1957

Jon Ewo Cappelen Damm 2014 24 anmeldelser

KOMMER I SEPTEMBER! Året er 1957. Norge er styrt av Heinrich Himmler og SS. Monika er 16 år og har begynt å tvile. Før mente hun at det var hennes plikt å gifte seg med den 17-årige SS-kadetten Erik. Hun Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse

Sanna lillevik

Sanna lillevik

Skrevet av 18. november 2014 av Sanna lillevik på kjøllefjord skole

Ei kjempebra bok 🙂
1957 er en dystopi, Hitler har vunnet krigen og nazistene har tatt over. Den handler om en 16 år gamle Monika som har begynt å tvile både på kjærligheten og på politikken. Før mente hun at det var hennes plikt og gifte seg med den 17 år gamle SS-kadetten Erik. Hun så det som sin plikt å føde nye barn til det raserene Norge.
Men så dukket Hans opp. Han tilhører fienden – ”de røde”. De kjemper for å få Norge tilbake og nazistene ut.
Skal hun velge Hans eller Erik?
Boken er lettlest og vanskelig å legge fra seg. Boka har relativt korte kapittel, et forståelig språk og historien er gjør meg engasjert. Jeg vil gjerne vite hva Monika velger. Jeg blir veldig skuffet om dette er den siste boken, jeg vil veldig gjerne vite hva som skjer videre i reisen hennes. Denne boken minner meg ikke om noen bøker jeg før har lest.
Jeg levde meg inn i boken, jeg ble lei meg når Monika ble lei seg og glad når hun ble glad. Jeg ble veldig glad i noen av karakterene i boken, og bokstavelig talt hater noen av dem. Altså har forfatteren lykkes med å skape troverdige skikkelser i boka.
Boken 1957 ble skrevet at Jon Ewo. Den ble gitt ut i 2014 og er på 191 sider. Det er gitt ut en bok før denne kalt 1920 hvor han forteller hvordan det hadde vært om Norge enda var i union med Svergie. Jon har skrevet mange barne, ungdoms og voksenbøker før. Han har vunnet mange priser også.
Jeg vil anbefale denne boken til ungdommer som har en interesse for krigen og liker spenning. Selv syntes jeg det er veldig spennende og lese hva som kunne ha skjedd om Hitler hadde lykkes med og vinne krigen, så derfor likte jeg denne boken veldig god.
Terningkast 5 🙂


Andreas Korsvold

Andreas Korsvold

Skrevet av 18. november 2014 av Andreas Korsvold på Orerønningen ungdomsskole

Hvordan ville det vært
«1957» viser hvordan krigen mellom Norge og Tyskland i 2.verdenskrig, og hvordan det ville vært hvis Tyskland hadde vunnet.
«1957» er oppfølgeren til boka «1920».
Norge eies av Heinrich Himmler og SS. Hovedpersonen er en 16år gammel sykepleier som heter Monika. Heinrich Himmler er nemlig Monikas onkel. Monika syns SS-staten høres fint ut, og tenker at det er hennes plikt å gifte seg med en SS-kandidat, men det blir helt som hun tror. Boka finner sted i Oslo.
Forfatteren har gjort en kjempe god jobb med denne boka, og jeg syns den er godt skrevet. Veldig bra forklart, og veldig spennende. Boka fokuserer på historie noe jeg syns er veldig bra og den fikk meg til å tenke enda mer på historie i seg selv og hvor viktig det.
Jeg likte denne boka veldig godt, og er veldig glad for at jeg har lest den. Det ikke noe negativt og si om denne bok. Bokas cliff-hanger er helt fantastisk, og Jeg gleder meg som en unge til oppfølgeren.
Jeg kan så ABSOLUTT anbefale denne boka for alle mellom 12-16år. «1957» får av meg terningkast 6.


marius lund

marius lund

Skrevet av 11. november 2014 av marius lund på Løkenåsen skole

Hva ville ha skjedd?

Boka 1957 er skrevet av forfatteren Jon Ewo. Boka er den andre i serien om hva som ville ha skjedd dersom historien hadde vært annerledes enn den er i dag. Den første boka i denne serien av Jon Ewo er boka 1920 og den boka handler om hva som ville ha skjedd hvis Norge fortsatt var i union med Sverige.

1957 handler om hvordan Norge ville sett ut dersom Norge hadde tapt krigen mot Tyskland i 1940-1945.
I boka tar Jon Ewo utgangspunkt i at Norge ligger under tysk herredømme og er en del av stor-Germania. Den øverste lederen i Norge er Riksprotektoren Heinrich Himmler og han styrer Norge fra Riksresidensen, øverst i Adolf Hitlers gate, nærmere bestemt det vi i dag kjenner som slottet øverst i Karl Johans gate.

Heinrich Himmler er onkelen til hovedpersonen vår i boka, Monika Kruse. Monika, også kalt Moni, er en 16 år gammel jente som er kjæreste med Erik. Sammen er de selve fasiten på ekte sunne, norske ariske ungdommer. De er kjærester både under propagandafilmene og også beordret til å være kjærester utenfor lerretet. Nå er det ikke lenge igjen til de skal gifte seg. Men etter hvert som bryllupet nærmer seg kjenner Moni at hun ikke er særlig forelsket i Erik og problemene topper seg når hun blir stormforelsket i en kommunist som heter Hans. Samtidig er det en som heter Henry Rinnan, som er mentoren til Moni, som begynner å bli plagsom.

Jeg vil anbefale denne boka for både gutter og jenter i alderen 12-15 år. Selv om det er en bok som handler om 2.verdenskrig sine følger, trenger man ikke være krigs- interessert for å kunne lese denne boka for samtidig å synes at den er spennende. Men å være interessert er jo selvsagt et pluss. Språket i boka var nokså enkelt og boka var ganske lettlest.

Boka får terningkast 5 fordi den er spennende og samtidig veldig virkelighetsnær. Jeg ble veldig oppslukt av boka og den fikk meg til å tenke over hvor viktig historiske hendelser er og hvor viktig det var at Tyskland ikke vant krigen. Jeg håper det kommer flere bøker av Jon Ewo av samme type!


sivert seglem

sivert seglem

Skrevet av 21. oktober 2014 av sivert seglem på Lagård ungdomsskole

Denne boken svarte ikke til mine forventninger. Den forrige boka,1920, var sykt spennende derfor gledet jeg meg virkelig til 1957.

Boka handler om 16år gamle Monika som jobber som sykepleier for SS.
Hun syntes livet er fint med SS-staten og at onkelen hennes Heinrich Himmler er en sjef for SS. Forfatteren prøve å lage spenning omkring hvem Monica bør gifte gifte seg med, en som er SS-kriger. Monika gjør alt hun kan for å hindre dette giftermålet, men klarer ikke å unngå det. Mot slutten av handlingen skifter Monica mening om SS og skifter side.

I begynnelsen er det bare hverdagsbeskrivelser, ingen spenning. Spenningen bygger seg opp fra der Monika måtte ta toget tilbake til Oslo for å hjelpe de som er blitt skadet av de røde. Det jeg ikke liker er at innholdet har mye typisk det jenter liker. Det jeg likte var at boka virket troverdig, med gode beskrivelser og litt spenning innimellom.
De som liker kjærlighet blandet med virkelighet liker nok denne boka bedre enn meg.

Terningkast 4

Til toppen