Stavanger stories 1

Terje Torkildsen Samlaget 2016 24 anmeldelser

I Stavanger stories møter vi søskena Betty, Broremann og Duxen. Betty har eit nærare forhold til mormor enn til mor, Broremann blir sett på den største prøven så langt i livet då han må leggje ut i båt åleine, og Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Standup-forfattar vil skriva verdas beste ungdomsbok på nynorsk - Uprisen

Standup-forfattar vil skriva verdas beste ungdomsbok på nynorsk - Uprisen

Skrevet av 22. januar 2021 av Standup-forfattar vil skriva verdas beste ungdomsbok på nynorsk - Uprisen

[…] – Isla Bonita –Stavanger Stories I – Stavanger StoriesII – Stavanger Stories […]


Mathias Solset

Stavanger Stories

Skrevet av 8. februar 2020 av Mathias Solset på Førde Ungdomskule

Stavanger stories
Forfaller: Terje Torkildsen
Sider: 189
Boka handler om tre tenåringer Betty, Broremann og en til. Det handler også om hvordan de ser på livet, døden, familieproblemer, og mye mer. Det starter med Betty. Betty som ble sint på mora si fordi hun ikke ville kjøre henne til bestemoren henne. Etter det tar hun bussen til bestemoren og det er en stund til hun kommer hjem til moren. Da hun kom der fant hun bestemoren hennes død og de går i begravelsen. De vet ikke hvor bestefaren er eller hvem han er. Etterpå handler det om en gutt som heter Broremann som skal kaste noe må kaien. Det er egentlig alt, fordi jeg likte ikke boka det be bar kjedeligere, og kjedeligere osv. son sagt jeg likte ikke boka
Så jeg gir terningkast 2


Malene Jebsen

Malene Jebsen

Skrevet av 15. desember 2016 av Malene Jebsen på Midtstuen skole

Tittel: Stavanger Stories
Forfatter: Terje Torkildsen
Min opplevelse av boka: Boka består av 14 små fortellinger som skjer fra tre ungdommers synsvinkler. De tre ungdommene er søsken. Historiene tok opp ulike situasjoner fra hverdagen. Det jeg likte veldig godt med boka var slutten på fortellingene. Fortellingene sluttet alltid veldig spennende og bra. Det var veldig mange gode skildringer av personene. Det gjorde at jeg ble godt kjent med karakterene, selv om historiene var veldig korte. Jeg synes det var deilig at fortellingene var korte. Man trengte ikke å fokusere veldig for å få med seg innholdet og man kunne lese fortellingene uavhengig av hverandre. Det var en del spenning i hver historie. Noe av handlingen synes jeg ble litt på kanten og voldsomt. For eksempel da Betty gikk inn på badet og fant mormoren død synes jeg var uhyggelig og litt voldsomt. Boka skulle jo handle om døden så jeg forstår sammenhengen, men likevel synes jeg det kunne skjedd annerledes.
Troverdighet og originalitet: Boka var veldig troverdig. Det var en del hverdagslige hendelser som jeg kjente meg igjen i. Det gjorde at jeg fik følelsen av at dette kunne skjedd i virkeligheten. Måten boka er bygget opp på er original. Jeg har ikke lest bøker som er delt opp i små fortellinger før. Noe av innholdet i historiene var originalt, andre ting har forfattere skrevet om før.
Språk: Fortellingene var lett å lese. Den var skrevet på nynorsk, men det gikk helt greit. Jeg forstod alle ord i boka. Det var noen engelske ord blandet inn i teksten. Det gjorde at jeg fikk følelsen at ordene kom fra ungdommene. Mange ungdommer bruker engelske ord når de snakker. Derfor var det fint at forfatteren har tatt med litt av dette.
Oppsummering: Historiene i denne boka likte jeg veldig godt. De var korte og lette å lese. Fortellingene byttet mellom forskjellige hovedpersoner. Boka var troverdig og var til tider original. Det var gode beskrivelser av karakterene. Det som trekker boka ned er at innholdet noen ganger blir litt på kanten. Noen av hendelsene hadde ikke treng å være så voldsomme. Derfor gir jeg boka terningkast: 4


Zerina

Zerina

Skrevet av 15. desember 2016 av Zerina på Grimstad ungdomsskole 8. trinn

Stavanger stories
Forfaller: Terje Torkildsen
Sider: 189
Boka handler om tre tenåringer Betty, Broremann og en til. Det handler også om hvordan de ser på livet, døden, familieproblemer, og mye mer. Det starter med Betty. Betty som ble sint på mora si fordi hun ikke ville kjøre henne til bestemoren henne. Etter det tar hun bussen til bestemoren og det er en stund til hun kommer hjem til moren. Da hun kom der fant hun bestemoren hennes død og de går i begravelsen. De vet ikke hvor bestefaren er eller hvem han er. Etterpå handler det om en gutt som heter Broremann som skal kaste noe må kaien. Det er egentlig alt, fordi jeg likte ikke boka det be bar kjedeligere, og kjedeligere osv. son sagt jeg likte ikke boka
Så jeg gir terningkast 2


