Playback

Liv Eirill Evensen Omnipax 2013 22 anmeldelser

Seks fortellinger om seks unge kvinner som på hver sitt vis søker nærhet og tilhørighet, men også frihet og frigjøring. Om å bli sviktet og komme seg opp igjen, om å oppdage en verden utenfor sin egen, snevre. Om å Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Tuva Syversen

Tuva Syversen

Skrevet av 15. desember 2013 av Tuva Syversen på Haugeåsen ungdomsskole

Tittel: Playback
Forfatter: Liv Eirill Evensen
Forlag: Omnipax
Sider: 207
Terningkast: 4

Playback inneholder 6 forskjellige historier, men ikke alle er like spennende. Men alle handler om det samme: «seks jenter med samme følser». Boka var veldig fin, men som sagt var ikke alle var like spennende. Det var noen det var lagt mere vekt på enn andre, og dermed ble det litt masete, men uansett grei.

Jeg anbefaler boka for jenter, og gjerne gutter, i alderen 12-16 år.


Hedda Romberg

Hedda Romberg

Skrevet av 15. desember 2013 av Hedda Romberg på Kråkerøy Ungdomskole

Playback handler om seks forskjellige jenter med seks forskjellige liv. Alle seks går gjennom en form for prøver i livet, der de må ta valg, og de håper på at det er det rette valget. Boka er delt inn i seks små fortellinger, med litt forskjellig lengde der hver historie er om hver av de seks jentene. Hver av jentene har problemer og vi får lese om hvordan de takler det. Om følelsene, tankene og handlingene de har og tar. Vi får først høre om Annika som drar på leirskole og mister kjæresten rett før de drar for kjæresten velger en annen jente. Om hvordan hun takler det og hva hun velger å gjøre med det. Vi får lese om tanker, følelser og om hvordan hun forelsker seg i en annen gutt.

I tekst nummer to får vi lese om jeg personen som har problemer med moren. Historien tar oss med på ferien de drar på til Tyskland og forholdet mellom mor og datter. Vi får vite om historier fra fortiden som handler om faren og lillesøster som begge er døde. Disse historiene gjør noe med jeg personen som gir en annen slutt en det man får inntrykk av i starten.

I teksten Innsiden av buret som er tekst nummer tre, får vi vite om jeg personen som har kjærlighetssorg. Om alle de dårlige tankene hun har etter at det ble slutt. At alt er negativt, alt har bare gått nedover. Tilslutt gjør hun noe som ikke er forventet at hun skal gjøre og slutten er en åpen slutt, som gjør at vi lurer på hva som kommer til å skje. Vi må tenke oss til slutten selv.

Tekst nummer fire er lenger enn de andre og handler om en jente som bor i fosterfamilier og om forholdet hennes til moren, venner og fosterforeldrene hennes. Vi får lese om det vanskelige livet som fosterbarn, og hvordan det er å være annerledes enn de andre. Dette var den teksten som jeg likte best og som gjorde mest inntrykk på meg, så jeg hadde likt om det hadde vært mer av denne teksten.

Tekst nummer fem handler om Alma som kommer fra Sverige til Norge. Hun starter på ny skole og passer ikke helt inn, men prøver så godt hun kan. Dette er også en tekst som forteller om det å være annerledes. Alma holder motet oppe som hjelper henne gjennom dagene. Slutten er sånn som man håper på at den skal være og man vil lese ferdig for å forsikre seg om hvordan den slutter.

Tekst nummer seks som er den siste handler om Silje som skal til Guatamala med Familien, men hun er redd for det meste. Hun vil ikke være med og har flere argumenter, men ingen av dem funker. Vi leser om tanker hun får når hun kommer dit. Inntrykkene hun får og hvordan hun endrer seg som person. Under de dagene hun er der og som vi leser om merker vi at hun forandrer seg veldig og blir en helt annen person. Denne historien var en veldig bra for den viser i tillegg til inntrykkene og følelsene til Silje, åssen det er å leve som fattig og om hvordan det er å være der i selve landet og hjelpe til med arbeid til de som trenger det.

Det er lett å leve seg inn i personene, siden det er seks vanlige jenter. Men jeg syntes at det bare skulle ha handlet om en eller to av dem, og at vi skulle ha fått lest mer om de to enkelt personene. Ikke små tekster om seks personer sånn som nå. Da blir det også morsommere å lese og man får lyst til å lese mer, nå ble det litt kjedelig. Jeg kan anbefale boken litt, men den var ikke så bra.


