Lik meg – første gang
Ungdommene fra serien blitt 16 år, og vi følger dem gjennom deres siste vår på ungdomsskolen. Sex er noe ungdommene later til å ha full kontroll på og stor interesse for, men hvordan blir opplevelsen når man skal prøve det Vis hele forlagsteksten
Plagiat av manus?
Skrevet av 18. mai 2023 av amalie på vardal ungdomskole
i motsetning til de andre bøkene her på u prisens forside, er denne boka inspirert av en serie. Eller, inspirert er å underdrive. Skrevet av, er nokk et mer riktig utrykk og bruke. Boka er så lik serien at du har mer utbytte av og gå inn på nrk.no enn nolig.
Jeg gjorde et like forsøk, og så på serien mens jeg hadde boka åpen. Alt var helt likt. Helt ned til replikkene var det null forskjell på manuset og boka.
MEN, det skal sies at dette ikke er en dårlig bok. Den krysser av på de fleste bokser, og er en generelt god leseropplevelse. Spesielt slutten var ekstremt spennende.
Det skal sies at det er imponerende og skrive 200 sider om det samme temaet. Jeg er rimelig sikker på at på hver eneste side er det skrevet noe sex relatert. Og ja, det er det generelle temaet for boka, men det må gå an og ta et lite steg tilbake. Man blir litt lei av det samme om, og om igjen.
Det skal også sies at i de intime scenene virker det som om forfatteren har holdt litt igen. som om hunn har vert nervøs for og skrive det.
Alt i alt er lik meg en generelt god bok, jeg bare forstår ikke helt hvorfor noen vill bruke tid og penger på og skrive den. Den har noen gode aspekter, og forfatteren klarte og utrykke seg veldig bra.
Det var litt forvirring Mellom karakterer, men hvis man holder tunga rett i munnen, går det an å holde styr.
Lik meg kom på tredje plassen min. terningkast 4.
Hjernedød
Skrevet av 16. mai 2023 av Marie på Smestad ungdomsskole
Lik meg var en bok jeg trodde jeg skulle like. Jeg er glad i ungdomsdrama, snakke om sex og lære mer om hvordan andre ungdommer har det. Denne boken var lettlest, men den hardeste boken å komme seg igjennom. Forfatteren skriver på en måte som ikke gjør meg interessert, og det er hardt å bla til neste side. jeg synes at tema er veldig godt, men forfatteren får det ikke til i det hele tatt. Sex blir nevnt på hver enste side og det blir meningsløst å lese om. Denne boken gjorde ingenting for meg- og jeg sitter bare igjen med enda en bok jeg ikke liker. Terningkast 2- fra meg.
Lik meg
Skrevet av 5. mai 2023 av Eivor på Langnes skole
I forbindelse med Uprisen har vi fått i oppgave å lese og vurdere fem ungdomsbøker som ungdommer rundt i landet har nominert. Fortjener Lik meg- første gang å vinne Uprisen? I denne teksten skal jeg argumentere hvorfor jeg mener den ikke burde vinne.
Boka Lik meg handler om noe mange ungdommer føler på, press i forhold til forelskelse og sexliv. Hvordan funker egentlig sex? Da noen bestemmer seg for å ligge skaper dette mye drama og problemer, problemer de selv ikke visste fantes.
Innledningsvis vil jeg fortelle at boka har et høyt potensial, men dette er ikke utnyttet. Forfatteren Anne Wisløff har valgt et interessant tema som skal kunne engasjere, provosere og inkludere ungdom på tvers av landet. Dette har hun dessverre ikke oppnådd.
For det første mener jeg at forfatteren skal kunne engasjere alle ungdommer med boka sin. En bok burde kunne engasjere all ungdom, om du har debutert seksuelt eller ikke. Boka oppleves irrelevant for alle oss som ikke har mistet «dommen». Gjennom den 233 sider lange boka er ordet «sex» nevnt på omtrent alle sidene. Lik meg har et tema som forfatteren følger slavisk, og dette ender med at hele boka oppleves som en lang og tragisk sexakt.
For det andre mener jeg forfatteren har misforstått en av sine egne karakterer. Sofie beskriver seg selv som en pliktoppfyllende og kristen jente som gjør det hun får beskjed om, men av alle andre blir hun oppfattet motsatt. Hun drikker alkohol og er den første i gjengen til å miste dommen. Jeg opplever at forfatteren har forsøkt å skape en kontrastfylt karakter som ikke har selvinnsikt, men dette virkemiddelet fungerer dessverre ikke. For meg som leser, er det vanskelig å vite om Sofie har hatt en personlig forandring gjennom boka, når jeg ikke vet hvordan hun var i starten. Sofies karakter gjør at jeg opplever boka som ustrukturert.
