Smadra

Brynjulf Jung Tjønn Flamme 2018 86 anmeldelser

Faren til Oda triller sykkelen hennar i garasjen. No skal ikkje Oda bruke han meir. Ho har så dårleg balanse, men dette var absolutt siste gong Oda skal falle og slå seg. Det er historia Oda fortel til alle dei som Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Yeison

Bokanmeldelse for Smadra

Skrevet av 20. desember 2019 av Yeison på DSO

Boken „Smadra“ ble skrevet av Brynjulf Jung Tjønn oh handler om en jente som heter Oda.

En dag da Oda kom hjem fra skolen slår mora henne når faren er ikke hjemme. Oda forteller det til ingen, ikke engang til bestevennen hennes, Milad. Alle tror at hun fallt av sykkeln, men det er ikke sant.


Anton

Smadra av Brynjulf Jung Tjønn

Skrevet av 30. oktober 2019 av Anton på DSO

Boken handler om en jente som heter Oda. Hin blir slåt av moren når faren ikke er hjemme. Hun har ofte skader nå hun kommer i skole. Men hun sier at hun faller fra syklen. Men etter en tid tror de det ikke mer.

Boken er veldig godt skrevet og Interresant.


Dette er meg

Smadra

Skrevet av 23. oktober 2019 av Dette er meg på DSO

Boken "Smadra" skrevet av Brynjulf Jung Tjønn handler om en jente som heter Oda. Hun blir slått av moren, når faren ikke er hjemme og hun forteller det ikke til noen. Ikke bestevennen Milad som er vant til nesten verre ting for han har bodd i et land der det er krig og har sett døde mennesker før. Ikke til faren. ikke til læreren. Alle tror at hun har falt på sykkel, men de begynner å fatte mistanke.

Jeg synes boken er bra skrevet og at det er en bra start i handlingen i dette kapittelet. boken er fascinerende fordi det er veldig spesielt at foreldre slår barna sine, men de skjer også i virkeligheten og barna tørr ofte ikke si ifra. Jeg gir boken terningkast 6 fordi jeg synes at boken har et viktig tema som mange ikke tenker på.


bokannmeldelse for smadra

Skrevet av 23. oktober 2019 av på dso

Boken begynnte med at moren slo dattra veldi hardt. Jenten heter Oda og når hun går til skolen blir de andre mistenksomme men hun tørr ikke å si noe, ikke engang til bestevennen hennes, Milad.

Jeg syntes boken er veldig bra skrevet. det er en god blanding av korte og lange setninger. Starten er skrevet med korte setninger så da får man følelsen at det går fort. Jeg likte også hvordan de skriver om et viktig og interessant tema. Jeg hadde gitt terningkast 6


Angela Merkel

Angela Merkel

Skrevet av 23. oktober 2019 av Angela Merkel på DSO

Boka handler om en jente som heter Oda, hun blir slått av moren når faren ikke er hjemme. Hun kommer ofte til skolen med blåmerker og sår og de rundt henne begynner å fatte en mistanke, om at det ikke kommer av at hun faller av sykkelen. hun er i en veldig vanskelig situasjon og tørr ikke engang si det til bestevennen Leo.

Den starter direkte i den situasjonen hvor moren hennes slår henne, det gir et veldig sterkt inntrykk på boka. .

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Hedda

Hedda

Skrevet av 13. oktober 2018 av Hedda på Ruseløkka skole, 10A

Fanget mellom såre setninger og vonde ord

Oda har ikke dårlig balanse, tvert imot, men sykkelen får hun ikke bruke mer. Hun ser på faren trille den inn i garasjen. Oda og moren vet at det ikke er noen grunn til dette, men hemmeligheten ligger kun hos dem og Oda kan ikke fortelle den til noen.

”Ho slår. Ført ein gong. Så ein gong til. Eg dreg handbaken over munnen. Eg klarer ikkje å skilje kva som er tårer, og kva som er blod. Ho plar slutte no.”
Med vonde ord har Brynjulf Jung Tjønns skapt såre setninger å lese. En følelse av maktesløs- og tomhet siger innover deg når du leser ”Smadra”.

Fortellermåter og litterære virkemidler
Brynjulf Jung Tjønn tar i bruk flere fortellermåter, både tanke- og handlingsreferat, scener med replikker og dialoger og skildringer, men det er gjennom skildringene forfatteren særmerker seg mest: ”Eg kjende smerta i leppene, smaken av blod frå nasen. Men at ho slo, hugsar eg ikkje. Det var som om smerta kom av seg sjølv. Reiv opp underleppa mi, dunka hardt i nasen. Det gjekk så fort.” Skildringene er realistiske og skrevet svært direkte.

”Eg saknar mor. Slik ho var før. Alle gongene ho heldt meg i handa. Alle gongene eg fekk sitte på fanget hennar. Dei gongene ho kom bort til meg og fletta det raude håret mitt. Strauk meg over ryggen. Sa at eg var jenta hennar.” Dette er et eksempel på et tilbakeblikk en finner. Forfatteren har valgt å bruke dette virkemidlet aktivt gjennom hele boken.

Rørende og sårt
”Smadra” har et språk som flyter fint, selv om setningene ofte er korte og direkte. Forfatteren har også valgt å ofte ha lange pauser mellom avsnitt. Med pauser mener jeg at det flere steder er kun en halv side tekst før handlingen fortsetter på neste side. ”Luften” på sidene kan være et virkemiddel for å senke tempoet i handlingen. Leseren får på en måte en tenkepause før neste avsnitt begynner. Dette tenker jeg er veldig viktig og fint gjort av forfatteren, for det en leser er nokså tøft å fordøye.

Det er trist hvordan menneskene rundt Oda ikke ser hva det er hun blir utsatt for hjemme. Selv faren hennes, som ofte er ute og reiser, er blind for det datteren blir utsatt for. Som leser blir man sittende med en følelse av maktesløshet nettopp fordi en vet en ikke kan gjøre noe.
Moren til Oda kan ikke unnskyldes for det hun utsetter datteren for, men en forstår at også hun bærer på en sorg ved at hun ikke kan holde på med jobben hun elsker. Det er fint at vi som lesere får vite om noen faktorer som har vært med på å få moren til å forandre seg til å utføre disse vonde og stygge handlingene mot Oda.

Bokens svært viktige tema er med på å sette spor i leseren. Den rører ved noe sårt og allment i oss ved at vi alle forstår hvor feil det er at en mor gjør så mye vondt mot sin egen datter. Vi kan alle kjenne igjen følelsen av å være utrygg, og denne følelsen skal ikke et barn måtte kjenne på av å se sin egen mor.
En føler seg fanget mellom såre setninger, skapt av vonde ord når en leser ”Smadra”, men jeg kunne ikke vært foruten å ha lest dette rørende verket av Brynjulf Jung Tjønn.

Terningkast: 6

Til toppen