Nærmere kommer vi ikke

Monika Steinholm Vigmostad & Bjørke 2016 31 anmeldelser

Jens er redd for å drite seg ut, redd for vann og redd for blod. Edor er sammen med Beate, øver på nye skatetriks, bader naken sammen med Celia og svømmer lengre ut enn han burde. Det eneste Edor er Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Ida Larsson

Ida Larsson

Skrevet av 16. november 2016 av Ida Larsson på Tromstun skole

Boken "Nærmere kommer vi ikke" er skrevet av Monika Steinholm. Hun er 32 år og bor i Tromsø. Dette er hennes andre ungdomsbok etter "fuck verden".

Tema i denne bok er kjærlighet og drama. Boken starter med in media res, der vi møter en ungdom som heter Jens som er en av de to hovedpersonene. Vi får vite at Jens nettopp har funnet ut at han er homo og er forelsket i sin bestevenn Niklas. Niklas er sammen med Gunn og kan ikke bli sammen med Niklas. Det blir for mye tanker og press for Jens. Siden han ønsker seg bort fra alt og det er sommerferie drar han til Finnsnes på besøk hos onklene sine Torstein og Phil som også er homo. Når han er i Finnsnes møter han Edor, som er den andre hovedpersonen.

Den to hovedpersonen i boken er Jens og Edor. Boken beskriver Jens som ganske stor og kraftig type, som er sjenert og følsom. Han er også redd for vann. Jens er 17 år. Det blir ikke snakket så mye om beskrivelse av Edor med det vi får vite er at Edor e 18 år og at moren hannes er død.

Forfatteren begynner med å fortelle hvert kapitel fra hver av hovedpersonenes synsvinkler f.eks begynner det første kapitelet med at Jens er i lag med Niklas, mens i neste kapitel handler det om at Edor er i Finnsnes. Sånn fortsetter boken helt til de møtes. Da er det et kapitel om hvordan Jens synes det var å møte Edor og neste kapitel om hvordan Edor opplevde det samme. Forfatteren bruker virkemidlene "frampek og lese mellom linjene", da forfatteren ikke direkte skriver at de begynner å like hverandre, men det kan vi tenke oss til.

Boken slutter veldig åpnet og overraskende med at Edor er på vei til et sted, men vi får ikke vite hvor. Mens Jens allerede er dratt hjem til Tromsø.

Jeg mener at boken er realistisk og troverdig. Det høres ut som noe kunne skjedd i virkeligheten. Boken er noen gang litt drøy og intim. Boken ligner litt på en serie på TV3 som heter skam. Den handler også om en gutt som fant ut at han var homo. Veldig mange har hørt om den serien og ser på den.

Jeg synes dette er en bra ungdomsbok og ville gitt den en femmer i terningskast. Jeg vil gi den en femmer fordi forfatteren skrev boken på en veldig bra måte og at boken er litt annerledes med tanke på at noen blir homo og sånt. Boken passer til ungdommer som er 13-20 år gammel.


Andreas With Karlsen

Andreas With Karlsen

Skrevet av 16. november 2016 av Andreas With Karlsen på Tromstun skole

Bokanmeldelse: Nærmere kommer vi ikke

Jens er 17 år. Han er homo og elsker bestevennen sin, Niklas. Han drar for å få fred fra den følelsen men han for følelser for andre. Flere gutter. Edor heter han. Edor er 18 år. Jens vet ikke helt hva han skal gjøre. Edor har jo kjæreste. Hva skal han gjøre. Snakke om det til Phil og Torstein. De er jo homo.

Nærmere kommer vi ikke er en skikkelig kjærlighets roman. Et skikkelig drama fra start til slutt. To hovedpersoner. Og mange flere bipersoner. Dette foregår i Tromsø og Finnsnes. Det er bra at forfatteren lager små hindringer for hovedpersonene som gjør at alt ikke gå på skinner. Det kan være litt vanskelig å forstå hvor de er å hvem som snakker i starten. Bokas budskap er å være seg selv å ikke bry seg om hva andre sier. Det er en illustrasjon på forsiden av boka som jeg tror er Jens og Edor som sitter rygg til rygg.

