. Om noen er interessert i langtekkelige bøker, så er boka kanskje bedre for dem.

MBK


marie

marie

Skrevet av 24. april 2013 av marie

En dag hun er på shopping møter hun på en gutt som setter klistremerker på T-skjorter. På klistremerkene står det ”Kos deg med T-skjorten – Slavene som sydde den gjorde det ikke (http://www.verdensredderne.blogspot.com/). Det handler om barn som blir utnyttet i slavearbeid for å lage klærne, og de som står bak merkene er noen som kaller seg Verdensredderne. Hun snakker med gutten etterpå og han er ganske arrogant ovenfor Emilie da hun konfronterer han med det som står på klistremerkene. Selv om hun først avfeier det er det likevel en tanke som er sådd hos Emilie og hun begyner å undersøke litt om dette kan stemme. Etterhvert tar hun kontakt med Verdensredderne og får bli med på møter i deres hemmelige lokaler og aksjoner. Det er ikke bare klær det handler om, men også produksjon av blant annet kakao, kylling og ikke minst Apple-produkter. Det er mange som får gjennomgå gjennom Verdensreddernes aksjoner. På den andre siden av jorden, i Bangladesh, får vi møte Reena, en av jentene som har sydd de aktuelle T-skjortene.
Verdensredderne tar opp viktige politiske spørsmål som nok ikke er så vanlig i norske ungdomsbøker, vel egentlig er det ikke så mye av det i den norske voksenlitteraturen heller. Dette liker jeg veldig godt og håper flere følger etter. Det blir også sådd noen tanker i meg som leser som kanskje gjør at jeg tenker meg litt mer om i forhold til hvilke produkter jeg velger å kjøpe. Boken har ellers et godt driv som gjør den lettlest og fengende. Likevel synes jeg ikke den er like god som Strangers forrige bok om Emilie, Barsakh. Det kan være den med fordel kunne gitt mer plass til Reenas historie for å gi ekstra tyngde til historien som er relativt enkel. Det hadde den hatt plass til for dette er en liten bok.
Når det er sagt minner ungdommenes engasjement meg veldig om meg selv da jeg var fjorten og fikk pappa til å skifte barberskummerke og ellers tømte skapene hjemme for alt som var testet på dyr. Det var mye som skapte engasjement den gang, som jeg i dag bare trekker på skuldrene av eller tenker: huff. Jeg skulle gjerne hatt tilbake litt av ungdommens engasjement, og det er også noe av det jeg liker best med ungdomsbøker, at de kan gi meg litt av disse følelsene tilbake.

Vis flere anmeldelser

Til toppen