Hedda Romberg

Hedda Romberg

Skrevet av 15. desember 2013 av Hedda Romberg på Kråkerøy Ungdomskole

Playback handler om seks forskjellige jenter med seks forskjellige liv. Alle seks går gjennom en form for prøver i livet, der de må ta valg, og de håper på at det er det rette valget. Boka er delt inn i seks små fortellinger, med litt forskjellig lengde der hver historie er om hver av de seks jentene. Hver av jentene har problemer og vi får lese om hvordan de takler det. Om følelsene, tankene og handlingene de har og tar.

Vi får først høre om Annika som drar på leirskole og mister kjæresten rett før de drar for kjæresten velger en annen jente. Om hvordan hun takler det og hva hun velger å gjøre med det. Vi får lese om tanker, følelser og om hvordan hun forelsker seg i en annen gutt.

I tekst nummer to får vi lese om jeg personen som har problemer med moren. Historien tar oss med på ferien der de drar på til Tyskland og forholdet mellom mor og datter. Vi får vite om historier fra fortiden som handler om faren og lillesøster som begge er døde. Disse historiene gjør noe med jeg personen som gir en helt annen slutt en det man får inntrykk av i starten.

I teksten Innsiden av buret som er tekst nummer tre, får vi vite om jeg personen som har kjærlighetssorg. Om alle de dårlige tankene hun har etter at det ble slutt. At alt er negativt, at alt har bare gått nedover. Tilslutt gjør hun noe som ikke er forventet at hun skal gjøre og det gjør slutten til en åpen slutt. Det gjør at vi lurer på hva som kommer til å skje. Vi må tenke oss til slutten selv.

Tekst nummer fire er lenger enn de andre og handler om en jente som bor i fosterfamilie og om forholdet hennes til moren, venner og fosterforeldrene hennes. Vi får lese om det vanskelige livet som fosterbarn, og hvordan det er å være annerledes enn de andre. Dette var den teksten som jeg likte best og som gjorde mest inntrykk på meg, så jeg hadde likt om det hadde vært mer av denne teksten.

Tekst nummer fem handler om Alma som kommer fra Sverige men bor i Norge. Hun starter på ny skole og passer ikke helt inn, men prøver så godt hun kan. Dette er også en tekst som forteller om det å være annerledes. Alma holder motet oppe som hjelper henne gjennom dagene. Slutten er sånn som man håper på at den skal være og man vil lese ferdig for å forsikre seg om hvordan den slutter.

Tekst nummer seks som er den siste handler om Silje som skal til Guatemala med familien, men hun er redd for det meste. Hun vil ikke være med og har flere argumenter, men ingen av dem funker. Vi leser om tanker hun får når hun kommer dit. Om inntrykkene hun får og hvordan hun endrer seg som person. Under de dagene hun er der og som vi leser om merker vi at hun forandrer seg veldig og blir en helt annen person. Denne historien var en veldig bra for den viser i tillegg til inntrykkene og følelsene til Silje, åssen det er å leve som fattig og om hvordan det er å være der i selve landet og hjelpe til med arbeid til de som trenger det.

Det er lett å leve seg inn i personene, siden det er seks vanlige jenter. Men jeg syntes at det bare skulle ha handlet om en eller to av dem, og at vi skulle ha fått lest mer om de to enkelt personene. Ikke små tekster om seks personer sånn som nå. Da blir det også morsommere å lese og man får lyst til å lese mer, nå ble det litt kjedelig.


Kai-Emil G. Dale

Kai-Emil G. Dale

Skrevet av 14. desember 2013 av Kai-Emil G. Dale på Fræna ungdomsskole

Tittel: Playback
Sidetall: 207
Forfatter: Liv Eirill Evensen
Terningkast: 4

Playback er en god bok som inneholder seks store kapitler. Alle disse kapitlene handler om seks forskjellige jenter med samme personlighet. Det blir lagt mest preg på to av de seks kapitlene (Playback og mitt liv i 2d).
Denne boka er best for jenter når det gjelder å kjenne seg igjen i hovedpersonene. Det er nok dette forfatteren vil frem til, men den er også en god bok for gutter. De fleste jenter mener at boka ikke passer så bra for gutter, men det er forholdsvis ikke sant. De fleste gutter vil kunne lese denne boken og like den godt. De vil kunne lese disse seks historiene og tenke på de som en vanlig historie bare med en jente som hovedperson, akkurat på samme måte som en jente leser en historie med en gutt som hovedperson. Ellers dreier de forskjellige historiene seg mest om enten drama eller kjærlighet.
Etter min mening er mitt liv i 2d den beste historien. Det ser også ut til at det er denne historien forfatteren har lagt aller mest arbeid til.


