Høgspenning livsfare

Helene Guåker Samlaget 2020 6 anmeldelser

Om å bu på hybel medan mor er sjuk. Lea går i andre klasse på vidaregåande. Ho bur på hybel og har ingen venner. Og heime på garden ligg mamma i senga. Uansett kva Lea gjer eller seier, står ikkje Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Selma

En god bok

Skrevet av 15. desember 2020 av Selma på Hommelvik ungdomssskole

Tittel: Høgspenning livsfare
Forfatter: Helene Guåker
Lengde: 214
Sjanger: Drama

Lea, som er bokas hovedperson, er ei jente på snart 16 år. Hun har flytta fra en gård på hybel, for å gå på videregående skole. Hun merker snart at mor er fraværende og da hun kommer hjem ei helg, får hun ikke kontakt med henne. Mora til Lea er psykisk syk og ligg på soverommet og spiser også veldig lite. Lea prøver å spre glede slik at mor skal bli bra igjen.
Lea er redd for at hun også har psykiske problem, som sin mor. Hun åpner seg ikke til andre og lager seg så en modigere utgave av seg selv, Vilde. Gjennom henne tørr hun å synge solo på et skolearrangement og får sin første venn Astrid som spiller trompet til sangen. Hun får også en kjæreste, Halvor.
Mor til Vilde ender med å ta livet sitt. Vi følger Lea sine følelser og tanker rundt dødsfallet og begravelsen. Halvor og Astrid står ved hennes side og gjør at livet går videre for henne.

Boka er på nynorsk, men lett å lese. Den er fin å lese for den som vil bli kjent med tanker og følelser til ungdom. Den gir også et fint bilde av hvordan det kan være å komme ny til et sted og det å bli kjent med nye folk. Det som er bokas store tema er psykisk lidelse og hvordan det oppleves av de rundt. Vilde sin redsel for at hun kan bli like syk som sin mor eller hennes tanker om at hun kan skape «lys og glede» så at mor blir frisk. Vilde finner sin vei ut av det.

Terningkast: 5


Julie scheide schonhovd

Høgspenning livsfare

Skrevet av 11. desember 2020 av Julie scheide schonhovd på Bjørnsveen ungdomsskole

Bokanmeldelse Høgspenning Livsfare.

Forfatteren av boka Høgspenning Livsfare heter Helene Guåker og er fra Nes på Hedmark.
Hun har skrevet flere ungdomsbøker. Boka er skrevet på nynorsk og er på 212 sider.

Denne boka er en roman karakter, og handlingen er dramatisert. Boka handler om en jente som heter lea, hun har flyttet fra gården for å bo på hybel. Hun har ingen venner og synes det er vanskelig å passe inn. Hun føler seg utenfor og til slutt endrer hun personlighet for å passe inn. Jenta som hun blir til heter Vilde. Hun farger håret sitt lilla og kler seg i store klær. Da passer hun inn. Folk vet ikke hvem hun egentlig er.

Boka starter in media res. Jeg måtte lese noen sider før jeg egentlig jeg forstod hva boka handlet om. Men da syntes jeg at det ble spennende og gripende.
Tema i boka treffer mange ungdommer, og det var veldig lett å kjenne seg igjen. Det er mange ungdommer som har det vanskelig, er ensomme og må late som de er noen andre for å bli godtatt.

Boka var lett å lese å forstå, den handler både om vennskap, kjærlighet og familie. Hun har brukt mye følelser i boka. Det er en del banning i boka og hun har brukt et språket som ungdommen kan kjenne seg igjen i. Det gjør boka interessant. Handlingen er forutsigbar.
Historien er veldig sannsynlig for det er mange ungdommer som kam ha det på denne måten.

Denne boka handler egentlig om ei jente som lyver om seg selv og sitt liv og blir en annen person for å passe inn. Jeg tror forfatteren skrev boka pga at det er mange som føler på og ikke passe inn, de føler seg kanskje ensomme og vil nå fram med budskap for å tørre å være seg selv.
Boka forteller noe om å være ung og hvilket mange ungdommer kan ha.
Boka er lettlest og det er lett å få bilder i hodet når man leser boka.
Boka er mest egnet for å lese av ungdommer/unge voksne det er fordi det er rørende bok som alle kan skjenne seg igjen i, og ja, jeg vil anbefale alle å lese denne boka.


