Nærmere kommer vi ikke

Monika Steinholm Vigmostad & Bjørke 2016 31 anmeldelser

Jens er redd for å drite seg ut, redd for vann og redd for blod. Edor er sammen med Beate, øver på nye skatetriks, bader naken sammen med Celia og svømmer lengre ut enn han burde. Det eneste Edor er Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Kristine Titland

Kristine Titland

Skrevet av 13. november 2016 av Kristine Titland på Lindås ungdomsskule

En rørende roman!
Jens er usikker på hvem han er. Han trenger en pause fra livet sitt, og reiser dermed til Finnsnes der onklene hans bor. Han skaffer seg en jobb på et tivoli, og alt låver bra. Da Edor dukker opp foran øynene til Jens blir den ”treige” begynnelsen i boka gjort om til en romantisk kjærlighetshistorie som får godt fram både glede, frustrasjon, sjalusi, usikkerhet, og homofili.

Mange bøker blir lagt nederst på lista av ungdommer fordi coveret rett og slett skremmer de vekk. Uansett om innholdet er bra, er det mye større sannsynlighet for at boken blir lest om framsiden gir et godt førsteinntrykk. Det gjorde absolutt denne boken! Framsiden på ”Nærmere kommer vi ikke” gav meg et godt innblikk på hva temaet i boken var, nemlig homofili.
Boken holder godt på leseren. Det er mange spenningsstopp som gjør at det blir vanskelig å legge fra seg boken. Skildringene i boken er fantastisk, det er lett å plassere seg bilder i hodet av hvor handlingene skjer, og i tillegg beskriver forfatteren de sentrale personene i boken godt, noe som gjør at en kan se for seg hvordan personene ser ut.
Jeg syntes boken er godt bygget opp. Godt ordforråd med et språk som vi ungdommer forstår. Kapitlene er delt inn med overskriftene Jens og Edor. Dette gir leseren god oversikt over hvem jeg-personen er.
Det eneste jeg tenker kunne gjort boken bedre, er begynnelsen. Jeg syntes den var treg, og hadde ikke helt hensikt til resten av boken.

Det viktigste med boken er homofili. Dette er et ganske dagsaktuelt tema, vertfall blant ungdommer. Forfatteren får sterkt frem usikkerheten til begge hovedpersonene i boken. Spesielt Edor har vanskeligheter med å vise både familie og venner hvem han egentlig er. Her får forfatteren frem noe som jeg syntes er veldig viktig. Uansett hvem du er, hvilke skjønn du liker, er en uansett like mye verdt som alle andre.

Alt i alt var dette en veldig bra bok! Boken var troverdig, den var godt bygget opp og hadde noen fantastiske skildringer! Viktigst, den bærer fram et godt budskap. Jeg velger å gi boken en soleklar 6!


Khaled Moussa

Khaled Moussa

Skrevet av 9. november 2016 av Khaled Moussa på Volda ungdomsskule

Denne boka her var veldig inspirerande. Den handla om å vere seg sjølv og ta det vanskelege valet ved å seie kven man er. Den viser at etter den bratte bakken blir alt mykje betre.
Den minner meg om sitatet «I`m not gonna spend my life being a colour». Det vil seie at man vil ikkje bli kalt neger resten av livet, i dette tilfellet betyr det at man ikkje skal leve livet sitt med å bli kalla homo, men å vise at man er eit menneske med følelsar og sjel sånn som alle andre.

Alt i alt var denne boka ein bok som får deg til å tenke før du brukar ordet homo som eit skjellsord.
Eg synast at denne boka burde bli nominert til årets ungdomsbok.

Eg gir den terningkast 6


Sunniva Bondø Valø

Sunniva Bondø Valø

Skrevet av 4. november 2016 av Sunniva Bondø Valø på Rørvik skole

Realistisk ungdomsroman
Boka handler om to gutter, Jens og Edor. Jens besøker onklene sine i Finnsvika. Han møter Edor, og følelser kommer i sving. Boka starter litt forvirrende, men man kommer seg inn flyten noen sider inn i boka. Jeg syns den starter litt treigt og jeg sleit litt med å begynne å lese. Boka generelt er utrolig fin på skildringer. Forfatteren er god til å fange leseren i gode øyeblikk. Selve handlingen i boka er litt tungt lesende og det skjedde ikke så mye som var «over the top» spennende. Forholdet guttene får i boka er noe mange sikkert kan kjenne seg igjen i, samme om de er streite eller homo. Slutten er veldig spennende og nervepirrende, det var vel den jeg likte best med hele boka. Jeg ville anbefalt denne boka til ungdom på 12+, da kan man kjenne seg litt igjen i det boka handler om. Terningkast 4


Simon Haugstad Moosmayer

Simon Haugstad Moosmayer

Skrevet av 3. november 2016 av Simon Haugstad Moosmayer på Torstad ungdomsskole

Nærmere kommer vi ikke
Jens oppdager at han blir forelsket i bestevennen sin. Det er sommerferie, og Jens drar på besøk til onklene sine. Der møter han en gutt som heter Edor som har kjæreste. Men livet blir helt snudd på hodet når deres liv møtes.
Boka er en oppfølger til Fuck verden, men boka kan stå helt selvstendig. Jeg likte at boka hadde to hovedpersoner, og at noen kapitler handlet om Jens, og noen om Edor. Det gjorde at man fikk historien fra to forskjellige synsvinkler. Problemet er bare at når livene til Edor og Jens møtes, blir det litt forvirrende. Det er en del banneord i teksten, og det hjelper til et ganske ungdommelig språk. Som oftest har man lyst til å bare lese videre for se hva som skjer, men av og til går det litt sakte. Boka omhandler et veldig viktig tema, homofili. Men den mangler det ekstra, det som gjør at den ikke bare blir stående igjen som en av utrolig mange bøker som handler om dette temaet.
Terningkast 4


Ingvild Ones Spjell

Ingvild Ones Spjell

Skrevet av 2. november 2016 av Ingvild Ones Spjell på Lindås ungdomsskule

Nærmere kommer vi ikke
Av Monika Steinholm

På forsiden får vi ett innblikk i hva boken handler om, homofili. Forsiden er veldig god, vertfall om man har interesse for temaet.

Boken begynner med overskriften Jens, noe jeg ignorerte med det første. Med Jens til overskrift etterfulgt av en pangstart hvor Schwarzenegger har skutt hull i trettifem terrorister. Starten gjorde boken veldig komplissert og krevende, boken kunne vært litt bedre om den hadde begynt med en introduksjon. Med en introduksjon hadde det vært lett å komme inn i systemet. Jeg trekker ikke ned fordi at boken var forvirrende i starten, fordi at jeg kom inn i det og kunne forstå den. En ungdomsbok skal være skrevet for ungdommer som liker å lese bøker eller for å få oss til å like bøker, og denne boken utfordrer oss og får oss til å "heie" på Edor og Jens.

Noe jeg vil trekke frem med boken er at forfatteren skriver på ett ungdommelig språk og bruker ting som vi er kjent (for eksempel COD).

Til det viktigeste med denne boka, homofili. Ett veldig dagsaktuelt tema, nok en gang takketvære dramaserien skam. I boka møter vi problemstillinger for homofile blant annet, homoparade, fremmedfrykt, forelskelse, usikkerhet, sjalusi og familiekomflikter. Denne boken er såå viktig, den har åpnet opp øynene våres. En modig forfatter og fantastiske skildringer av rødming og kyssing er også noe som trekker opp! Derfor velger jeg å gi denne boka:

Terningkast 6!!

Vis flere anmeldelser

Til toppen