Minnesota og støvet

Kjartan Hjulstad Gyldendal 2015 30 anmeldelser

Daniel har alltid fulgt i fotsporene til storebroren Moses. Han forsøker å gå som ham, stå som ham og snakke som ham. Brødrene vokser opp i et indianerreservat, i en verden som ikke levner dem særlig håp for fremtiden. Det Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Martin Johannes Andvik

Martin Johannes Andvik

Skrevet av 10. november 2015 av Martin Johannes Andvik på Sandnes skule

«Minnesota og støvet»

Kjartan Hjulstad

Boka handlar om Daniel og miljøet rundt han. Daniel er ein gut i 15-16 års alderen og jobbar på ein bensinstasjon. Han lever i eit indianarreservat der det er smugling, vold og kjærleik. Daniel ser opp til storebroren Moses som er med i ein brutal ungdomsgjeng. Daniel blir forelska i Canah jenta med det vakre smilet. Slutten blir på ein måte slik at K2 skulle stått midt i Danmark, veldig openbart.

Eg synest at boka er treg på den måten at ein kan sovne før ein er komt til neste side, i den første delen av boka. Men så begynner hjulet å rulle og det er då ein kjem til K2. For historia blir bygd opp slik at ein ser dette viss ein tenker seg litt om. Dette er ei bok for dei som liker brå skyting og vald. For slutten er ekstremt brå og det verkar som om forfattaren har hatt det travelt med å fullføre. Dette er ei nokså god bok for debut som forfattar, men det er ikkje den typen bok eg liker, så dessverre terningkast 3.

Martin Johannes Andvik

Sandnes skule


Marita Gjødingseter

Marita Gjødingseter

Skrevet av 4. november 2015 av Marita Gjødingseter på Dokka ungdomsskole

Anmeldelse av boka
Minnesota og støvet

Innledningen er grei, man blir kjent med Daniel og storebroren Mosses. Man blir også kjent med familie volden som bygger seg opp til et stort hat hos Mosses. Daniel blir et midtpunkt som barken og veden. Han vet ikke om han skal stå med broren Mosses eller med stefaren Shane. Videre innover i historien blandes Mosses med dop og drar Daniel inn i vanskelighetene med seg. Dette er en bok som bygger på en treg og spesiell oppbyggelse. Det er ikke før de siste kapitlene det virkelig skjer noe innenfor spennings punktet som er vært å være interessert i. Avslutningen ble en neglebitende slutt. For mange lesere vil slutten være det beste med historien.
For oppsummering synes jeg slutten var en klar seier for denne boken.
Mitt terningkast for denne boken vil bli 3. Jeg gir terningkast 3 fordi jeg synes innledningen og hoveddelen ble en litt for seig og treigt punkt i historien. Det eneste som gir spenning i historien er avsluttingen og det er den som redder boken fra en 2 som terningkast.


Malin Aasvik Sund

Malin Aasvik Sund

Skrevet av 21. oktober 2015 av Malin Aasvik Sund på Rørvik skole

DAGENS INDIANERSAMFUNN
Sjanger: Drama
Minnesota og støvet er ei bok som handler om to brødre, som lever i et indianerreservat. Reservatet er et sted hvor smugling, vold, alkoholisme og dyp kjærlighet finner sted. Daniel ser opp til storebroren Moses som er blitt blandet opp i den brutale ungdomsgjengen.
Boka startet greit, men brukte lang tid før handlingene startet. Boka ble mer flat, og jeg synes ikke boka kom seg videre. Boken blir tam å lese, og jeg blir ikke revet med i handlingene. Jeg tror på handlingene, men de blir ikke spennende nok til at jeg blir revet med.
Avslutningen synes jeg blir for åpenbar. Det er slik de fleste bøkene ender, og blir forutsigbar. Normalt sett ville jeg ikke lest ferdig boka, hvis det ikke var for at jeg var med på uprisen.
Boka fungerer som helhet, men som sagt boka var treg og ikke sørlig fengende. Det var enkelt språk, som gjorde boka lett å lese. Det var bare forvirrende at forfatteren blandet inn lakotsk.
Vi følger Moses og Daniel inn i et indianerreservat der forskjellige dramatiske hendelser tar sted. Man får et innblikk i dagens indianersamfunn, som ikke lengre handler om å jage moskuser, men handler en stor grad om narkotika, vold og kjærlighet. At handlingene skjer i et indianerreservat gjør boka mer original og bedre.
Det beste med boka var avslutningen, den avsluttet boka bra, selv om den var for åpenbar. Det som irriterte meg var at jeg skjønte tidlig hva som kom til å ende boka. Jeg mener at boka ikke burde nomineres til uprisen.
Terningkast: 3


