Flukten (Beta 1)

Amund Hestsveen, Torborg Igland Gyldendal 2014 28 anmeldelser

En beskjed er surret fast i pila som borer seg inn i veggen bak Jor. Noen skal hente henne. Men hvordan? Skandia holder jo alle i et jerngrep. Finnes det noen som tør trosse generalene? Og hvor er Kodak – har Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Simen

Norden 60 år fram i tid

Skrevet av 27. februar 2020 av Simen på Grim Skole

30 år fram i tid kommer det en naturkatastrofe i Norden. Skandierene kjemper, i krigene som fulgte, for diktaturstyre Skandia, mot alfastyrkene (vanlige folk som oss). 30 år mer fram i tid så har holder diktaturstaten Skandia har visket vekk alle grensene i Norden og holder befolkningen i et jerngrep. Kodak tviler på at naturen er så giftig, og at Skandia er så fritt som Skandia sier. Livni “lever” for Skandia og Jor lever et priveligert liv med foreldrene sine. Disse vennene er hovedpersonene i denne fortellingen. Rett før utplukkingen til offiser-trening som gir deg et priveligert liv, oppdager Kodak, Livni og Jor en grusom hemmelighet. De må gjøre noe, og det med engang.

Det er litt vanskelig å forstå begynnelsen siden denne boken bruker et modent språk men etter noen titalls-sider ble ting mer forståelig om hva som skjer. Boka bruker “Fremtidige navn” som Jor, Livni, Kodak, Varn, Grif osv. Jeg synes at dette gir mening når Skandia har utslettete kulturen til Norden. Kodak finner etter hvert en gammel Nokia-telefon. Disse små detaljene og referansene er veldig bra laget og det gjør boka enda bedre. Den blir veldig spennede etterhvert, og hvis det ikke hadde vært for det modene språket i en bok for barn og ungdom, så tror jeg at jeg nesten ikke hadde klart å legge fra meg boka. Det med det modene språket er ikke et så stort problem, men det gjør at jeg ikke forstår alt hele tida, og når det legger seg oppå hverandre blir jeg mindre motivert til å lese. Noe som også trekker boka litt ned er notatene som jeg forstår ekstremt lite av. Men bortsett fra det, er boka innteresant og forståelig. og har mange detaljer og er kjempespennende. Jeg anbefaler boka til alle unge som har lyst til en roman som er kjempespennede og handler om hvor de bor i fremtiden. Terningkastet blir en litt svak fem-er


Filippa Lande

Filippa Lande

Skrevet av 15. desember 2014 av Filippa Lande på Orerønningen ungdomsskole

Etter en naturkatastrofe 30 år fram i tid, i Norden som etterlot seg område i anarki, ble det utført en rekke kriger og oppgjør. De såkalte «skandierne» kjempet for et diktaturstyre i Norden ledet av «Første Frie leder». De kjempet mot «alfastyrkene» som er så å si vanlig mennesker som deg og meg. Skandierne vant med sine futuriske våpen og gode taktikker. Dette ledet Norden inn i et strengt regime som holder Skandia, som det nå heter, i jerngrep. Alt av Nordens gammel kultur og litteratur er utslettet og forbudt, det samme med fri tenking. De fleste barn vokser opp i dormer uten familie, eller noen som helst kunnskap om hvor de kommer fra. På skolen blir de opplært til å være tro mot Skandia, og hvilke grusomme skjebner som venter dem om de ikke er. Barn blir straffet med elektrosjokk og at lærere eller voksne slår barn som ikke oppfører seg. Som regel velges de ti beste elevene fra hver skole til offisertrening. Til elevenes sjokk, velges det bare ut fem dette året.
En av hovedpersonene i boka, Kodak, levde sammen med familien sin, helt til Skandia tok dem og sendte han til distrikt 21. Han er en rebell, og setter alltid spørsmål ved styret til Skandia. Dette får han ofte i trøbbel og avstraffelser, noe som får han til å jobbe imot Skandia enda mer.
Livni er den av trekløveren som er mest tro mot Skandia. Hun ligger på toppen blant elevene, og får gode resultater på skolen. Allerede fra hun begynte på skolen tok hun på seg ansvarsfulle oppgaver.
Jor er datter av en Skandia-offiser med høy rang. Det er forventet av henne at hun skal ut i offisertrening etter det 11. året med skole.

Grunnen til at jeg mener boka har en upassende tittel, er fordi sammenhengen mellom boka og tittelen ikke kommer før de 10-20 siste sidene. Boka er en science-fiction, hvilket betyr at den er basert på fremtidige hendelser og teknologi vi ikke har den dag i dag. Boka har stort sett et «ungdommelig-språk» uten overdrivelse. Banneord er benyttet, men bare for å understreke styrken i setningen.

Flukten er første bok i beta-trioligien.