Guttorm

Høgspenning Livsfare

Skrevet av 7. desember 2020 av Guttorm på Tryggheim skole

Jeg leste boka «Høgspenning livsfare» av Helene Guåker. Boka er skrevet på nynorsk og er utgitt i 2020.
«Høgspenning livsfare» handler om ei jente som heter Lea. Lea har flytta på hybel for å gå på videregående skole. Første gang Lea kommer hjem etter at hun begynte på skolen, så var moren veldig syk. Moren lå bare i sengen og ville ikke snakke eller spise. Moren ville ikke se på Lea engang. Lea tror moren er psykisk syk.
Lea er plaga av selvmordstanker og etter hvert vil hun begynne helt på nytt. Lea kaller seg for Vilde og får seg nye venner og blir sammen med en som heter Halvor. Men disse to livene som hun lever, begynner å skape problem. Livet som Vilde er perfekt, men slik er ikke livet som Lea.
Jeg syns boka var ganske treig, og jeg kom egentlig aldri inn i boka. Den var ikke spennende og det fristet ikke å lese mer. Historien føltes ikke ut som den var helt ekte. Men selve teksten var lett å lese og det var lite vanskelige ord.
Jeg vil ikke anbefale andre å lese denne boka og gir boka terningkast 2.


Vilje

Alter ego

Skrevet av 30. november 2020 av Vilje på Hagebyen Ungdomsskole

Tittel: Høgspenning Livsfare

Forfatter: Helene Guåker

Forlag: Det Norske Samlaget

Sjanger: Roman

Utgivelsesår: 2020

Boka handler om ei jente som heter Lea, Lea kommer fra en gård. Lea måtte flytte til byen for å gå på videregående, og der måtte hun bo på hybel. Lea følte ikke at hun passet inn på videregående, selv om de hun gikk i klasse med virket hyggelige, så følte hun seg ikke inkludert. Derfor lagde Lea sitt alter ego, Vilde. Hun begynte å lyve om seg selv, men dette begynner å bli et problem litt senere i boka, når “Vilde” får seg en kjæreste og venner, de er fine folk. Lea sliter med å slippe dem inn. Hun kan jo ikke innrømme at hun har løyet om hele identiteten sin. Vennene visste ikke at hun hadde bodd på en gård, eller at moren hennes lå sengeliggende i flere uker, og opptil flere måneder i strekk.

Min opplevelse av boka er at den startet veldig treigt og det tok lang tid før jeg kom inn i handlinga. Jeg syns det var vanskelig å motivere meg til å komme meg igjennom boka. Syns det var et lite minus at den var nynorsk. Denne er nok en passende bok for noen som liker å lese nynorsk, og som kjenner seg litt igjen i at man ikke vet helt hvem man er eller vil være. Det er ei kreativ bok ettersom at jeg ikke har lest likens, men den er altfor treg.

Boka er jo litt realistisk, men jeg nekter å tro at det er noe som skjer ofte.

Det var lange og døde setninger som gjorde det vanskelig å komme seg igjennom boka, språkbruken passer veldig godt til boka og karakterene.

Jeg tror kanskje at forfatteren har kjent seg litt igjen i det hun selv forteller, eller at hun kjenner noen som har gått igjennom noe likens. Jeg tror at forfatteren skrev boka for at det skal være lett for ungdom å kjenne seg igjen i deler av den, og at det liksom skal være en sånn “du er ikke alene” bok.

Jeg likte ikke å lese den og tror det ville passet bedre for noen som var litt eldre enn meg å lese den, jeg syns at andre bør lese boka for selv om den ikke passet for meg så kan det være akkurat midt i blinken for dem.

Jeg gir boka terningkast 4, fordi boka var treg og gjentok seg selv mye i starten. Innledninga kunne vært mye kortere og likevel fått med like mye informasjon. Selve historien i boka trekker opp fordi det er kreativt. Det er ei sterk bok, hvis man kommer i modus til å lese boka.


