Utbryterne

Nina Borge Gyldendal 2020 33 anmeldelser

Året er 2075. I Norge styrer feministpartiet med jernhånd og luften er så forurenset at den er giftig. Carla er 17 år og jobber som lærling i Klimaavdelingen. Der finner de en formel som kan rense luften og redde verden Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Gongotongo

Beklager

Skrevet av 12. november 2021 av Gongotongo på Pakistan ungdomsskole

Beklager for mina handlingar:(
Ditta vashe så greit og skreva super shit
Ei beklagararar masse
Mvh gongotongo


Jogim

Hei jeg beklager. Fra: Jogrim

Skrevet av 10. november 2021 av Jogim på Kopperud

DETTE VAR IKKE MENINGEN AT SKULLE SKJE


Jogrim venn av Erik

Det var Jogrim under

Skrevet av 10. november 2021 av Jogrim venn av Erik på Kopperud

JOGRIM ER EN SLEIPING


Erik

Det var ikke meg som skrev den under.

Skrevet av 10. november 2021 av Erik på Kopperud

JEG LOVER DET VAR IKKE MEG, DET VAR EN VENN


Erik

Denne boka gidde meg diare i munnen.

Skrevet av 10. november 2021 av Erik på Kopperud

Den var litt lang å lese.
Terning kast 5

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Sigrid Kvam Jørstad

Hvordan er et kvinnestyrt Norge?

Skrevet av 30. november 2020 av Sigrid Kvam Jørstad på Breilia skole

Tittel: Utbryterne
Forfatter: Nina Borge
Forlag: Gyldendal
Antall sider: 361
Sjanger: Science fiction/fantasy
Målgruppe: Ungdom som engasjerer seg i likestilling og feminisme

Året er 2075 og kjønnsrollene er snudd helt på hodet. Carla og Noah bor i Norge hvor Feministpartiet styrer landet med en jernhand. Lufta er så forurenset at den er giftig å puste inn, og Carla og Noah lever helt forskjellige liv i det feministiske samfunnet. Sammen får de beskjed om å ta en formel, som kan rense lufta, fra Sandefjord til Oslo, men for noen er penger viktigere enn ren luft.

Hele boken er skrevet fra to synspunkter, Noahs og Carlas. I stedet for tydelige kapitler, bytter boken heller bare synsvinkler. Slik setter leseren seg inn i tankene og følelsene til begge hovedkarakterene. Boken starter med å introdusere dette nye samfunnet fra to forskjellige vinkler, en som lever på innsiden og en som lever utenfor. I starten var det litt forvirrende at man hoppet mellom synspunktene, men ettersom man kom mer inn i boken ble det lettere.

Så å si hele boken består av uventede og overraskende vendinger man ikke hadde forutsett. Hele boken er en spenningskurve med flere spenningstopper, hvor man lurer på om det i det hele tatt kommer til å ende bra. Man følger Noah og Carla samtidig som de begge oppdager nye ting om seg selv, sin fortid, om samfunnet de lever i og folkene de stolte på. Boken ender ganske åpent, men ikke en sånn vond eller trist åpen slutt. Men sånn at man lurer på hva de kommer til å gjøre videre.

For min del syntes jeg at boken var veldig vanskelig å legge fra seg, man lurte alltid på hvordan det ville gå med dem. Og siden det alltid kom bråe vendinger, visste man aldri hva man skulle forvente. Når jeg leste, var det ikke slik at jeg akkurat klarte å kjenne meg igjen i handlingen, men likevel var det sånn at jeg kjente på spenningen, og det var lett å leve seg inn i karakterene på grunn av at samfunnet og følelsen og tankene til karakterene ble godt beskrevet.

Boken i sin helhet fungerer godt sammen. I starten blir vi introdusert for samfunnet, mens vi underveis blir bedre kjent med karakterene og vi fant ut ting i lag med dem. Dette er den første boka jeg har lest som handler om dette temaet. Personlig er dette et tema jeg finner interessant, så jeg kunne gjerne tenkt meg å lese flere bøker om samme tema.

Boken er troverdig, fortellingen er logisk og miljøskildringene og karakterene henger på grep med fortellingen. Boken hadde et lett språk som gjorde det lett å følge med. Det var greie setningsoppbygginger og var delt inn i passe lange setninger. Det var et par nye ord på teknologien og bygningene i starten, men det ble forklart godt og etter det gikk det greit. Det er skrevet på et språk som er lett for ungdom å skjønne. Man merker at de snakker sånn som vi kunne funnet på å snakke, som passer bra siden det er ungdommer boken handler om.

Det jeg tror forfatterne vil fortelle med boka er hva som kan komme til å skje om vi ikke gjør noe med miljø-krisen: da vil det til slutt ikke være ren luft for oss å puste inn i framtiden. Et annet tema i boken er nok likestilling. Det jeg tror hun vil fortelle er at verden klarer ikke fungere optimalt hvis ikke alle i et samfunn er representert i et styre i et land. Vi må likestille kjønn slik at ingen kjønn er mer verdt enn et annet. Feminisme er et aktuelt tema i dagens samfunn, også blant ungdom. Det jeg tror hun kanskje vil si er at feminisme går ikke ut på at kvinner skal ta over verden, men at vi må likestille kjønn. For det at bare kvinner styrer, kommer heller ikke til å fungere kjempebra, selv om noen tror det.

Jeg syntes at dette er en bra bok som tar opp et aktuelt tema på en annerledes måte, med altså å vise hva som kommer til å skje om kvinner tar over styret. Jeg syns at ungdom som engasjerer seg om feminisme og om likestilling kan syns at denne boken er interessant. Personlig syns jeg at dette var en spennende og interessant bok, så om jeg skulle gitt den et terningkast ville det blitt en sterk 5. Det er en bok som handler om temaer som er aktuell blant dagens ungdom, som for eksempel miljø og feminisme. Derfor er dette en bok som jeg syntes burde nomineres til Urprisen, fordi det er skrevet om noe ungdom engasjerer seg i, for ungdom, på en måte vi forstår.

Til toppen