For det tredje kunne denne boka vært en stor bidragsyter for å lære ungdom om sex. Et eksempel er da Sofie gikk til helsesykepleieren. Hun kom til helsesykepleieren med et problem og gikk ut med en håndfull kondomer. Dette beviser det ungdommer føler på, sex er tabu og skal ikke snakkes om. Ikke engang helsesykepleieren vil snakke om det. Et annet eksempel er da klassen hadde seksualundervisning. Læreren delte ut lapper der elevene kunne spørre om alt fra «hvor lang er en gjennomsnittlig penis» til «er jeg for trang». Læreren reagerte med latter istedenfor å forstå og prøve å forklare. Boka kunne tatt opp spørsmål ungdom har knyttet til sex, identitet og samliv. Anne Wisløff hadde en mulighet enhver ungdomsforfatter kan drømme om, men denne muligheten valgte hun å ikke ta. Det mener jeg er skuffende.
På den andre siden har forfatteren klart å skrive på en måte som treffer ungdom. Ordbruken, lettlest og lite tekst på hver side er noe hun har mestret utmerket. Der treffer hun aldersgruppen godt. Et eksempel fra boka: «Jeg blir sintere og sintere mens jeg skriver. Klarer ikke å sitte stille, har lyst til å ødelegge noe, hater henne så sykt mye, håper de kristne drittforeldrene hennes oppdager hva den jævla falske fitta har gjort.» Ordene hun har valgt å bruke er ikke bare relevante, men passer også til handlingen. Er det noe Anne Wisløff har mestret i boka er det ungdomsspråket.
Min konklusjon; Lik meg burde ikke vinne Uprisen. I helhet vil jeg hylle forfatteren for å skrive om sex, et tema mange ikke tør å bevege seg inn på. Det gjør dessverre ikke opp for den tragiske og skuffende boka. Noen serier burde forbli serier, og Lik meg er en av dem.
Jeg gir Lik meg- første gang terningkast 2.
lik meg første gang
Skrevet av 3. mai 2023 av sofie edøy på Langnes skole
I denne teksten skal jeg argumentere for hvorfor jeg ikke vil at lik meg skal vinne uprisen. Lik meg er en bok som forteller hvordan det er å være ungdom i dag og kjenne på press og usikkerhet. Forfatteren av denne boken er Anne Wisløff. Boken var en slags dagbok om noen ungdommer. Jeg synes den handlet for mye om en ting, det var sex. Boken er en skriftlig versjon av NRK serien lik meg, akkurat de samme tingene skjer i boken som i serien, men du får vite mye mer om hva de tenker i boken.
Hovedpersonene i boken er Leo, Sofie, Oda og Stella. Jeg syntes ikke at Stella passet så godt inn i denne boken, fordi alle kjente på et press med å ha sex, men så kom Stella som var forelsket i Sofie. Jeg synes ikke det passet inn siden Sofie akkurat hadde blitt en greie med Leo og det var de to. Boken var skrevet slik at de byttet på hvem sitt perspektiv man leste fra, det syntes jeg var irriterende fordi det var kanskje bare to sider om Leo for eksempel, så byttet det til Stella som var en helt annen plass og tenkte på helt andre ting. Jeg synes det var rotete.
Denne boken synes jeg var utroverdig. Jeg er ungdom selv og vet at ungdommen i dag ikke bare snakker og tenker på dette. Det er et viktig og bra tema, men forfatteren kunne fått det frem på en annen måte hvor Anne hadde tatt inn litt mere utfor temaet. Sofie og Oda er gode venner og en ting som gjorde det utroverdig for meg var at de ikke var åpen om noe til hverandre. For eksempel så stresset Oda veldig over at hun ikke fikk inn en tampong, men dette sa Oda ikke til noen fordi hun innbilte seg at alle jentene brukte tampong, det var utroverdig for meg fordi jeg vet selv at hvis du har en god venninne sir du det til henne. Jeg synes forfatteren gjorde en dårlig jobb akkurat der.
Det var en for lang kjedelig periode fra ca. side 50 til side 120. på den tiden hadde Sofie mistet jomfrudommen, Sofie hadde ikke sagt det til noen, alle hovedpersonene hadde dårlige perioder som de holdte helt for seg selv og det syntes jeg ble altfor kjedelig. Her kunne forfatteren gjort noe slik at man ikke bare leste om hvordan de følte seg og hvordan de løy. Poenget mitt her er at mange plasser i boken kunne Anne ha snudd litt om på hendelser slik at boken kunne vært mye mere interessant.
