Bare en time til

Sanne Mathiassen Cappelen Damm 2014 58 anmeldelser

Hun er seksten år, i en liten bygd i Nord-Norge. Moren har tatt livet sitt. Lillesøsteren har flyttet inn hos tante Else i nabohuset. Faren ligger på sofaen hjemme med gardinene trukket for. Slik er det, hvis ikke verre. Det Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Gina

Gina

Skrevet av 15. desember 2014 av Gina på Lom ungdomsskole

Ho vil at livet skal gi ei ny meining

Hovudpersonen er ei seksten år gamal jente som har ei mor som har teke livet sitt og ein far som ligg på sofaen. Alt som er att av mora, er det som ligg i frysaren. Veslesystera har fløtt inn i nabohuset, hjå tante Else. Jenta går til psykolog og vil helst at livet skal gi ei ny meining.

Romanen starter rett på sak. Handlinga er er ganske rotete og ein må lese mykjy av boka før ein heilt forstår kva som skjer. Det var ikkje før på slutten at eg klarte å leve meg inn i handlinga. Boka har ein brå og open slutt, noko som er ganske irriterande sidan eg ikkje får vite kva som faktisk skjer vidare.

Det positive ved boka er at ho ikkje liknar på andre bøker som eg har lese. I tillegg har ho ei realistisk handling. Bodskapet er bra, og går ut på at ein må skal tenkje over at folk rundt ein ikkje heile tida har det så bra, og at ein må ta hensyn til folk rundt seg.

Boka som heilheit fungerer ikkje så bra, ho er ganske rotete og forvirrande.
Boka bør ikkje nomineres til Uprisen fordi ho var så forvirrande.
Terningkast: 3


Caroline

Caroline

Skrevet av 15. desember 2014 av Caroline på Ås ungdomsskole

Boka handler om en jente som har mistet moren sin som har tatt selvmord, faren ligger bare på sofaen i depresjon og lillesøster har flyttet inn oss t og spesiell, det er ikke en bok for meg ante og Jeg – personen tenker mye på å ta selvmord. Boka er veldig rar . ikke en bok for meg.


Karoline

Karoline

Skrevet av 12. desember 2014 av Karoline på Children's International School

Boken handler om en 16 år gammel jente. Moren har tatt selvmord, faren er deprimert og lillesøsteren har flyttet til tanten i nabohuset. Jeg-personen tenker ofte på moren og om hvordan hun skal ta livet sitt, det er derfor hun går til psykolog. Psykologen har lenge prøvd å få hun til å snakke. Jeg-personen har to hemmeligheter, den ene er at hun er forelsket i Jonas, som en dag kommer inn døren til psykologen hennes. Den andre hemmeligheten er at moren ligger i fryseren nede i kjelleren.
Boken er utrolig rørende, fin og ikke minst realistisk. Jeg har flere ganger tatt meg selv i å gråte selv om boken bare er på 96 sider. Jeg synes denne boken fortjener terningkast 6.


Terese

Terese

Skrevet av 12. desember 2014 av Terese på Tromstun skole, 9c

BARE EN TIME TIL

Boka «Bare en time til» handler om en 16 år gammel jente som har mistet moren i selvmord. Jenta boka handler om har også tenkt tanken og går til psykolog for å få hjelp med problemene sine. Det gjør også den superkjekke gutten, Jonas. Etter hvert som Jonas og jeg-personen blir bedre kjent, åpner jenta seg for han. Hun forteller alt som har skjedd og at hun oppbevarer fotavtrykkene til moren hun etterlot seg før hun tok selvmord, i fryseren. Det skulle hun kanskje ikke gjort når det viser seg at Jonas kanskje ikke er helt til å stole på.
Etter moren tok livet sitt har familien gått i oppløsning. Lillesøsteren til hovedpersonen har flyttet inn hos tanet Else så hovedpersonen og faren kan være med sammen. Hovedpersonen drømmer om å dra til Syden med faren, men det eneste faren gjør er å ligge på sofaen med gardinene trukket for.
Jeg syntes dette er en deprimerende og trist bok med sterkt handlingsreferat. Vi får se hvor galt det kan gå med folk som har det vanskelig. Boken er bra bygd opp av både lange og korte setninger, men det er en del hopping. Det er ikke lett å forstå hva som skjer i boken og jeg måtte lese over mange ganger for å forså hva som skjedde. Vi fikk heller ikke vite hva hovedpersonen heter så det var litt vanskelig å forstå hvem sin synsvinkel det ble sett fra. Jeg anbefaler ikke boka fordi den var veldig vanskelig å tolke og lite forståelig.

Terningkast: 3


Amalie Blika

Amalie Blika

Skrevet av 11. desember 2014 av Amalie Blika på Oppegård bibliotek

Bare en time til

"Bare en time til" er skrevet av Sanne Mathiassen og er utgitt av Cappelen Damm.
Jeg vet ikke helt hva jeg hadde ventet meg av denne boka. Romantikk? Skrekk? Spenning? Uansett hva det var så fikk jeg det ikke.

