1957

Jon Ewo Cappelen Damm 2014 24 anmeldelser

KOMMER I SEPTEMBER! Året er 1957. Norge er styrt av Heinrich Himmler og SS. Monika er 16 år og har begynt å tvile. Før mente hun at det var hennes plikt å gifte seg med den 17-årige SS-kadetten Erik. Hun Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse

Nora B. Solberg

Nora B. Solberg

Skrevet av 19. november 2015 av Nora B. Solberg på Osterøy ungdomsskule

Kva ville skjedd vist Tyskland hadde vunne ?
Boka 1957 handlar om kva som ville skjedd vist Hitler hadde vunne. Norge er gjennomnazifisert og blir styrt av SS, og Heinrich Himmler, Og Karl Johan gate er blitt Adolf Hitler gate.

Hovudpersonen er 16 år gamle Monika som før meinte at det var hennes plikt og gifte seg me SS kadetten, Erik. Monika blir brukt som eit perfekt eksempel på «Reine Norge» og hennes plikt er eigentleg og gifte seg me Erik og føde nye reine norske barn. Men ho begynner og tvile når ho møter Hans» Ein av dei røde»

Eg synest denne boka var spennande og gripande. Den hadde mange spennande handlingar og får deg verkeleg til og tenke.

Eg gjer denne boka 5


Anna Aarvik

Anna Aarvik

Skrevet av 17. november 2015 av Anna Aarvik på Varteig skole

1957
Hvordan ville Norge vært hvis tyskerne hadde vunnet 2. verdenskrig? Det finner du ut i denne boka, der du følger den perfekte Monika, som bor i det nå nazistiske landet. Hun begynner å finne ut at hun faktisk ikke stoler helt på styret, og finner ut sannheten om mange mennesker som er viktige i livet hennes.
Dette er en veldig bra bok. Jeg følte det Monika følte, og boka hadde alt fra action og spenning til kjærlighet og tristhet. Det gjorde at jeg fikk lyst til å lese videre, og jeg leste ut boka på ikke så veldig lang tid. Skildringene i boka er bra skrevet, og jeg kunne leve meg ganske godt inn i den. Jeg begynte også å like noen av karakterene veldig godt. Og favorittkarakteren min døde selvfølgelig i nest siste kapittel. Yay.
Det eneste jeg ikke likte med boka var at det var ganske vanskelig å finne tilbake til bestemte steder i boka. I stedet for å ha vanlige numre og navn på kapitlene, var boka delt opp i forskjellige deler. For eksempel har vi de to første delene av boka som heter «Starten av juni del 1» og «Tilbakeblikk mai». «Starten av juni del 1» har kapitler fra 1-3, og «Tilbakeblikk mai» har kapitlene 1-7. Det hadde vært mye enklere om det ikke var delt opp slik, og at det bare hadde hett kapitlene 1-10, og enda enklere hvis kapitlene hadde navn. Men med selve handlingen var det ingenting å klage på.
Jeg gir denne boka terningkast 5.


Silje E. Tveter

Silje E. Tveter

Skrevet av 5. november 2015 av Silje E. Tveter på Varteig skole

Hva hvis Hitler vant?
1957 var en ganske spennende bok om en jente som heter Monica. Hun forelsket seg i «en av de røde», en kommunist med andre ord. Og hun skulle gifte seg med en SS-Kadett som var en perfekt rolle modell, sånn som henne selv. Han het Erik, men hun elsket han ikke. Hun elsket Hans, som var en opprører.
For å være ærlig likte jeg ikke boka så godt. Den var så treg i spenning, og du så alt fra Monicas syn, og det rett og slett frustrerte meg. Det ble nesten ikke spennende før Monica ble tatt sammen med Hans og dro til Bergen for å møte mormoren sin. Det er litt teit at den Perfekte Monica begynte å tvile på sin tro til Nazismen, det virker ikke helt originalt ved «kjærligheten» det virket så falskt og jeg fikk ikke noe særlig lyst til å lese mer, jeg har sett så mange med akkurat den samme kjærlighets fortelling men det eneste som skiller denne er at det var i tiden med Nazismer. Selve fortellingen rundt «Kjærligheten» med Monica og Hans og Erik, føltes mer ekte spennende ut. Men jeg ble ikke revet med før over halvparten av boka var ferdig så jeg gir ternings kast 4 fordi jeg likte en god sene fra boka.
Men dette er en bok som du må sette av god tid til å lese. Hvis Monica hadde vist mer følelser og vært mindre nøytral mot nesten alt, hadde jeg kanskje likt den bedre. Erik er favorittkarakteren min så langt, nær slutten av boka var det en scene jeg likte som var ganske dramatisk. Men Monica tok det så dårlig, så hun er kanskje den karakteren jeg likte minst. Men det er en grei bok å lese, og du kommer til å like den mye bedre enn meg hvis du har lest så mye av den samme type bøker. Trenings kast 4.
Bok rapport skrevet av en jente fra Varteig skole.


