Dette blir mellom oss

Alexander Kielland Krag Gyldendal 2020 22 anmeldelser

Felix er søtten år og begynner på ny skole. Der treffer han Nicolai og blir hodestups forelsket. Men hvordan skal Felix kunne vite om Nicolai føler det samme? Vi følger Felix gjennom noen intense måneder hvor han veksler mellom lykkerus Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Sarah

Bra bok

Skrevet av 20. desember 2020 av Sarah på Hommelvik ungdomssskole

Dette blir mellom oss er en roman skrevet av Alexander Kielland Krag. Den handler om følelser, vennskap og om å finne seg selv.

Boka handler om 17 år gammel Felix som har flyttet til Oslo fra Stavanger. På den nye skolen blir han forelsket i en gutt som het Nicolai. De veksler blikk i gangene og sender meldinger på mobilen. Men hvordan kan han vite om Nicolai føler det samme?
På den nye skolen blir han kjent med Max og Phillip. De blir gode venner. Han vil fortelle de om at han er forelsket i Nicolai, men er redd for hva de kommer til å si.
I boka får vi vite om Felix sine følelser. Det går fra å ha sommerfugler i magen til usikkerhet.

Jeg liker denne boka, den er bra skrevet og passer bra for ungdommer. Mange ungdommer sliter kanskje med å finne seg selv og denne boka forteller om det. Den er skrevet med mye detaljer, men noen ganger litt for mye.
Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i denne boka og den sier mye om hvordan det er å være ungdom.
Boka er lett å lese og har ikke for mye skrift på hver side. Når man først begynner å lese er det vanskelig å legge fra seg boka. Den er veldig spennende og interessant. Forfatteren har gjort en bra jobb med å beskrive hva som skjer.
I boka hopper vi litt mye fram og tilbake som kan bli litt forvirrende i starten, men bortsett fra det er dette en bra bok som jeg anbefaler å lese.

Terningkast: 5


Gode metaforer, men lite personlighet

Skrevet av 19. desember 2020 av på Vollebekk skole

Denne anmeldelsen inneholder spoilere.

«Dette blir mellom oss» kom ut i 2020 som «Norges første Instagram-bok». Ungdomsromanen følger Felix, en sytten år gammel gutt som nettopp har flyttet tilbake til Oslo fra Stavanger, og har begynt på en ny videregående skole. Der møter han nye venner og en ny forelskelse. Nicolai er ett år eldre og er den peneste gutten Felix har sett.

Felix er som sagt homofil. Dette er noe han vil holde hemmelig fordi i Stavanger opplevde han homofobi.

Som tidligere nevnt er boken en Instagram-bok. Sidene ble lagt ut på Instagram utover en lengre periode. Sidene er derfor korte, og består kun av et par setninger. Handlingen på de korte sidene er kun hva som skjer når hovedpersonen er rundt, ser eller tenker på Nicolai. Fordi Felix er sytten år, har nettopp flyttet og går på videregående skole, tenker jeg det ville vært mer realistisk å i tillegg til forelskelsen beskrive alt annet som skjer rundt han. Det virker som om Felix har et fullt liv, men at leseren ikke får se det. På grunn av at sidene er så korte, og kun handler om hvor forelsket Felix er i Nicolai, gir ikke det stor mulighet til å vise karakterens personlighet. Noe som fører til at å være homofil er et av personlighetstrekkene hans. Dette ville ikke nødvendigvis vært det samme om Felix var heterofil. Selvfølgelig vil en skeiv karakter oppleve andre ting enn en heterofil karakter. Som for eksempel fordommer, frykt for å komme ut av skapet, forskjellsbehandling også videre. Men jeg tror ikke dette skal ta over historien. Fordi, ja han er homofil. Men han er også en ungdom, har nettopp flyttet, er på en nettside for anonyme homofile, liker tennis og liker bøker. Dette er ting som kunne tatt over historien.

