Blodspor i Klondike

Johan B. Mjønes Aschehoug 2014 22 anmeldelser

Iditarod er verdens lengste og tøffeste hundesledeløp. Det går fra Anchorage i sørøst til Nome i nordvest i Alaska. Leif er på vei mot en sensasjonell plassering, men så slår været om, og det blir en voldsom storm. Leif er Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse

Markus Aaser

Markus Aaser

Skrevet av 5. november 2015 av Markus Aaser på Varteig skole

Blodspor i Klondike er en spennende bok
Denne boken er en spenningsbok. Hovedpersonen heter leif, Anuock og black crow. Disse bøkene er serier
Noen dager ut i løpet, slår været om. En stor storm kommer. Men det er ikke bare naturen som vil ha leif ut av verden. Han og den ene hunden hans Buck kommer vekk fra alle de andre hundene. Han går og går, men veit ikke hvor han er. Han er på vei til å dø. Boken starter midt in i handlingen. Det er bra for da blir det å lese boka.
Det er mange overraskelser i denne boken. De er både spennende og uspennende. Boken slutter både uventet og uspennende.
Terningkast: 4


Sofie Ellingsen Lillegård

Sofie Ellingsen Lillegård

Skrevet av 29. oktober 2015 av Sofie Ellingsen Lillegård på Ørnes Skole

Spenningstopp etter spenningstopp

Tittel: «Blodspor i Klondike»
Forfatter: Johan B. Mjønes
Utgitt: 2014
Forlag: Aschehoug

Av: Sofie Ellingsen Lillegård

«Blodspor i Klondike» er Johan Mjønes' femte og siste utgitte bok til nå. Han debuterte med romanen «Terminalhastighet» i 2009. De andre bøkene han har skrevet er; «Orkanger», «Fortellingen om sju bål» og «Død manns kiste». «Blodspor i Klondike» er etterfølgeren til «Død manns kiste», og det kan være en fordel å lese den før man går løs på Blodspor i Klondike, men det behøves ikke. Jeg hadde ikke lest den boken først, men for min egen del ødela det ikke min leseopplevelse av «Blodspor i Klondike» i det hele tatt.

Blodspor i Klondike er en spennende ungdomsroman, med litt romantikk flettet inn. Den handler om unggutten Leif som deltar i verdens tøffeste hundesledeløp, men underveis møter han en snøstorm som setter hans og hundenes liv på spill. Så får han et oppdrag fra noen han møter på, om å avsløre store, kriminelle skader et selskap skaper i jorda. Leseren får bli med på Leif sin opplevelsesrike reise gjennom Alaska, hvor han blant annet møter store utfordringer, fare og kjærlighet.

Noe jeg spesielt la merke til i boken, er at det alltid er noe spennende som skjer, eller er i ferd med å skje. Det er alltid både små og store spenningstopper. Dette gjør at det aldri blir kjedelig å lese i boka.
Forfatteren er veldig flink til å bruke frampek, så man begynner ofte å tenke på spørsmål som: Hva kommer egentlig til å skje? Vil det skje? Når og hvordan vil det skje? Jeg synes det er bra at forfatteren stiller slike nysgjerrige spørsmål til leseren, fordi det får leseren lyst til å vite, og lese mer.

Hovedtemaer i boka er farer, kjærlighet og miljøkriminalitet. Fortellingen blir fortalt i fortid i 3. person entall av hovedpersonen.

Her er et eksempel på frampek som forekommer ofte særlig i begynnelsen, og blir gjentatt flere ganger:

«På sjekkpunktet i Rohn ble han holdt igjen. Hundene var friske. Han var frisk, men det var noe med været. Han var klar til å gi kommando, klar til å kjøre videre; Mush! Mush! Ordene lå klare på leppene hans og hundene hoppet på stedet, trakk i seletøyet i iver etter å komme seg videre. Logrende haler og et kor av glade bjeff. Men han måtte vente. Meteorologene hadde varslet om underlige avvik, og derfor ble han holdt tilbake.»

Omtrent 14 avsnitt senere:
«Leif pustet ut. Det var noe i luften. Han slapp snøankeret. (…)» Det er det vi får vite om været i dette avsnittet.

Neste avsnitt:
«Igjen trakk han pusten i et dypt magedrag. Det var noe i luften. Han greide ikke sette ord på det. (…)».
I alle fall da jeg i begynnelsen av boka leste dette, ble jeg veldig nysgjerrig på hva dette betydde, og hva som kom til å skje videre med været, Leif og hundene. Slike små frempek og gjentakelser finner du flere plasser i denne boka.

