Femtenårige Harald opplever hets og utfrysning fordi foreldrene er i NS. Han får han tilbud om være med opp i steinbruddet der russerfangene jobber – han skal lære seg hvordan man behandler såkalte undermennesker. I arbeidsleiren får Harald kontakt med Vis hele forlagsteksten
Femtenårige Harald opplever hets og utfrysning fordi foreldrene er i NS. Han får han tilbud om være med opp i steinbruddet der russerfangene jobber – han skal lære seg hvordan man behandler såkalte undermennesker. I arbeidsleiren får Harald kontakt med en gutt på sin egen alder, Viktor, som han snart forstår at er i livsfare. Gjennom noen hektiske måneder mot slutten av krigen settes Harald på store prøver.
Hvordan skrive en anmeldelse
Bra krigshistorie og lærerik.
Skrevet av 25. januar 2023 av Tom Andre på Bardufoss ungdomsskole
Boken den Gylende stjerne handler om hvordan det var i krigen og hvordan de overlevde. Boken den Gylende stjerne handlet om en gutt som levde under verdens krigen og hjalp en russer fange rømme fra fange leiren.
Det som var bra med boka den Gylende stjerne var at det handlet om verdens krigen og hva de gjorde. En annen ting jeg syns var bra er at den har spenig i seg. Jeg likte også at den hadde overaskelser og at den hadde drama.
Det som var dårlig med boka den Gylende stjerne var at Jeg likte ikke at den bare hoppet rett i hoved delen. Og jeg likte også ikke at den ikke hadde nok drama i seg.
Jeg anbefaler denne boka for de som er 10+ og som liker å lære om verdens krigen og hvordan de hadde det terning kast 4.
Harald 15år
Skrevet av 15. desember 2022 av Hilmar på Bardufoss ungdomsskole
Harald 15år
Denne boken handler om en som heter Harald 15år i Narvik 1940. Boken er en drama bok som handler om andre verdens krig i Nord-Norge. Boken handler om Harald som er en helt vanlig gutt i Narvik men som tror at Hitler kommer til å hjelpe lande å ikke gå på angrep på Norge. Harald sin drømme e å bli med på en NS møte.
Jeg likte ikke denne boka fordi den ble mindre og mindre spennende og boken var veldig treg. Jeg syns boken var veldig interessant på starten av boken fordi den handlet om 2.verdenskrig.Den ble bare kjedeligere etter de første 20 sidene fordi jeg følte liksom at de aldri byttet tema og at de for eksempel ikke flyttet plass for eksempel at de kunne også ha om Nord- Norge og liksom byer eller tettsteder . jeg anbefaler ikke å lese denne boka. Jeg gir boka terningkast 2.
Hvordan var det å være ungdom under 2. verdenskrig?
Skrevet av 15. desember 2022 av på Lagård ungdomsskole
Den Gylne Stjerne er en ungdomsroman som handler om 15 år gamle Harald som blir mobbet og utestengt fordi foreldrene er med i NS (Nasjonal Samling). På grunn av at den handler om 2. verdenskrig og sånt så ville sikkert forfatteren vise hvordan livet til en som er i en nazistfamilie kan være.
Jeg syns boka startet litt treigt, men den var veldig gøy mot slutten. Slutten var veldig gøy fordi det var mer som skjedde, da de skrev russisk og tysk. Jeg savnet en oversettelse på det. Boka er ganske troverdig, fordi det er ting som har skjedd, eller lignende ting, og det er nok mange som vil vite mer om hvordan det var.
Jeg anbefaler boka til de som liker å lese bøker med mye tekst og som handler om 2. verdenskrig.
Jeg mener at boka bør nomineres til Uprisen, og gir den terningskast 4.
Russerens Redning
Skrevet av 15. desember 2022 av André Sygna på Eide ungdomsskole
Romanen, Den Gylne Stjerne, er skrevet av Lena Lindahl. Sjangeren til «Den Gylne Stjerne» er drama og en blanding mellom virkelighet og fantasi.
Denne romanen handler om 15 år gamle Harald fra 1945 i Narvik. Han blir mobbet og utfryst fordi foreldrene hans er med i NS. En dag får han får tilbud om å jobbe i steinbruddet der russerfanger jobber. Der skal han lære seg hvordan man behandler russerfanger. I denne arbeidsleiren blir han kjent med en russerfange som heter Viktor, som er på samme alder som Harald. Harald blir kjent med denne russerfangen og prøver å hjelpe han rømme fra Tyskerne.