Jeg følte at Felix manglet en personlighet.
Et eksempel er når Felix møter en mann han har snakket med på en nettside for anonyme homofile, og de begynner å kysse. I boken står det skrevet at «det ville ha vært enklere om jeg hadde vært enklere. En romankarakter med trekk som startet og sluttet på bestemte steder. Men jeg klarer ikke å være flat, det er for mye som lever inni meg til at jeg klarer å begrense meg». Først og fremst tenker jeg at dette er en merkelig sammenlikning, fordi han tross alt er en romankarakter. For det andre virker dette som et forsøk på å fortelle leseren at Felix faktisk har en personlighet, og er ikke «flat». Men det er ikke det jeg ser etter.
Vis, ikke fortell.
Jeg vil ikke at du skal fortelle meg at han har en personlighet og at han er for kompleks. Jeg vil at du skal vise det. Men igjen, fordi sidene er så korte, gir dette liten mulighet til å vise personligheten hans.

Selv om dette ikke var en spesielt god sammenlikning, var det mange gode metaforer i boken. Jeg likte spesielt godt setningen «det finnes noe inni meg som ikke kan vente. Jeg bestemmer ikke over det. Det er et akutt-tilfelle, å velge tålmodighet er som å vente på at et sår skal gro mens det fremdeles fossblør». Jeg satte pris på sammenlikningen, og at forfatteren ikke må forklare metaforen. Et sted dette dessverre ikke er tilfellet, er på side 180, der det står «det føles helt feil, som om jeg legger hånden på en glovarm stekeplate.- det trosser sterke instinkter». Her behøver ikke leseren å få en forklaring på metaforen. Vi forstår det. Metaforen i seg selv er god, men jeg tenker at forklaring saboterer for den.

De korte sidene bidrar i min mening mer til vondt enn de gjør godt. Men jeg vil si at korte sider gjør det mer motiverende å lese fordi man raskt er ferdig med boka.

Jeg føler også jeg burde nevne at boken inneholder flere grove scener, noe som ikke er for alle.

Jeg er usikker på om jeg vil anbefale å lese denne boken. Felix hadde etter min mening for lite personlighet, men boken hadde fine metaforer. De korte sidene har sine fordeler og ulemper, men jeg tenker at om man ønsker en bok man fort kan lese ut, er denne en mulighet, men jeg mener dette ikke gjør opp for mangelen på personlighet og historie.

Jeg gir «Dette blir mellom oss» terningkast 2.


Selma

Annerledes

Skrevet av 17. desember 2020 av Selma på Averøy ungdomsskole

Romanen «Dette blir mellom oss» handler om Felix, 17 år, som flytter fra Stavanger og starter på en ny skole i Oslo. Han blir stormforelsket i en gutt i klassen over, som heter Nicolai. Felix vet ikke om Nicolai liker han tilbake. Vi følger boken gjennom Felix sine øyne. Boken er i 1.person. Vi får vite mye om Felix sine tanker og følelser. Hvordan han opplever det å være «annerledes». Boken inneholder både tanker rundt forelskelse, homofili og vennskap.
Det er veldig lite tekst på hver side som gjør at det er lett å lese flere sider på en gang. Andre bøker som har veldig mye tekst på en side kan bli litt demotiverende. Denne boken hadde lite tekst på hver side, og det er en veldig lettlest bok.
Boken tar for seg et viktig tema, som det er lurt å snakke om. «Dette blir mellom oss» tar fram temaet homofili på en bra måte, og noen kan kanskje kjenne seg igjen i Felix sine tanker. Jeg anbefaler å lese boken. Det går veldig kjapt, du trenger ikke sette av mye tid for å lese boken.
Terningkast: 5


Leo Westad

Ikke velg denne!

Skrevet av 14. desember 2020 av Leo Westad på Hommelvik ungdomssskole

«Dette blir mellom oss» er en roman som er skrevet av Alexander Kielland Krag. Boka sine hovedkarakterer er Felix (som er deg som leser), Max og Philip. Det viser seg at Felix er homo og har nå byttet skole på grunn av ett dårlig rykte som gikk rundt om han på den gamle skolen. Nå prøver Felix å blande seg inn med med de nye elvene, sånn at ingen skal finne ut av hemmeligheten hans.