En annen ting jeg la merke til, var at forfatteren var veldig flink med alltid å beskrive omgivelsene og miljøet rundt. Dette gjør at det blir enkelt å forestille seg hvordan det ser ut, og man lever seg veldig inn i fortellingen. Leifs indre følelser blir godt beskrevet, så det var i perioder neglebitende spennende.
Her er et eksempel der forfatteren har godt beskrevet Leif sine følelser og opplevelser:
«Smerten var nesten ikke til å holde ut. Bålet brant friskt, og føttene ble gradvis varme, og med varmen kom en smerte som Leif ikke trodde var mulig. En annen smerte. Han måtte vri seg fra side til side. Det føltes som om huden skulle revne, som om noen rev digre kjøttbiter av føttene hans mens hans bet tennene sammen og tvang seg til å holde føttene inntil bålet.»

Et kort eksempel på en miljøbeskrivelse:
«Under Alaskas krystallklare stjernehimmel greide han ikke å rive blikket vekk fra polarnattens hypnotiserende klarhet, og stolte på at hundene fant beste trasé over isen. Stillheten, kun avbrutt av lydene de selv lagde.»

Jeg tror forfatteren har skrevet boka for å fortelle at en helt vanlig gutt på 16 år fra Norge kan plutselig få sine planer om å vinne Iditarod, verdens største hundesledeløp, totalt snudd på hodet. Og hvordan han helt uforventet møter sin livs kjærlighet. Jeg tror også den er skrevet for å si noe om at selskap som kan virke helt troverdig og framstiller som at de kjemper for naturen, egentlig gjør det stikk motsatte. Boken sier noe om hvor lett man kan la seg manipulere.
Boken forteller også noe om å være ung, med at Leif møter en kvinne han virkelig faller for, og hvordan deres forhold utvikler seg. Dette er noe som fenger de fleste ungdommene. Bokas styrke er at den er troverdig helt fra start til slutt, og at det alltid skjer noe spennende.


Oliver

Oliver

Skrevet av 21. oktober 2015 av Oliver på Varteig skole

'Blodspor i Klondike' av Johan B. Mjønes.

Boken handler om 16 år gamle Leif som skal bli med på iditarod for første gang.
I starten så det ut til at han skulle vinne, men så møtte han på noen problemer.

Jeg syntes at denne boka var spennende og litt morsom, fordi at det er mye som skjer.
Det var lett å lese denne boka fordi den var skrevet på en måte som var lett å forstå.
Jeg synes at denne boka passer for alle som er glad i bøker og fortellinger med mye action.
Jeg er egentlig ikke veldig glad i bøker, men jeg anbefaler likevel denne boka.

Jeg syntes at boka sluttet litt brått men ellers så er denne boka helt super.

Terningkast: 5


Marius

Marius

Skrevet av 16. desember 2014 av Marius på Lundenes skole

Terningkast 6: denne boka var ekstremt spennende, og etter min menig, uten feil.

Leif er i Alaska for å delta i hundespannsløpet Iditarod, men under løpet møter han på motstand som kan koste han livet.

Boken var ekstremt spennende, og jeg lese videre fordi jeg ville se hvordan det gikk med Leif. Boka er på mange måter lik forgjengeren Død manns kiste, og man bør kanskje lese Død manns kiste først – hvis ikke blir for mye av boka avslørt. Historien er troverdig dette kan faktisk skje, og måten Leif løser problemene på underveis er spennende å følge med på. Det ligner litt på en actionfilm, bare at helten er ungdommen Leif.

Jeg tror kanskje denne boka er mest rettet mot gutter, men at den fint kan leses av jenter. Jeg synes alle burde lese boken, og den burde iallefall bli nominert.


Gry Brosveet

Gry Brosveet

Skrevet av 15. desember 2014 av Gry Brosveet på Dokka ungdomsskole

'Blodspor i Klondike' av Johan B. Mjønes.

16 år gamle Leif er den yngste deltageren i verdens lengste og tøffeste hundesledeløp, Iditarod. Leif er på vei mot den etterlengtede seieren da været snur om og han blir kastet inn i en storm. Han våkner opp og ser at noe mangler, sleden og hundene. Han begynner å lete rundt etter dem i den bitende kalde stormen som herjer rundt ham. Finner han hundene sine i god behold?
Denne boka tar deg med på en uforglemmelig reise gjennom Alaska der jeg-personen møter utfordringer, spenning, kjærlighet, fare og mye mer.

Før jeg begynte å lese boka hadde jeg lave forventninger til den. Men som de sier, ikke døm boka på omslaget. Jeg elsket den og ble oppslukt i historien om Leif med en gang. Definitivt en bok verdt å lese.
Jeg gir boka terningkast 6 fordi innholdet ikke skuffet på noen måte. Det skjedde alltid noe og jeg kjedet meg aldri. Denne boka er en sterk kandidat til å vinne uprisen.

Vis flere anmeldelser

Til toppen