Mari Rong Soldal

Mari Rong Soldal

Skrevet av 12. desember 2013 av Mari Rong Soldal på Voss ungdomskule

6 JENTER EIN PERSONLEGHEIT

Tittel: Plyback fortellinger
Sider: 208
Sjanger: Roman
Tema: Ulike forteljinger om å vere ung
Forfattar:Liv Eiril Evensen
Utgivelse: Oslo 2013
Terningkast: 4

" Prøv heller å tru det beste…" Lett nok å sei, ikkje like lett å gjere. Det erfarer dei 6 jentene i forteljingane i denne boka.

I denne boka er det 6 forteljinger:

1. frostrøyk, vanleg røyk, ulver og hekser
2. ezelberg park
3. fra innsiden av buret
4. playback
5. nedtelling Alma
6. mitt liv i 2D

Forteljingane handlar om korleis det er å vere ung, og alle problema som oppstår i den tida.
Forteljingane er fine og godt skrive. Men dei er veldig korte. Så når eg endeleg fekk satt meg inn i rolla/situasjonen, slutta forteljinga.
Eg syns at forfattaren har gjort ein god jobb og viser stor forståelse for korleis barn og unge har det i dette samfunnet.
Hovudpersonane var veldig like. Dei var litt vanskelege å forstå men eg kan lett forstå korleis Liv har tenkt då ho skreiv denne boka.
Eg likte den siste og den andre teksten ekstra godt, fordi at eg kunne leve meg godt inn i dei og eg forstod problemstillingane deiras. Og det var veldig godt skrive.
Det som var litt dumt var at det ikkje var så mykje spenning, og det gjorde boka litt kjedeleg. Det var derfor eg ikkje hadde så veldig lyst til å lese vidare. Men det gjorde eg:)
Eg likar måten ho gjer dei mørke stundene om til lyse igjen.
Denne boka passer best for jenter i 11-14 års alderen.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Helene Eide

Helene Eide

Skrevet av 11. november 2013 av Helene Eide på Åkra Ungdomsskole

Boken inneholder seks forskjellige historier, og alle har forskjellige handlinger og hovedpersoner. Jeg synes dette var en bra måte å skrive bok på fordi du kan variere selv hvor mye du kan lese. Tittelen ”Playback” er fra den ene historien i boka, som er trolig den lengste historien og med min mening den beste.

I den første historien som heter ”Frostrøyk, vanlig røyk, ulver og ekser” møter vi Annika som skal på klassetur til Fjellgården. Hun hadde ikke lyst til å reise, mest fordi kjæresten hennes tydeligvis hadde funnet en ny. Hva har Reidun som ikke hun har? Klasseturen startet slik som Annika hadde tenkt i begynnelsen, den var forferdelig. Det startet med at alle delte seg inn i skigrupper, og hun endte uheldigvis opp sammen med de beste. Hun klarer ikke engang holde seg på bena når hun har ski, og føler seg utrolig dum. Derfor bestemmer hun seg for å holde seg unna ski, Krister, som var kjæresten hennes og heller henge med røyke gruppen. Ikke det at hun røyker til normalt da, men hun må jo begynne et sted, tenker hun. I røykegjengen møter hun en gutt som heter Simon. Da endrer stemningen seg helt, hun blir forelsket, og de to blir tydeligvis sammen. Uken går utrolig fort sammen med han, og på toppen av alt klarer hun å gjøre Krister sjalu på discoet. Da kan hun virkelig reise fornøyd hjem.

”Ezelberg Park” er kapittel to i boken, og den andre historien. Her heter hovedpersonen Ingrid, og hun skal ut på reise med moren sin, Meta. For Ingrid, er det som om hun ikke kjenner henne engang, etter faren hennes døde. Han tok selvmord helt plutselig, helt uten grunn. Det var hvertfall det Ingrid trodde. De skal reise til Tyskland, og hun har blitt forklart av Meta at denne turen er veldig spesiell for dem begge to. Hun har egentlig ikke lyst til å reise. Det blir veldig tydelig for Meta, for Ingrid viser veldig dårlig oppførsel, helt til den spesielle dagen, da de skal til Ezelberg Park, som viser seg å være en kirkegård. Meta har med blomster. De går bort til en gravstein som er utrolig liten, og på den står det ”Birgit. Geboren 1991, Tot 1991”. Meta forklarer henne at før hun ble født, studerte hun og faren hennes i Tyskland, og de fikk ei lita jente. Faren til Ingrid mistet barnet ned trappen med et stygt uhell. Hjertet til spedbarnet stoppet å banke. Han gikk hele livet med vond samvittighet, og klarte ikke til slutt mer. Det var derfor han døde. Etter den dagen var det noe som endret seg med både Ingrid og Meta. De startet å få bedre kontakt, og stemningen endret seg. De var blitt familie igjen.