Eirik Marensius Berg Martinsen

Eirik Marensius Berg Martinsen

Skrevet av 29. oktober 2015 av Eirik Marensius Berg Martinsen på Varteig skole

Hva om Hitler vant..
Boken 1957 handler om at Tyskland vant den 2. verdenskrig, og om hva som ville ha skjedd etterpå.
Hovedpersonen Monika, som er en 16 år gammel sykepleier, mente før at det var hennes plikt å gifte seg med Erik, SS kadetten. Norge er gjennomnazifisert, og er styrt av SS og Heinrich Himmler.
Norge er blitt et nådeløst land, overstyrt av nazister.
Men etter hvert kommer Hans, og da tenker Monika hvem skal jeg velge? Erik eller Hans?
Jeg syntes denne boken var veldig spennende. Det er veldig mye detaljer, det e r også veldig mye historie. Så hvis du syntes det høres spennende ut med 2. verdenskrig og hva som kunne ha skjedd hvis Tyskland vant, så syntes jeg dette er en perfekt bok for deg.
Denne boka passer for alderen fra 12-15 år.
Jeg vil gi denne boka terningkast 5.


Elise Ebbestad Kaasa

Elise Ebbestad Kaasa

Skrevet av 23. september 2015 av Elise Ebbestad Kaasa på Svelvik Ungdomsskole

"1957"
Året er 1957 og det er SS som styrer Norge. Karl Johans gate er blitt til Adolf Hitlers gate. Boka handler om Monika, en 16 år gammel norsk jente som er selve eksempelet på den er ariske rasen. Hun er SS sin store stjerne, sammen med SS-kadetten Erik. Monika har en plikt til å gifte seg med Erik og føde nye rene barn til Norge, helt til hun begynner å tvile på SS-systemet. Er alt hun har lært en løgn? Monika blir nemlig kjent med en av de røde – Hans. Hans forteller hvordan Norge burde være og hva SS egentlig gjør med landet. Monika står nå mellom to valg: svikte hele SS og se bort i fra alt hun noensinne har lært, eller følge plikten hun har og ikke følge hjertet.

1957 er en historie om hva som kunne ha hendt med Norge hvis tyskerne vant den 2. verdenskrig. Boka handler om hverdagen til en representant av SS og hvordan verden ikke alltid er helt som man tror.

Jeg synes boka var veldig interessant og spennende. Ewo har en veldig god skrivestil og det er utrolig mange små detaljer som gjør boka bra. I noen kapitler skriver han med veldig gode metaforer som får deg til å tenke. Selve historien var veldig bra planlagt og den skiller seg ut fra bøkene jeg har lest før. Jeg vil anbefale 1957 til en som har interesse for 2 verdenskrig eller til en som bare vil ha en god bok.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Andreas Korsvold

Andreas Korsvold

Skrevet av 18. november 2014 av Andreas Korsvold på Orerønningen ungdomsskole

Hvordan ville det vært
«1957» viser hvordan krigen mellom Norge og Tyskland i 2.verdenskrig, og hvordan det ville vært hvis Tyskland hadde vunnet.
«1957» er oppfølgeren til boka «1920».
Norge eies av Heinrich Himmler og SS. Hovedpersonen er en 16år gammel sykepleier som heter Monika. Heinrich Himmler er nemlig Monikas onkel. Monika syns SS-staten høres fint ut, og tenker at det er hennes plikt å gifte seg med en SS-kandidat, men det blir helt som hun tror. Boka finner sted i Oslo.
Forfatteren har gjort en kjempe god jobb med denne boka, og jeg syns den er godt skrevet. Veldig bra forklart, og veldig spennende. Boka fokuserer på historie noe jeg syns er veldig bra og den fikk meg til å tenke enda mer på historie i seg selv og hvor viktig det.
Jeg likte denne boka veldig godt, og er veldig glad for at jeg har lest den. Det ikke noe negativt og si om denne bok. Bokas cliff-hanger er helt fantastisk, og Jeg gleder meg som en unge til oppfølgeren.
Jeg kan så ABSOLUTT anbefale denne boka for alle mellom 12-16år. «1957» får av meg terningkast 6.

Til toppen