Boka er litt forvirrende som gjør den litt irriteres. Dette er på grunn av at det kommer så masse på en gang at jeg aldri helt klarer å leve meg inn i boka. Det er også ganske mange rare setninger som jeg måtte lese over for å skjønne om det som stod der var riktig. Dette var, fordi at setningene var lange og hadde ikke særlig med komma. Det var også mange unødvendige beskrivelser som jeg ikke hadde trengt å få høre om. Det var ikke noe høydepunkt i boka heller som gjorde den ganske flat og kjedelig. Noe som er positivt med boka er at den har ikke masse skrift på hver side. Dette gjør det ganske motiverende å lese videre, på grunn av at du føler at du kommer deg kjapt gjennom boka. Dette likte jeg godt, fordi det blir ofte kjedelig hvis du ser for mye tekst, det tar bort all motivasjonen til å lese. Noe annet som var bra var at noen av beskrivelsene var faktisk bra nokk til at jeg klarte å leve meg litt inn, men det varte desverre ikke lenge.

Alt i alt så synes jeg ikke boka var så veldig bra, og vil heller ikke anbefale den med mindre hvis du liker bøker med lite skrift. Det var masse unødvendige beskrivelser og det skjedde aldri noe, så derfor gir jeg boka her terningkast 3


Signe

Frykten for å være annerledes

Skrevet av 11. desember 2020 av Signe på Bjørnsveen ungdomsskole

«Dette blir mellom oss» er en roman som foregår rundt Felix. Han er søtten år og har flyttet tilbake til Oslo etter å ha bodd i Stavanger. Nesten med en gang blir han hodestups forelsket i Nicolai som går i trinnet over han. Han møter Max og Philip som blir hans nye venner. Han har lyst til å være åpen om sin legning, men er redd for hva andre synes.

Felix er en som jeg føler at mange ungdommer kan kjenne seg igjen i med tankene, følelsene og hverdagsproblemene hans. Mye av det som hovedkarakteren opplever,
er noe som kunne skjedd med en hver av oss.

Boken er veldig lettlest, og den tar for seg realistiske og viktige temaer som for eksempel frykten for å bli sett på som annerledes. Jeg føler at forfatteren har klart å skrive den på en slik måte som gjør at ungdommer kan kjenne seg igjen i språket.

Boken var interessant og er nær en av de beste bøkene jeg har lest. Jeg måtte lese et stykke ut i boken før jeg ble interessert. Boken har en åpen slutt, og ender på en slik måte at man får lyst til å vite mer.

Jeg anbefaler boken til ungdommer (13+) som er interesserte i realisme og romanse. Jeg ville gitt denne boken terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Sarah

Bra bok

Skrevet av 20. desember 2020 av Sarah på Hommelvik ungdomssskole

Dette blir mellom oss er en roman skrevet av Alexander Kielland Krag. Den handler om følelser, vennskap og om å finne seg selv.

Boka handler om 17 år gammel Felix som har flyttet til Oslo fra Stavanger. På den nye skolen blir han forelsket i en gutt som het Nicolai. De veksler blikk i gangene og sender meldinger på mobilen. Men hvordan kan han vite om Nicolai føler det samme?
På den nye skolen blir han kjent med Max og Phillip. De blir gode venner. Han vil fortelle de om at han er forelsket i Nicolai, men er redd for hva de kommer til å si.
I boka får vi vite om Felix sine følelser. Det går fra å ha sommerfugler i magen til usikkerhet.

Jeg liker denne boka, den er bra skrevet og passer bra for ungdommer. Mange ungdommer sliter kanskje med å finne seg selv og denne boka forteller om det. Den er skrevet med mye detaljer, men noen ganger litt for mye.
Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i denne boka og den sier mye om hvordan det er å være ungdom.
Boka er lett å lese og har ikke for mye skrift på hver side. Når man først begynner å lese er det vanskelig å legge fra seg boka. Den er veldig spennende og interessant. Forfatteren har gjort en bra jobb med å beskrive hva som skjer.
I boka hopper vi litt mye fram og tilbake som kan bli litt forvirrende i starten, men bortsett fra det er dette en bra bok som jeg anbefaler å lese.

Terningkast: 5

Til toppen