Dette er en dyster og trist bok om en 16 år gammel jente. Moren har nettopp tatt livet sitt, lillesøsteren har flyttet inn til tanten, og faren gjør ikke annet enn å ligge som et slakt på sofaen dag ut og dag inn. Hun har for lengst gitt opp å prøve å gjøre det bra på skolen, og hun går til en snodig psykolog som hele tiden prøver å få henne til å snakke. Dessuten så har hun en hemmelighet som hun aldri, aldri, aldri vil kunne fortelle til noen; Mamma ligger i fryseren.

Denne boka var både realistisk og mørk, og forfatteren har en særegen måte å skrive på som suger deg opp i den spesielle handlingen som en svamp, og lar deg sitte igjen med en million spørsmål etterpå. Noen steder midt i boka merket jeg at den hadde litt lett for å hoppe fram og tilbake i handlingen, og det ble litt forvirrende. Den var heller ikke delt inn i kapitler, noe jeg syns var litt dumt, og det ble etter hvert ganske slitsomt å lese.
Dette var en deprimerende bok, men hvis vi kan unngå å tenke på at den hadde like mange spenningstopper som en sementblokk har hull, og det faktum at den hadde ikke hadde noen form for lykkelig eller tilfredsstillende slutt, så likte jeg faktisk denne boka.

Jeg gir den terningkast 3, fordi den er veldig spesiell og alvorlig, noe jeg vet at er en sjanger som ikke passer for alle, og derfor syns jeg ikke denne boka burde vinne Uprisen.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
My Haugland

My Haugland

Skrevet av 9. november 2014 av My Haugland på Verket skole

Bare en time til

Sanne Mathiassen

Bare en time til er en kort bok under sjangeren drama. Boka handler om en seksten år gammel jente. Hun bor alene med faren sin som bare ligger i sofaen med gardinene trukket for. Moren har tatt livet sitt, og jenta orker ikke mer. Hun trenger noen eller noe som kan gi livet mening igjen. Kanskje en som Jonas.

Jeg-personen, som bor i en liten bygd i Nord-Norge, blir ikke navngitt. Etter at hun mistet moren, føler hun ikke selv at hun har så mye å leve for, men hun holder ut, mye på grunn av faren. Faren til hovedpersonen har heller ikke taklet morens bortgang så godt og tilbringer mesteparten av tiden på sofaen. To andre biroller er lillesøster, Veslemøy, og tante Else. Veslemøy har flyttet inn til tanten som bor over veien. Også er det Jonas. Jonas går i klassen til jenta, og hun er hodestups forelsket. Det viser seg også at de har mer til felles enn hun tror selv om han er veldig lite hyggelig mot henne, spesielt rundt vennene sine.

Boka starter ganske rett på sak, og man for med en gang et inntrykk av at jeg-personen sliter psykisk og har det ikke noe bra. Man får også vite om morens skjebne og at lillesøster har flyttet ut. Jeg synes åpningen fikk resten av boka til å virke lovende, men historien blir vanskeligere og tregere utover i teksten.

Jeg syns ikke boka har noen spesiell spenningstopp eller høydepunkt, og dette var en av tingene jeg savnet. Oppbygningen av boka har nok noe av skylden for at handlingen ikke fenger. Det blir for mye hopping frem og tilbake i hvor og når ting skjer. I tillegg savnet jeg kapitler. Det at boka kun er delt opp i avsnitt, gjør det vanskelig å henge med. Slutten er også veldig brå og du sitter igjen md en følelse av å ikke få svar på noe. Dette gjør at jeg syns boka nesten virker litt uferdig.

Det var vanskelig å leve seg inn i boka, noe som muligens skyldes at jeg-personen har en del alvorlige tanker som kan være en utfordring å forstå seg på for de som ikke har oppleved noe lignende.

Språket i boka er variert og til tider litt vanskelig, noe som igjen gjør boka treg og tøff å komme seg gjennom. Jeg tror forfatteren bruker et vanskelig språk for å gjennspeile hovedpersonens situasjon og tanker. Setningene er av og til for korte flere steder. Dette gjorde at boka virket oppstykket og gav den en litt dårlig flyt. Innimellom er det en del god miljø- og tankeskildringer som hever helhetsinntrykket.

Jeg tror boka handler om det å gå igjennom tøffe ting og at ikke alle takler det på samme måte, men man må bare holde ut. Jeg syns derfor overskriften “Bare en time til” passer godt til temaet i teksten. Boka handler også om hvordan det er å leve med sorg og ensomhet.

Boka passer for ungdommer mellom 13 og 16.

Jeg syns boka mangler en spenningstopp og hopper for mye i handlingen. Selv om handlingen i seg selv har potensiale til å bli en brukbar bok syns ikke forfatteren har tatt godt nok vare på muligheten. Det mest skuffende med å lese Bare en time til var at det ikke skjer noe med situasjonen til hovedpersonen og det at det ikke skjer noen forandring verken inni henne eller i omgivelsene hennes gjør at boka virker negativ og lite interessant. Jeg at boken ikke burde nomineres til U-prisen.

Terningkast: 3

Til toppen