Victor

EN TRIST HISTORIE

Skrevet av 23. november 2020 av Victor på Hommelvik ungdomssskole

Høgspenning livsfare er en ungdomsroman. Boken handler om Lea som nettopp har startet på videregående, når hun besøker foreldrene for første gang etter at hun hadde flyttet hjemmefra finner hun ut at moren hennes er syk.
Jeg synes at boken startet litt treigt, det tok litt tid å leve seg inn i den å forstå hvordan karakterene følte seg. Når jeg startet å lese boka kjedet jeg meg veldig og prøvde å bli ferdig så fort som mulig, men etter hvert ble boken veldig spennende og jeg kunne ikke slutte å lese. Boken sluttet veldig brått og uforventet. Jeg synes at handlingen var veldig bra fordi den viste litt hvordan folk virkelig følte seg inni selv om de kanskje later som alt er bra.
Beskrivelsene i boken førte til at det var enklere å leve seg inn i handlingen og gjorde boken veldig troverdig. Det boken handlet om kunne veldig enkelt ha skjedd i virkeligheten.
Det var litt utfordrende for meg i begynnelsen fordi boka var på nynorsk, men etter at jeg hadde lest meg litt inn i den var det ikke vanskelig lenger selv om det fortsatt var noen utrykk jeg ikke helt forsto.
Boka kan hjelpe ungdommer med psykiske problemer og kanskje vise dem at de ikke er de eneste som føler sånn.
Jeg anbefaler denne boka fordi jeg synes den var veldig bra og ga meg noe å tenke på som alle burde tenke over. På grunn av det samme synes jeg også at den burde nomineres til uprisen.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Julie scheide schonhovd

Høgspenning livsfare

Skrevet av 11. desember 2020 av Julie scheide schonhovd på Bjørnsveen ungdomsskole

Bokanmeldelse Høgspenning Livsfare.

Forfatteren av boka Høgspenning Livsfare heter Helene Guåker og er fra Nes på Hedmark.
Hun har skrevet flere ungdomsbøker. Boka er skrevet på nynorsk og er på 212 sider.

Denne boka er en roman karakter, og handlingen er dramatisert. Boka handler om en jente som heter lea, hun har flyttet fra gården for å bo på hybel. Hun har ingen venner og synes det er vanskelig å passe inn. Hun føler seg utenfor og til slutt endrer hun personlighet for å passe inn. Jenta som hun blir til heter Vilde. Hun farger håret sitt lilla og kler seg i store klær. Da passer hun inn. Folk vet ikke hvem hun egentlig er.

Boka starter in media res. Jeg måtte lese noen sider før jeg egentlig jeg forstod hva boka handlet om. Men da syntes jeg at det ble spennende og gripende.
Tema i boka treffer mange ungdommer, og det var veldig lett å kjenne seg igjen. Det er mange ungdommer som har det vanskelig, er ensomme og må late som de er noen andre for å bli godtatt.

Boka var lett å lese å forstå, den handler både om vennskap, kjærlighet og familie. Hun har brukt mye følelser i boka. Det er en del banning i boka og hun har brukt et språket som ungdommen kan kjenne seg igjen i. Det gjør boka interessant. Handlingen er forutsigbar.
Historien er veldig sannsynlig for det er mange ungdommer som kam ha det på denne måten.

Denne boka handler egentlig om ei jente som lyver om seg selv og sitt liv og blir en annen person for å passe inn. Jeg tror forfatteren skrev boka pga at det er mange som føler på og ikke passe inn, de føler seg kanskje ensomme og vil nå fram med budskap for å tørre å være seg selv.
Boka forteller noe om å være ung og hvilket mange ungdommer kan ha.
Boka er lettlest og det er lett å få bilder i hodet når man leser boka.
Boka er mest egnet for å lese av ungdommer/unge voksne det er fordi det er rørende bok som alle kan skjenne seg igjen i, og ja, jeg vil anbefale alle å lese denne boka.

Til toppen