Forfatteren er veldig flink å fortelle historien fra fleres synspunkter. Det gir oss et innblikk på hvordan Jens og Edor tenker om hverandre og de andre bipersonene. Jens beskriver Edor som stor å veldig sterk og Edor beskriver Jens som en rolig gutt. Å være homofil gjør deg ikke annerledes. Man må være forsiktig med å si homo når man er blant folk. Noen kan bli såret.


Maja Wang

Maja Wang

Skrevet av 16. november 2016 av Maja Wang på Tromstun skole

-Nærmere kommer vi ikke, Monica Steinholm, kjærlighet og drama, 2016

Dette er en anmeldelse av en boka jeg leste med Ida, Andreas og Daniel. Boka har to hovedpersoner og mange bipersoner, dette skal jeg skrive mer om.

Boka "Nærmere kommer vi ikke" handler om Jens og Edor. Jens kommer fra Tromsø, men drar til Finnsnes hvor han bor hos onklene Thorstein og Phil. Edor bor på Finnsnes, og lever sitt eget liv med kjæreste og venner, helt til han møter Jens, og alt forandrer seg.

Boka starter in medias res og er skrevet fra både Jens og Edors perspektiv. Jens, Niklas og Gunn ser på film, forfatteren skriver om tankene til Jens –tankereferat. Boka er veldig fengende og oppslukende, men det tar litt tid før den blir ordentlig spennende. Spenningskurven går veldig mye opp og ned., men når Jens og Edor møter hverandre er det en slags spenning hele tiden. Det er nok mange forskjellige meninger om når spenningen er på topp, men jeg tenker at i det Jens og Edor drar på tivoli, bader og kjører motorsykkel er veldig spennende.

Boka har en avsluttende, men overraskende slutt. Man vet ikke helt hva som blir å skje, hvis man ikke klarer å tenke seg til det. Boka var vanskelig å legge fra seg siden man har et sterkt ønske om å få vite hva som skjer med Edor og Jens, og hvordan de endrer seg når de møtes.

Jeg vil si at fortellingen både har ytre og indre spenning, på grunn av at man alltid får et innblikk i hvordan de to guttene tenker. Når de møtes får man også lese hvordan de tolker hverandre. Dette er en roman om to gutter, hvordan de takler å være homofil og utfordringene de møter på gjennom forelskelse. Så dette er helt klart noe jeg kan kjenne meg igjen i når det gjelder det å være forelska og hvordan hovedpersonene oppfører seg. Jeg tror ikke at dette blir å endre måten jeg ser på vanlige hendelser på, fordi jeg vet at det kan være vanskelig å fremstå som homofil selv om det er like vanlig som at en gutt liker jenter.

Denne boken ligner faktisk ikke på noen andre bøker jeg har lest, men jeg har lest mange andre kjærlighetsbøker som har andre temaer. Historien er veldig realistisk, og jeg tror dette er noe mange kjenner seg igjen i, i hverdagen.

Boken var lett å lese, men man måtte følge godt med for å vite hvilket perspektiv man så på handlingen fra i de ulike kapitlene. Jeg tror nok at boken var lett å lese fordi den er rettet mot akkurat min aldersgruppe. Det er både dialog, banning og dialektord. Begge er fra Nord-Norge og når de snakker kommer det fram noen dialektord. Dette gjør at språkbruken passer godt til bokas innhold. Forfatteren bruker en del virkemidler som sammenligninger, metaforer, lese mellom linjene, kontraster, frampek og skildringer. Et eksempel på metaforer er når Jens forteller at han ikke vil bli puddelen til Niklas, og derfor må dra bort. Man skjønner etter hvert at guttene har følelser for hverandre, ikke fordi at det står det med ord, men fordi man må lese mellom linjene. Det er også brukt mye persons- og miljøbeskrivelser.