Tobias

Tobias

Skrevet av 15. desember 2014 av Tobias på Ås ungdomsskole

Flukten er en ganske spennende bok som handler om livet i Skandinavia rundt 60 år frem i tid. Det handler om at de nordiske landenes kultur og identitet er utslettet. Kunst, litteratur og musikk er forbudt i denne boka. Regn er giftig og havet er utilgjengelig.
Dette er en veldig spesiell bok som er veldig spennende som også mann så vidt kan klare å legge fra seg når mann først har settet seg ned å lest et godt stykke. Boka er ikke sånn kjempe spennende i starten men etter hvert til du leser deg opp noen få sider så blir det bare mer og mer spennende. Denne boka ville nok passet for alderen 10-14 år. Jeg gir denne boka terningkast 4.


Amy M. Dahle

Amy M. Dahle

Skrevet av 15. desember 2014 av Amy M. Dahle på Children's International School

Rømlinger (Flukten)

"Flukten" er en bok som handler om livet i Skandinavia 60 år frem i tid. Historien blir fortalt i tredjepersons synsvinkel og veksler mellom synspunktene til de tre hovedpersonene Livni, Jor og Kodak. De tre vennene bor i stasjon 21 sammen med flere barn på sin egen alder. Sammen fant de ut at alle de menneskene som ble sendt til nord områdene for å jobbe, ble i virkeligheten henrettet i skogen. De informerte de andre barna, og sammen rømte de ut av stasjon 21.
Etter min mening var boken veldig spennende så fort du kommer inn i det. Den holdt på spenningen og avslørte ikke for mye på en gang. Det var flere tilbakeblikk, og noen av disse var litt forvirrende og ikke så alt for godt forklart. Alt i alt synes jeg den var en veldig spennende bok, og jeg gleder meg til oppfølgeren. Jeg anbefaler boken til jenter og gutter i alderen 11-16 år. Jeg gir boken terningkast 5.


Eira Solstad

Eira Solstad

Skrevet av 14. desember 2014 av Eira Solstad på Dokka ungdomsskole

«Flukten» av Amund Hestsveen og Torborg Igland
Vekslende spenning
Terningkast: 3

Norge, 60 år frem i tid. Samfunnet styres med jernhånd av staten. Og verden er langt ifra slik vi kjenner den i dag. Utvelgelsen nærmer seg, men like før oppdager Kodak og vennene hans en livsfarlig hemmelighet. Er ting virkelig slik de alltid har blitt fortalt? Eller holder staten og Første frie leder dem for narr? Kodak, Livni og Jor må handle kjapt for å redde så mange liv som mulig før det er for sent.

Se for deg dette: Du ser på en ny film, og aner ikke hva som venter deg. Men det er vanskelig å henge med i handlinga fordi filmen hakker så fælt. Plutselig er den mye lengre frem i handlinga enn du er, og du går glipp av skikkelig mye. Slik følte jeg det når jeg leste denne boka. I starten av nesten alle kapitlene følte jeg at jeg begynte helt på nytt igjen. Jeg skjønte ikke hvilket synspunkt det var skrevet fra. Det ble nemlig byttet mellom 3-4 stykker og jeg ante ikke hva som foregikk. Mot slutten av kapitlet begynte bitene å komme på plass, men da begynte plutselig et nytt kapittel og jeg var tilbake på «scratch».

Med alle de forskjellige synspunktene var det ikke lett å følge med. Det tok meg en stund før jeg ble «kjent» med alle karakterene så det ble veldig forvirrende at det byttet mellom dem hele tiden. Det tok også en stund å forstå hvordan systemet var i boka. Hvordan samfunnet funket og hva som gjorde at det ble slik. Men når jeg klarte å komme meg inn i handlinga var boka faktisk ganske spennende. Karakterene rotet seg stadig opp i problemer og løste dem på hengende håret. Av og til var det like før det gikk galt.

Boka slo ikke helt an hos meg. Mest fordi jeg ikke forstod halvparten av hva som hendte til tider. Og selv om den var ganske spennende, var den ikke spennende nok. Derfor bør ikke denne boka nomineres til Uprisen.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Line Marie Malmedal

Line Marie Malmedal

Skrevet av 3. juni 2014 av Line Marie Malmedal på Fræna ungdomsskole

Starten på slutten av ett terrorstyre

Dette er den første boka i beta-serien. Bokas handling tar form i Staten Skandia 60 år fram i tid.

Ungdommene Kodak, Livni og Jor legger grunnlaget for en revolusjon. Deres mål er å styrte Første Frie Leder og regjeringa hennes. Ei regjering som styrer nasjonen med makt og terror.

Jeg syns boka var spennende å lese. Den opprørske stemninga Kodak skapte, fikk meg til å bla om side etter side. «Hva er hans neste trekk?» spant rundt i hodet mitt mens sidene flakset av gårde. Boka gjorde at jeg fikk nye tanker rundt samfunnspolitikk. Selv om regjeringa har lagt alt av moral og etikk på hylla, har de ei mulig, men sjokkerende løsning på «verdensproblemer», som demokrati kunst og et voksende folketall. Jeg begynte å tenke over flere sider kanskje til og med fordeler ved det som ofte blir sett på som nedturer i verdenshistorien.

Slutten var åpen som ei låvedør som leder videre til neste bok. Gleder meg til neste bok og kampen for ett fritt og uavhengig Skandinavia.

Til toppen