Jeg er ikke

Martina Gaux Gyldendal 2016 49 anmeldelser

Ryan opplever en nestenulykke i New York, og brått husker hun ikke hvem hun er, hvordan og hvorfor hun har havnet der. Det eneste sporet hun har, er et sett nøkler og et krøllete brev adressert til broren som hun Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Marie

Marie

Skrevet av 2. november 2016 av Marie på Jevnaker skole

Tittel: Jeg er ikke
Boka handler om en jente, som heter Ryan. En dag opplever hun en nesten ulykke i New York. Etter nesten ulykken får hun et hukommelsestap. Hun husker ikke hvem hun er, hva som har skjedd, og hvorfor hun er der hun er. Det enste sporet hun har av sin identitet og liv er et par nøkler til leiligheten hennes, og et brev som hun finner i jakkelomma si.
Min mening om boka:
Jeg syntes boka var alt for treig i starten. Jeg følte litt at jeg bare leste, men kom aldri til noe spenningsnivå eller fornuft. Siden hovedpersonen ikke husker hvem hun er, må på en måte leseren bli kjent med hovedpersonen likt som hun blir kjent med seg selv igjen. Og det tok ganske lang tid, så det var på en måte spennende samt litt vanskelig å ikke ha en person i boka, man kunne forholde seg til. Hovedpersonen gjorde noen ganger litt urealistiske ting til den situasjonen hun var i kanskje. Jeg syntes absolutt boka hadde en bra historie, men for min del opplevdes boka veldig lang, tam og utydelig. Jeg følte ikke helt at jeg fikk svar på det jeg lurte på, men informasjon om mange andre detaljer som ikke hadde så stor betydning for boka.
Så jeg gir terningkast 3


Lea Olseth

Lea Olseth

Skrevet av 1. november 2016 av Lea Olseth på Lindås ungdomsskule

Å finne seg sjølv.
Tittel: Jeg er ikke
Sjanger: drama
«Jeg er ikke» handlar om ei jente, Ryan, som har vert i ein nestenulykke i New York, der hun mista hukommelsen. Utan at ho hugsar noko om sitt tidlegare liv prøver hun å finne seg sjølv og sin identitet. Boka handlar om å finne tilbake til seg sjølv og korleis det er å vera født i feil kropp.
Byrjinga på boka er in medias res. Ein blir med Ryan og skal sette seg inn i kva som har skjedd. Boka kan til tider vera litt treig, sjølv om boka inneheld mykje spenning. Det skjedde noko nytt nesten heile tida. Ein får ofte nye brikker i puslespillet om livet hennar.
Boka har mange vendepunkt f.eks. relasjonar til ulike personer, impulshandlingar, osv. Forfattaren er veldig flink til å overraske lesaren og når du trur du veit kva som foregår kommer forfattaren med noko nytt. Det er dermed vanskelig å leggja boka frå seg. Boka er lærerik og ein for vite korleis en som er født i feil kropp tenkjer.
Til tider kan det skje litt mykje i boka som kan gjerne skape litt forvirring i handlinga. Det blir dermed vanskelegare å hugse det viktigaste stoffet.
Eg veljar å gi boka terningkast 4, fordi den var spennande og hadde humor, men litt forvirrande til tider.


Bertine

Bertine

Skrevet av 1. november 2016 av Bertine på Farsund barne- og ungdomsskole

Tittel: «Jeg er ikke»
Forfatter: Martina Gaux

Boka «Jeg er ikke» handler om Ryan som kommer i en nestenulykke og mister hukommelsen sin. Hun må grave i den vonde fortiden sin for å finne ut hvem hun er. Fortellingen er gripende.

Boka har en lite logisk handling som gjør den forvirrende og vanskelig å følge. Jeg syntes det var vanskelig å bli kjent med hovedpersonen fordi handlingen var forvirrende. Ryan, hovedpersonen, har hatt et tøft liv og mange knuter å løse opp i. For å forhindre denne lite logiske handlingen, kunne det ha vært flott med flere utdypende skildringer om hovedpersonen. Generelt er det fine skildringer, men som sagt gjerne flere.

Boka starter med in media res som setter handlingen raskt i gang, noe som er fint, for noen bøker har en kjedelig og lang start. Mens samtidig er pangstarten med på å gjøre handlingen enda mere forvirrende, så jeg både liker og liker ikke at forfatteren valgte in media res som innledning. Boka har fine og greie spenningstopper, men den blir trøttende i lengden. Det er ei bok hvor du må lese mye mellom linjene, så jeg tror det er mange ulike oppfatninger av boka.

Hovedpersonen er transseksuell, noe som gjør at bokas innhold er utrolig viktig. Jeg har aldri lest en bok som har en hovedperson som er transseksuell, men den har hjulpet meg til å forstå andres behov, og jeg har fått et nytt synspunkt på hvordan noen kan ha det. Den hjalp meg med å bygge opp forståelse og toleranse for de som føler seg utrygge på sin legning og identitet. Teksten er aktuell i dagens samfunn, da flere er usikre på sin identitet. Spørsmål som; Hvem er jeg? Hva vil jeg? Er ofte stilt blant dagens ungdom. Det er også stilt frem i denne boka. Derfor synes jeg at den har en viktig moral.