Jeg vil si at bokas tema er hvordan man takler å føle at man ikke passer inn. Forfatteren har nok skrevet dette for at ungdommer ikke skal føle seg alene, når man ikke føler at man ikke passer helt inn. Dette er et viktig budskap som jeg tenker at forfatteren har klart å få frem bra. Bokas styrke er at forfatteren velger å skrive om to homofile/bifile gutter. Bokas svakhet er ok at den slutter litt rart, det virker som at det ble vanskelig å finne en bra slutt på fortellingen. Andre bør absolutt lese boka!
Jeg gir den terningkast 5.


Daniel

Daniel

Skrevet av 15. november 2016 av Daniel på Tromstun skole

Nærmere kommer vi ikke

Nærmere kommer vi ikke er en rørende roman! Jens er usikker på hvem han er og dermed trenger han en pause fra livet sitt for å bli bedre kjent med seg, og dermed reiser han til Finnsnes der onklene hans bor. Han skaffer seg en jobb på et tivoli for å tjene penger i sommerferien. Plutselig dukker det opp en person som heter Edor og følelsene begynner og komme.

Boken starter litt rart, men når man kommer seg et stykke inn i boka begynner man å forstå seg mer på boka. Forfatteren har delt inn kapitlene på en rar måte hvor hun putter navnet til en av hovedpersonene i kapitelet. Og den som hadde navnet sitt i kapitelet handlet det kapitelet om. Den var egentlig en ganske smart måte og skrive en bok på når det er to hovedpersoner pga. At man kan finne ut hva hovedpersonene tenker om hverandre og de forskjellige personene rundt seg. Forfatteren er også veldig god til å skildre.

Denne boken er skrevet om noe som er absolutt vanlig og støte på i en hverdag altså homofili. Og det er sikker mange ungdommer som kunne kjent seg igjen i denne teksten.


Olise Ruud

Olise Ruud

Skrevet av 13. november 2016 av Olise Ruud på Stor-Elvdal ungdomsskole

Fantastisk
Jeg har lest boka Nærmere kommer vi ikke og dette er det jeg syns om boka. Boka handler om Kjærlighet og kanskje litt drama, det var i det minste de temaene jeg fanget opp i boka. Boka handlet om kjærlighet, men med en liten vri. Den handlet om to gutter som ikke viste helt hva de følte. Det var den ene gutten som følte seg tiltrukket i bestevennen så da dro han på ferie til onklene hans. Der møtte han en gutt som han til slutt forelsket seg i.
I boka bytter fortelleren ofte person så vi kan se denne forelskelsen fra begge guttenes perspektiv. Det likte jeg veldig godt. Det kunne noen ganger være litt forvirende i starten når du ikke helt viste hvem fortelleren skrev om. Men når du kom lenger ut i boka og kan nesten alle navnene så er den lett å forstå. Det var en fantastisk opplevelse å lese om det som skjedde. Det var veldig godt detaljert noe som gjorde det gøy å lese, jeg kunne egentlig ikke legge boka fra meg på slutten da det ble så spennende. Jeg ble faktisk veldig overrasket på slutten over hva guttene tenkte og følte. Boka tok en veldig brå vending veldig nær slutten. Jeg syns det kunne vært en bedre slutt. Boka sluttet veldig brått så da den var ferdig håpet jeg egentlig på at det kom en toer.
Denne boka er ikke i nærheten av noen andre bøker jeg har lest, den var veldig bra på en veldig spesiell måte. I starten syns jeg boka var en av de vanlige dårlige bøkene jeg hadde lest før, men da boka kom til spenningstoppen kunne jeg ikke legge boka fra meg. Jeg var så desperat på å finne ut hva som kom til å skje i slutten.
Jeg syns boka kunne være vanskelig å lese noen steder, men andre steder var det så enkelt å lese at sidene bare gikk fort forbi.
Jeg tror boka handler om at det går an å være forelsket i det samme kjønn selv om du har vært sammen med det andre før, at du ikke trenger å gjemme deg for hvem du egentlig er. At du skal være stolt over hva du elsker å ikke bry deg om andres meninger. Jeg gir denne boka terningkast 5!
Jeg syns boka burde nomineres for den er rett og slett fantastisk og det er en helt nydelig opplevelse du får i denne boka.

Vis flere anmeldelser

Til toppen