Romanen starter treigt. Den beskriver grundig og nøyaktig om hvordan det er å leve i Narvik i 1945. Det er ikke så mange spenningstopper, men når det først er, er det veldig spennende. Denne romanen er ganske forutsigbar, og du vet hva som kommer til å skje. Romanen sluttet som forventet, men de la opp til at det kunne være flere ulike utfall. Det var ganske lett å legge fra seg romanen for det var lite spenning. Det som gjorde at jeg levde meg inn i handlingen var pga. Handlingen og dens spenning.
Det var stor skrift og lette ord, som gjorde det lett å lese. Det er mye skildring med språklige bilder, det er også mange banne ord. Men dette mener jeg passer til romanens innhold. Det var mest lange setninger som gjorde det kjedelig å lese, og setningene er skrevet på en måte som gjør det uinteressant å lese.
Handlingen i romanen er vennskap, utfrysning, og en fortelling om hvordan det var før. Denne boka er viktig for deg og meg, fordi den forteller om hvordan man hadde det under andre verdenskrig. Spesielt russerfangene som måtte jobbe hele tiden. Romanens sterkhet var gode skildringer og godt innhold, mens svakhetene er at det går forlang tid mellom når det skjer ting. Uansett ville jeg ha tipset andre til å lese denne Romanen. Det er viktig innhold og man lærer mye.
Den Gylne Stjerne bør ikke nomineres til Uprisen, fordi den er rett og slett ikke bra nok. Det er mange på spenning som gjør at du mister leserens fokus. Jeg gir denne boken en sterk 4.
Den gylne stjerne
Skrevet av 15. desember 2022 av Knut Johan på Eide ungdomsskole
Den gylne stjerne.
Denne romanen er blanding av virkeligheten, fantasi, spenning og grøss som ble skrevet av Lena Lindahl
Harald (15) og familien er medlemmer av NS under andre verdenskrig. Harald var stolt over å være et medlem av NS, han trodde at det ga han en større fremtid. Harald ble dratt med til steinbruddet en dag der han møtte Viktor, en russisk slave, som han ble god venn med. Viktor og Harald rømmer.
Romanen var litt treig og kjedelig i starten. Det var mange små spenningskurver utover romanen som bare bygget opp mer spenning. Slutten er forventet og akkurat som jeg trodde. Det var litt vanskelig å leve seg inn i romanen til hver tid, men det ble bedre mot slutten. Handlingen var en av de beste jeg har lest, derfor var det lett å leve seg inn i spenningskurvene.
Romanen hadde litt rart språk, men mesteparten bare normalt bokmål, derfor var den litt lett å lese. Det var både korte og lange setninger, de var mesteparten spennende, men noen var litt treig. Språkbruken passer til bokens innhold. Måten den er skrevet på var ikke noe nytt.
Jeg tror forfatteren skrev denne romanen fordi det er mange som ikke vet om de egentlige handlingene som skjedde i andre verdenskrig, og det er et veldig spennende tema. Denne romanen får deg til å tenke hvordan folk hadde det under andre verdenskrig.
Styrken til romanen var at den hadde et veldig bra plott til å bygge på.
Svakheten var at det var vanskelig å leve seg inn i starten fordi den var så treig og kjedelig.
Jeg synes at andre bør lese romanen fordi den er veldig spennende hvis du kan leve deg inn.
Romanen bør bli nominert til Uprisen fordi den var veldig spennende.
Jeg gir romanen terningkast 5.
Vis flere anmeldelser
Vennskap i verdenskrig
Skrevet av 15. november 2022 av Iver på Kvelde skole
Vennskap i verdenskrig
«Den gyldne stjerne» av Lena Lindahl. Forlag er Cappelen Damm. En ungdomsroman med spenning for ungdom, som dreier seg om unge Harald i Narviks harde dager under 2. verdenskrig.