Tredje historie heter ”Fra innsiden av buret”, som er den korteste historien. Hovedpersonen forteller om en gutt, som ikke bryr seg om henne lenger. Jenten er tydeligvis deprimert, og gutten var den eneste som hjalp henne. Nå brydde han seg bare om fuglesamlingen sin. Han sluttet å snakke med henne. Han meldte pass, hadde han sagt. Han hadde gitt henne opp. Håret som han alltid pleide å stryke over, klipte hun av og farget svart. Det kom merker på armer og ben. Hun forteller om et minne av den ene gangen han spurte henne om hvilken fugl som var hennes favoritt. Undulat hadde hun sagt, de lever i bur hele livet. Likevel har de humøret og de friske fargene. En dag tar hun kortet til foreldrene sine, kjøper alle undulatene de har, og slipper dem ut i treet utenfor hagen til gutten som han hver dag tittet på i håp om å oppdage nye fuglesorter. Så forsvant hun.

”Playback” er den fjerde historien i boka, og er hovedfortelling for å si det enkelt. Fortellingen handler om Martine, som bor hos fosterfamilie. Hun har det ikke så enkelt. Moren hennes pleier ofte å ringe henne, og det gjør vondt. På skolen går hun på en slags musikkgruppe. Hos læreren der har hun fått en spesiell opptaker, og hun spiller ofte inn musikk på den. Noen ganger synger hun også inn opptak som hun setter inn, og spiller det fremfor gruppen. De blir virkelig imponerte. Moren til Martine ringer en dag, edru. Hun forteller henne at hun skal bo på avrusningssenter, og får ikke til å ringe henne så mye lenger. Martine blir lettet. På samme tid skal de sette opp en stor fremføring av talenter, og Martine skal være med. Alle skal komme å se på, både fosterforeldrene, læreren og veilederen hennes, som hun ikke liker så spesielt godt, fordi hun er så kald. Alle blir imponerte av låten hun har spillt inn selv, med følsom tekst som hun selv synger. Hun føler seg inkludert, og mye bedre. Det blir en god slutt.

”Nedtelling Alma” er femte historie. Alma er Svensk som har flyttet til Norge sammen med faren sin. Hun trives ikke, mest på grunn av at alle jentene er så sjalu. Hun blir godt likt av både guttene og lærerne. Jentene som bor i bygda gjør hva som helst for å få henne bort, ettersom hun har tatt plassene deres. Jentene hun går på skole med begynner å sette opp rykter, om faren hennes som mishandlet moren til Alma, derfor stakk hun av før de reiste til Norge. I mellomtiden reiser faren og Alma til Sverige, på jobbintervju. Faren hennes har lovt henne at om han får denne jobben så skal de aldri mer til Norge. To dager etterpå møter Alma opp på skolen, helt forandret. Håret hun alltid pleide å rette, hadde masse fine krøller. Hun snakket helt svensk, og fortalte dem at dette var siste gang de kom til å se henne. Jentene følte seg dumme når de så henne gå.

Sjette og siste fortelling handler om Silje, og familien som skal til Guatemala. Hun nekter å reise. Dette kommer til å bli en fæl tur, det er hun helt sikker på. Foreldrene skal reise for å lære mer om andre kulturer. Moren skal hjelpe gravide kvinner der, faren skal hjelpe mennene med å fikse hos osv. Silje skal ikke gjøre noenting, annet enn å være redd for alle ting som kan skje med henne. Planene endrer seg. De møter kvinner som har mistet menn og sønner i krigen, stemningen forandrer seg helt når de møter gravide kvinner, og ikke minst når de besøker barnehjemmet. Når Silje reiser hjem gir hun dem alle pengene hun har og mer. Turen blir lærerik og gøy, og Silje dokumenterer en hel film på over førti minutter av opplevelsene når hun kommer tilbake til Norge igjen. Hun skulle ønske hun kunne vert der lenger å hjulpet enda flere.

Favorittdelen i boka var ”Playback”. Jeg var så inni historien at alle følelsene mine kom frem, -alt var veldig levende. Denne boka synes jeg både gutter og jenter kunne lese, selv om hovedpersonene var jenter, var den veldig spennende for begge kjønn. Språket var veldig enkelt, ikke noen uforståelige ord og måten forfatteren skrev på gjorde at jeg levde meg skikkelig inn i det. En fantastisk sekser!

Til toppen