Kristina Haugland

Kristina Haugland

Skrevet av 19. oktober 2015 av Kristina Haugland på Rothaugen skole

Kjærlighet gir mot

Daniel er en indiansk tenåringsgutt, som lever i et indianerreservat med sin bror og sin mor. Livet i reservatet gir dem ingen fremtid, ettersom det er mye kriminalitet, fattigdom og fordi de lever med en stefar som mishandler og slår dem.
På reservatet får Daniel ofte testet motet sitt, enten det er i forhold til den voldelige stefaren, det rasistiske og trakasserende politi, eller kriminelle. Vil Daniel tørre å stå opp for de han er glad i?
Boken er godt skrevet, med utfyllende beskrivelser av personer, miljø og ikke minst indiansk kultur. Boken har også mange gode metaforer og sammenligninger. Forfatteren har vært flink til å skildre hvordan livet i reservatet er, og han bringer frem viktige temaer som rasehat, amerikanisering og mangel på identitet. Jeg liker at karakteren utvikler seg mye underveis, noe som gjør at handlingen blir interessant.

Jeg likte godt at boken hadde en dyster og mørk stemning som sto i stil med temaene. Til tross for dette beskrev forfatteren lyspunkt som gjorde at menneskene og handlingen føltes mer ekte.
Boken har også setninger, ord og utrykk med det indianske språket lakota, som dukker opp av og til. Dette syns jeg er interessant og stilig, og gjør boken særegen.

Noe av grunnen til at jeg likte boken godt var at selv om hverdagen til Daniel er helt annerledes enn min, så kjente jeg meg igjen i han. Jeg tror budskapet i boken i bunn og grunn handler om å stå opp for de man elsker og er glad i, og at det er viktig å huske, at det som gjør en modig, og det som gir en indre styrke er ikke hat men kjærlighet.

Jeg likte denne boken godt. Det eneste som trakk den ned var slutten. De siste to kapitlene sto ikke i sammenheng med resten av boken. Slutten ble etter min mening for blodig og brutal. Det virker som om forfatteren har hastverk for å avslutte boken. Helhetsinntrykket blir derfor at det som kunne vært en nydelig bok i stedet for blir en bok som manglet noe.


Scarlett Pitts

Scarlett Pitts

Skrevet av 15. oktober 2015 av Scarlett Pitts på Sagatun skule

Støvet er Skatten.
Kjartan Hjulstad

Daniel føler seg feig, ubrukeleg og redd. Han vil vere meir som storebroren sin, Moses: kul, tøff og modig. Daniel vil forandre seg, stå imot den valdelege stefar sin og beskytte sine kjære. Det hjelper heller ikkje at broren hans får trøbbel med den kriminelle Oiowan. I tillegg har Canah, jenta som jobbar i kassa på bensinstasjonen, problem heime. Faren var voldeleg mot ho. Daniel må bestemme om han vil ha eit liv med broren, eller jenta han er forelska i, Canah.
Når eg først las boka var eg ukomfortabel med nokre av hendingane som skjedde og forstod ikkje kva boka meinte. Etter kvart forstod eg meir og følte meg meir komfortabel med å lese boka. På slutten kjente eg sommerfuglane i magen, men blei svært skuffa når Moses reiste.
"¬¬Du har verdens beste datter, men du ser henne ikke!" Dette er sitatet som gjorde meg glad. Endeleg sto Daniel imot noko. Han torde å seie dette til Canah sin far, ikkje berre stå i bakgrunnen eller gøyme seg.
Boka har god handling og fortel mykje om kva hovudpersonen føler og tenker på. Problema blei løyste, men eg lurer på kva som skjedde med støvet og Moses. Boka bør nominerast til U-prisen.

Vis flere anmeldelser

Til toppen