Innholdsreferat:
Harald bor i Narvik, når det plutselig utbryter krig og byen blir okkupert av tyskerne, der bor han sammen med foreldrene sine, som er aktive NS-medlemmer. Han får jobb sammen med naboen Pedersen som er et veldig tyskvennlig NS-medlem, der han jobber i steinbruddet i Narvik, og må passe på russiske fanger. Han blir svært upopulær blant elevene og læreren på skolen, og ikke minst Haralds beste venn, Einar. I steinbruddet legger han fort merke til grusomheten, og treffer på en gutt ved navn Viktor. Etter hvert bestemmer Harald seg for noe som kan koste ham livet, hvis han mislyktes.
Oppbygning:
Boka starter med et par sider i retrospektiv, altså at historien starter med slutten, og deretter begynner den fra starten av. Dette var litt forvirrende, men skapte en nysgjerrighet. Den første halvdelen av boka, kan oppfattes treg for noen, pga, spenningen er veldig sjeldent til stede, og denne «spenningstoppen» kommer ikke før langt uti boka. Men. Jeg syntes boka har noe mer, noe eget. For selv om spenningen ikke er til stede, så får man et enormt innblikk i omgivelser, følelser, og ikke minst i hovedpersonen Harald.
Store deler av boka handler om krigs-hverdagslivet til Harald, og mye av det som skjer, gjentar seg fra dag til dag, men det er noen hendelser innimellom som gjør det meget interessant å lese, som f. eks, NS-møte, som man lever seg spektakulært inn i, eller første innblikk i steinbruddet, som man også lever seg grufullt inn i. Skildringene i boka er veldig detaljerte, både personskildringer, og miljøskildringer er helt fenomenale, og skaper en enorm stemning og lyst til å lese videre. Og det gjør at man føler at man er blant omgivelsene selv, og føler seg selv som hovedpersonen Harald. Så det har forfatteren fått til veldig bra, men for min del, kunne spenningen begynt litt tidligere i boka, men oppbygningen til at noe er på gang, er bra.
Denne «spenningstoppen» i siste halvdel av boka er egentlig ikke ikke en veldig tydelig spenningstopp, det er mer det at hele denne «reisen» til Harald i slutten av boka er spennende, med god hjelp av gode skildringer. Slutten var egentlig ganske lang, men jeg opplevde at det hadde en effekt, for da vet man ikke hvordan historien ender, men jeg synes slutten var fin pga den skapte en helhet i historien.
Språket i boka:
Språket i boka er mangfoldig, synes jeg. Boka står på bokmål, men av og til er det faktisk tyske og russiske gloser som er fletta inn i teksten som gjør den mer interessant, engasjerende og ekte. Som sagt er skildringene veldig gode, både miljø og personskildringer, der du får et enormt innblikk i historien.
I tillegg har forfatteren brukt mange faktiske stedsnavn, som for eksempel: Taraldsvik, lasarettet i Beisfjord og Ørnneset, som er ekte steder i og rundt Narvik. Også mange fagbegreper som jeg noen ganger måtte søke opp, for eksempel: «lasarett» (militært sykehus) eller «bolsjevikene» (russisk politisk medlem). Dette var noe jeg synes var et godt grep, pga det skapte en nysgjerrighet og hos leseren og man lærte noe om temaet hvis man gransker fagbegrepene ordentlig. (Dette er også noe som forfatteren skriver om i slutten av boka, at hun takker for all fakta hun har fått tilgang på gjennom personer og arkiver).
Oppsummering:
For å summere opp er denne boka en ungdomsroman med spenning, og passer for lesere som er interessert i krigshistorie, eller liker en lengre skildrende tekst. Bokas budskap sier mye om hvordan forholdene og levekårene var under krigen, også hvordan noen følelser, avgjørelser og beslutninger som unge mennesker tok, kunne få enorme konsekvenser.
Terningkast: 4
Begrunnelser:
Bokas styrker:
Meget gode skildringer.
Faguttrykk og fagbegreper, (interesserer leseren).
Kommer tett på interessante karakterer.
Forfatteren setter meget godt ord på følelser i boka.
Bokas svakheter:
Tok lang tid før handlingen ble ordentlig spennende.
Mange gjentakelser i første halvdel av boka, (altså at det skjedde det samme fra dag til dag).
Jeg råder andre til å lese «Den gyldne stjerne» og gå dypt inn i boka, å leve seg inn i handlingene og omgivelsene.
Etter min mening er derfor «Den gyldne stjerne»
verdig til å nomineres til årets Upris.