Denne boken var ikke en bok for meg, fordi jeg synes den var utroverdig på grunn av måten vennegjengene i boka aldri var åpne med hverandre, og dette kunne Anne gjort noe med slik at det ble mer underholdende. Jeg vil gi denne boken terningkast 3, fordi dette var et viktig tema, men forfatteren har skrevet det på en utroverdig måte. Kildene jeg har brukt er boken lik meg, og jeg har skrevet i uprisen boken min.
For mye snakk om sex
Skrevet av 3. mai 2023 av ingen på Langnes skole
I forbindelse med Uprisen skal vi lese de 5 ungdomsbøkene som er nominert. Lik meg er en av de bøkene jeg har lest til no. Boken Lik meg er skriftlig versjon av den norske ungdomsserien på nrk, og den handler om det som skjer i sesong 4 om spesielt forholdet mellom Leo og Sofie og stress om sex. I denne teksten skal jeg argumentere for hvorfor jeg mener at lik meg ikke burde få vinne Uprisen.
Boken handler mye om sex, og hun fremstiller det som om det er det eneste ungdom snakker og tenker på. Jeg som er ungdom selv, tenker at det ikke er relevant for alle. Selvfølgelig er det bra et hun skriver en bok om dette som de fleste ungdommer faktisk er nysgjerrig på. som at vi kan unngå kleine og vanskelige situasjoner, men jeg synes hun kunne formulert det på en annen måte. Så mye snakk om sex i en ungdomsbok er ikke helt relevant for meg, og det er mye mer snakk om det enn jeg tenker hun burde. Jeg synes den blir kjedelig når det er nesten det eneste den handler om, og det ikke er noen ordentlige spenningstopper i boken.
Det var i hvert fall en ting jeg likte, og det var at man får se både Sofie, Stella, Oda og Leo sine perspektiv og tanker i flere situasjoner. Jeg får mye større oversikt over hva alle tenker fra starten av og det blir litt bedre oversikt i boken enn i tv serien. Et eksempel på hva jeg mener på at vi får høre tankene til noen av karakterene bedre, er at Stella sine følelser for Sofie får vi vite mye tidligere i boken enn i serien, som gjør alt litt mere spennende.
Jeg tenker at Boken kunne vært mye bedre hvis hun faktisk brukte muligheten sin til å gi ungdom råd og veilede oss gjennom ungdomslivet og svare på spørsmål om sex som alle ungdommer lurer på. Et eksempel fra boken er da de skal ha seksualundervisning i klasserommet og elevene fikk skrive spørsmål om alt de lurte på innen sex og kropp. På lappene stod det «hvordan få en jente kåt?» eller «hva gjør man når man har sex?» disse er noen eksempler på hva lærer ikke valgte å svare på.
Ordet «sex» ble nevnt på nesten hver side, og det virket som at sex var alt det karakterene tenkte på. Når hun skriver en bok som hun mener er relevant for ungdom så burde hun inkludere all ungdom, og ikke bare de som stresser med å miste dommen.
Følte hun rett og slett kastet den muligheten til at ungdom kunne få noe ut av boken litt vekk, fordi jeg følte ikke jeg ble noe klokere av å lese denne og den var rett å slett litt meningsløs. Jeg ville gitt boken en 3+, fordi den var helt grei jeg bare synes det ble for mye snakk om sex og at dette ikke var helt relevant for alle.
Vis flere anmeldelser
Ungdommer som er 16
Skrevet av 14. november 2022 av Julie W på Eide ungdomsskole
Jeg har lest boken “Lik meg” som er skrevet av Anne Wisløff. Boken har sjangeren drama. Boken er fra en TV-serie, men boka er mer detaljert enn serien. Boka er om en jente son heter Sofie, som nylig fylte 16. Hun hadde sex med en helt ukjent gutt på en fest som heter Leo, men ingen av dem tenkte på hva som skulle skje senere. Stella er forelska, men alt blir bare galt føler hun. Oda kjenner sex presset, men hun vil ikke ha det, men alle andre har sex tror hun. Alle hovedrollene har sine egne usikkerheter sånn som ungdommer har.
Boken har en veldig bra spenningskurve. Boken starter rett inn i handlingen, og det kan være vanskelig å legge den fra seg. Det skjer nye ting hele tiden siden det handler ikke om bare en person, men fire. Oda, Stella, Leo, Sofie alle de er hovedrollene i boka. Det er flere vendepunkter og høyde punkter. Språket var ikke noe vanskelig å lese eller forstå.
Boka er fin å lese som ungdom. Jeg synes boken passer til ungdommer fra 13 til 16år.
Jeg gir «Lik meg» terning kast 6.Den er detaljert, og du kan sette deg inn i boken og forstå boken veldig enkelt. Jeg anbefaler denne boken til Uprisen 2022.