Simon Haugstad Moosmayer

Simon Haugstad Moosmayer

Skrevet av 15. desember 2016 av Simon Haugstad Moosmayer på Torstad ungdomsskole

Stavanger stories
Boken handler om tre tenåringer, Duxen, Beytt, og Broremann. Boken følger dem gjennom et helt år. Det er 14 korte historier som handler om mange forskjellige temaer som kommer fra de fire ungdommenes synsvinkler. Temaene er for eksempel hvordan de ser på livet, mobbing, døden, familieproblemer, og mye mer. Språket var enkelt og boken hadde et klart budskap. Den var skrevet på nynorsk. De små historiene var relativt spennende. Slutten på hver historie var alltid bra og hadde ofte nye vrier. Dessverre ble det litt tungt å måtte begynne på ny historie om og om igjen, og det ble litt kjedelig i lengden.
Terningkast:4

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Sara Myrslett-Warth

Sara Myrslett-Warth

Skrevet av 16. november 2016 av Sara Myrslett-Warth på Tromstun skole

Tittel: Stavanger stories
Forfatter: Terje Torkildsen
Utgivelsesår: 2016
Sjanger: Novellekrans

Døden endrer

Boka er bygd opp som en slags "krans" av små noveller. Hver "novelle", eller hvert kapittel, binder sammen, som i en krans, historier om familiemedlemmene til den som dør i første kapittel.

Boken omhandler aktuelle temaer som en familie må forholde seg til. Gjennom de ulike familiemedlemmenes synsvinkler får vi skildret ulike temaer som sykdom, død, sorg, mobbing, ungdomsopprør, og deres tanker og følelser rundt dette. I hvert kapittel blir vi kjent med nye sider i søskenflokken og til foreldrene. Det er de som forteller historiene.

Boken starter "in medias res", altså midt i handlingen. Vi møter Betty som er irritert etter å ha kranglet med moren sin. Hun sitter på bussen på vei til bestemoren og aner fred og ingen fare. Hun vet ikke at hun kommer til å møte på Døden. Hun sitter bare der en helt vanlig dag og freser lydløst mot alt. Krangelen startet med et enkelt spørsmål. "Kan du kjøre meg til bestemor?" Betty fikk et nei fra moren sin og ble kjempe irritert.

I nest siste kapittel legges det opp til en spennede hendelse, men vi får en uventet slutt.

Jeg hadde ikke særlige problemer med å legge fra meg boka. Den fenget meg ikke helt fra starten, men etterhvert som jeg kom ut i boka ble den mer og mer gripende.

Historiene blir fortalt ut fra foreldrene og barnas synsvinkler. I hvert kapittel handler det om hendelser i en av familiemedlemmenes liv.

I kapittel en får vi møte på Betty og døden til en som betyr mye for henne. I fjerde kapittel får vi møte på Broremann som er flink med ferger. I femte kapittel møter vi på Duxen. Han er russ dette året og en kveld drikker han seg full. Dagen etter våkner han opp i en barnehage. I de andre kapittlene får vi også kjennskap til forholdet mellom barna og foreldrene.

Dette omhandler hverdagslige hendelser i ungdommens liv. For meg som er ungdom var det lett å kjenne seg igjen i hovedpersonene. I noen kapitler gjør de ting jeg aldri ville ha gjort, og i noen er jeg helt enige med dem. Som for eksempel i kapittel 1. Der kjenner jeg meg igjen fordi jeg kjenner på hvordan det er å krangle med moren min, og at man kan bli ganske irritert. I kapittel fem gjør Duxen ting jeg aldri ville ha gjort. Drikke seg full, kle seg naken og gå rundt i byen midt på natta.

Boka var helt grei å lese. Den er skrevet på nynorsk som gjør det litt vanskeligere å lese den. Etter hvert som du kommer inn i boka blir det enklere fordi du tenker ikke så mye over at den er skrevet på nynorsk.

Det er mye dialog i boka. Ungdommene snakker mye seg i mellom. Som for eksempel i kapittel seks. Der snakker Halvar og Broremann mye sammen om hvordan de skal beskytte hverandre og hvordan de skal overleve hverdagen. De hjelper og støtter hverandre til å få en bedre hverdag. I noen kapitler er det mye banning. I det samme kapittelet banner de mye. Broremann banner til mobberne for å få de til å forstå at det de gjør ikke er greit, og at de må stoppe med det. Noen plasser har de litt kortere setninger som får opp spenningen. Eksempel: Politimannen sier ingenting. Stiller seg bare rolig opp innenfor døra. Bernhard svelger og kremter. Her bruker de korte setninger for å få opp stemningen. Forfatteren bruker noen kontraster i forhold til utseende til dem. Noen er litt mer fyldigere enn andre, noen er høyere, noen er lavere.

Denne boken handler egentlig om hvordan ungdommer takler ulike situasjoner i livet. Hvordan det er å miste noen, hvordan det er å skape ny familie, krangling med foreldre, hvordan det er i russetiden osv. Jeg tror forfatteren har skrevet boka for å fortelle ulike måter en ungdom kan takle en situasjon på. Når man er ungdom, er man i puberteten, og kroppen er i forandring. Dette kan være med på å påvirke de ulike hendelsene.

Boken har noen svakheter. Den er litt kjedelig noen steder og det tar lang tid før de kommer til poenget. Det beste ved boka var at forfatteren skildrer personene sine opplevelser så jeg får føle på hvordan de har det.

Forfatteren har allerede vunnet priser for bøker som er nominert til uprisen. Jeg synes denne boken også burde bli nominert for den setter ungdomslivet i perspektiv og er troverdig.

Jeg gir boken en sterk 4.

Til toppen