Mathilde er fjorten, men møter sjelden opp på skolen. Hun orker ikke, tør ikke. Mamma er fjern og har nok med seg selv, så Mathilde vil ikke fortelle henne noe. Om jentene som mobber. I stedet sitter hun hjemme og Vis hele forlagsteksten
Mathilde er fjorten, men møter sjelden opp på skolen. Hun orker ikke, tør ikke. Mamma er fjern og har nok med seg selv, så Mathilde vil ikke fortelle henne noe. Om jentene som mobber. I stedet sitter hun hjemme og spiller på dataen.
Mathilde har ingen venner. Bortsett fra hunden Eddi. Og Xiu. Xiu er nicket til en avatar hun spiller sammen med på nett. Hun vet ikke hva han eller hun heter i virkeligheten. Mathilde er Molly der inne. I chatten blir de bedre kjent, og betror seg til hverandre.
Hvordan skrive en anmeldelse
Oda Kristine
Skrevet av 2. november 2018 av Oda Kristine på Brandsfjord skole
Boka "Ellers er jeg ikke noe menneske" handler om ei jente som heter Mathilde. Hun går nesten aldri på skolen, fordi hun blir mobbet. I stedet sitter hun hjemme og spiller et dataspill kalt FoM. På dette dataspillet har hun fått en venn, som hun kaller Xiu. Hun kjenner ikke Xiu og hun vet ingenting om denne personen, men det er likevel hennes eneste venn.
Boka er spennende og veldig gripende. Den er lett å leve seg inn i og den tar opp temaer som mange kan kjenne seg igjen i, som for eksempel mobbing. Forsiden på boka passer veldig godt til historien og man kjenner den igjen flere ganger i boka. Noen ganger synes jeg boka ble litt kjedelig, da det bare var fantasi i dataspillet og mange ukjente ord og navn, men ellers var den morsom å lese og det var en veldig trist bok.
Jeg anbefaler å lese denne boka til de som liker rørende og sterke bøker.
Terningkast: 5
Anne Kristine
Skrevet av 1. november 2018 av Anne Kristine på Åkra ungdomsskole
Ellers er jeg ikke noe menneske – Agnar Lirhus
Dette er ein dramabok som handler om ei 14 år gammel jente som heiter Mathilde. Ho er ikkje så ofte på skulen fordi ho blir mobba og tilbringer heller dagane sine foran pc-skjermen. Mathilde er ei einsam jente, ho har berre to venner I heile verda. Hunden hennes Eddi og bestevennen med kallenavnet Xiu som ho spelar med kvar dag på spelet FoM. Mathilde møter på fleire problem I kvardagen, men alt blir bedre når ho set seg ned for å spele.
Boka startar beskrivande og treigt, men etterkvart som det skjer ting blir boka spennande og vanskeleg å legge frå seg. Slutten var litt uforuventa.
Teksten var nokså stor og boka var lett å lese. Det var ingen banning I boka og ordvalgene gav gode skildringar.
Boka fortel om viktige ting som mobbing, mentalhelse og større problemer som plastforbruket vårt og korleis det går utover jorda. Nokre få folk i boka irriterte meg, men det var fleire gode karaktar.
Eg anbefaler boka for folk som liker å lese om viktigere ting. Ein bok som er treig, men med drama innimellom.
Terningkast: 4.5
Jannicke Valstad Stenberg
Skrevet av 31. oktober 2018 av Jannicke Valstad Stenberg på Surnadal ungdomsskole
Sterk, men treig, mobbehistorie.
Boka “Ellers er jeg ikke noe menneske” handler om jenta Mathilde som blir mobbet av en gjeng jenter. Hun havner i en “ulykke” og noen jenter “redder” henne. Etter den dagen blir verden hennes som en berg og dalbane.
Boka begynner med at Mathilde spiller FoM (Ett dataspill). Der beskriver hun litt om seg selv, litt om Xiu osv. Starten er ganske treig, og det tar lang tid før det skjer noe spennende. Boka i sin helhet er ganske typisk. Det går nedover og nedover, før det til slutt går oppover igjen. Det er en sterk og dyster mobbehistorie. Selv om slutten er forutsigbar, er den litt rørende og får meg samtidig til å smile.
Boka var på 272 sider og hadde fryktelig korte kapittel. Det kunne godt vært litt mer spenning i den, slik at jeg ble litt mer revet med. Sånn som den er nå, kan jeg fort legge fra meg boka. Flere ganger fikk jeg lyst til å dunke hodet i veggen, fordi hovedkarakteren, og flere, tok ganske dumme og pysete valg. Men ett sted begynte jeg nesten å gråte. Alt i alt, hadde boka en god moral, men måten den ble formulert på, kunne vært bedre.
Det beste med denne boka var at jeg nesten begynte å gråte på Mathildes vegne. Det verste var at jeg ble overraskende irritert over valgene til Mathilde. Jeg føler at de var dumme, pysete og frustrerende.
Terningkast 2. Jeg bestemmer ikke hva andre skal lese, men hvis man vil ha spenning, er ikke dette den beste boka. Den burde ikke vinne Uprisen.
Marit
Skrevet av 31. oktober 2018 av Marit på Surnadal ungdomsskole
Ellers er jeg ikke noe menneske
Boka starta veldig treigt, men når eg kom eit stykke ut i boka blei den mykje betre, for da skjedde det meir, det var spennande da dei var ved brua i skogen, ved brua skjedde det mykje spennande med hunden til Mathilde og Xiu, nettvennen hennar, og uventa hendingar.
Det som gjer boka god er at det skjer uventa og dramatiske ting når som helst. Andre bør lese boka fordi den er ganske spennande. Viss du les ei side i boka kan det vere vanskeleg å leggje ho frå seg. Andre bør gi boka ein sjanse.
Men eg vart forvirra av at nesten i kvart kapittel skjer det noko heilt anna enn i kapittelet før.
Denne boka handlar om Mathilde som er fjorten år, og møter sjeldan opp på skolen. Mathilde liker å spele med Xiu, Xiu er ein venn som Mathilde møter på spelet FoM. Spelet handla om kriging og å komme i forskjellige banar med laget sitt. Mathilde og Xiu chatta saman i FoM.
Eg syntes boka slutta ganske uventa og litt brått, Eg hadde lyst den skulle fortsette vidare og eg ville finne ut meir om det som skjedde i slutten. Slutten enda på sjukehuset.
Eg har aldri lest ei bok som denne før, boka var spesiell for meg, eg følte eg blei ganske godt kjent med Mathilde som er hovudpersonen i boka.
Dei ulike hendingane som skjedde i boka kunne ha vore ekte som mobbing utestenging og drama. Mykje alvorlige ting.
Terningkast 5.
Gaute
Skrevet av 26. oktober 2018 av Gaute på Lesjaskog skole
Boka Ellers er jeg ikke menneske handlar om ei 14 år gammal jente. Hun er nesten aldri på skolen. Istedenfor liker hun å gå i sin egen verden i et dataspill saman med nettvenen Xiu.
Eg synest boka var oppsiktsvekkande, men litt urealistisk. Boka var lett å leve seg inn i. Boka fekk meg til å tenke på mobbing, og kor ille det kan være utan at nokon griper inn, eller veit kva som skjer. Mobbing er et stort problem i dagen samfunn og boken klarer å gjære så folk blir meir obs på det.
Eg synest boka var veldig spennande, og derfor synest eg boken har sjans til å vinne Uprisen 2018.
terningskast 6.
Vis flere anmeldelser