Etter å ha lest ferdig boka sitter jeg igjen med mange spørsmål. Jeg er interessert i å finne ut av hvordan Ryan fikk det i tiden som kom etter dette lille mysteriet. Så jeg håper at det kommer en oppfølger, men det mest fordi jeg tenker på hovedpersonen og hennes fremtid. Jeg er ikke veldig imponert over forfatterens måte å skrive på, da hele boka har et mystisk preg over seg. Men alt i alt får boka en terningkast 4 av meg. Det fordi en del ting kan forandres på og bli skrevet tydeligere, men siden moralen og teksten er sterk, trekker det opp.


Arlen Nissestad Gjerde

Arlen Nissestad Gjerde

Skrevet av 31. oktober 2016 av Arlen Nissestad Gjerde på Hyllestad skule

Tittel: Jeg er ikke
Forfattar: Martina Gaux
Eg synest at boka var litt treig og litt vanskelig å forstå i begynninga, men når du kjem litt vidare så skjønnar du litt meir. Då eg begynte å skjønne meir om boka, syntest eg at boka var ganske spennande og morosam.
Boka handlar om ei jente som heiter Ryan. Ho blei nesten påkjørt i New York og mista hukommelsen. Ho såg eit brev og nøklar adressert til broren hennar i jakka si. Ho trudde at broren hennar heitte Ryan men forsto litt etter at det var hennar namn. Ho fann ut at ho var forlova med ei dame som heitte Tammy. Ho likar ikkje ho og slår opp. Ho møter onkelen sin, Sam, som forvirrar ho enda meir. Han snakkar om noko forferdelig som har skjedd broren hennar, men han vil ikkje sei noko om det fordi han har lovt ho å ikkje snakke om det nokon gong. Familien hennar bur i Hamar i Norge. Ho leitar desperat etter minne om livet sitt.
Eg har aldri lese ein bok som dette før, men eg anbefaler den til alle som likar litt spenning. Eg likte korleis forfattaren brukte språket i boka, spesielt skildringane. Dette er ei realistisk bok. Eg synest at boka burde bli nominert til Uprisen fordi den brukar ord på ein spennande måte.


Mia Elise Nordgard Johnsen

Mia Elise Nordgard Johnsen

Skrevet av 28. oktober 2016 av Mia Elise Nordgard Johnsen på Vear skole

Jeg Er Ikke
Forfatter: Martina Gaux
En uinspirerende bok, som skuffer leseren med sine trege handlinger, og en flat spenningskurve med ingen gode høydepunkter.

Rayen kommer i en nestenulykke i New York og mister hukommelsen. Hun husker ikke hvem hun er, hva hun gjør her, hvorfor hun kom i ulykken eller noe som helst om seg selv. Livet hennes er et MEMORY-spill, og hun finner brikkene på jakten etter å finne seg selv.

Det første inntrykket man får fra en bok, er forsiden. Her blir den litt tørr, og fanger ikke øynenes oppmerksomhet ved første øyenkast, selv med sine klare farger og store bokstaver, så vekker den ikke interesse. Vaskeseddelen får opp forventninger, som boken ikke klarer å leve opp til. Når man begynner å lese boka så har man store forhåpninger, med en god intro. Boka blir derimot mer uinteressant jo lenger i boka man kommer. Forfatteren fokuserer på detaljer som ikke interesserer leseren. Hovedpersonen gjør urealistiske handlinger til situasjonen hun er i, noe som får leseren til å irritere seg. Boken ble i min opplevelse lang, tørr og alminnelig.

Forfatteren klarer derimot å holde på hemmeligheter og mysterier som gjør leseren hakke mer nysgjerrig. Hun legger spor i teksten som får leseren til å tenke selv og hva svaret på det uløste spørsmålet er. Den har et godt utgangspunkt og konseptet er originalt, men skuffer med at hun ikke klarer å holde spenningen og interessen. Leseropplevelsen blir dårlig og man har ingen intensjoner til å fortsette å lese. Forfatteren klarte ikke alltid å forklare scenene bra og fikk ikke flyt i fortellingen.
Språket på boka var som forventet. Det er et enkelt skrevet språk som er lett å lese. Hun brukte ikke vanskelige og annerledes ord, noe som kanskje kan trekkes litt ned med tanke på at det er en ungdomsbok, da man setter pris på gode ordvalg. Det er derimot flere handlinger og setninger som kunne kuttes ut på grunn av at det ikke er det leseren vil lese.

Alt i alt en bok med et godt konsept, men lever ikke opp til forventningene, Man setter seg ikke inn i boka og må lese setninger om igjen for å få med seg scenen. Hvis jeg skulle beskrive den med to ord så hadde jeg valgt uinteressant og tørr. Fra meg så får den en svak 2’er.

Vis flere anmeldelser

Til toppen