Vov-vov-effekten
«Svar da! Eller er du like hjernedau som faren din?» Vanligvis klarer Alex å gjøre seg usynlig i friminuttet, men ikke i dag. I dag blir alt svart, og Alex slår rundt seg i blinde. Et slag, enda et, og Vis hele forlagsteksten
«Svar da! Eller er du like hjernedau som faren din?» Vanligvis klarer Alex å gjøre seg usynlig i friminuttet, men ikke i dag. I dag blir alt svart, og Alex slår rundt seg i blinde. Et slag, enda et, og Vis hele forlagsteksten
Armina
Skrevet av 19. november 2018 av Armina på Ruseløkka skole 10B
Vov-vov effekten – Bokanmeldelse
Boken «Vov-vov-effekten» er skrevet av Helene Guåker. Forfatteren har gitt ut tre voksenromaner etter 2010, og flere ungdomsbøker. I 2018 ga hun ut sin første diktsamling for voksne, «Farvel alle hemmeligheter».
Etter slåsskampen på skolen som førte til at Alex ble utvist, prøver han å unngå klassekameratene sine. På en tur i parken, med sine fire rottweilere, finner Alex plutselig 100 000 kroner i sekken sin. En pengetransaksjon gikk galt. Med dette blir Alex dratt inn i byens narkomiljø. Snart blir ting mye farligere enn det de hadde vært. Alex må kjempe mot klokka for å redde bestevennen sin, for nå handler det om liv og død.
Boka er en lettlest roman. Den er lett å forstå, kort og har et godt språk. Boken hadde også mange spenningstopper og var vanskelig å legge fra seg til tider. Dessverre ble boka mindre spennende å lese, ettersom det var lett å skjønne var som skulle skje videre. Handlingen var veldig forutsigbar. Det var ikke så mange frampek i boka, så du trengte ikke å lure på hva som skjedde videre, eller prøve å tolke det du hadde lest. Jeg skulle egentlig ønske boka var lengre, og at det var flere vendepunkter i historien for å gjøre den mer uforutsigbar. Slutten på boken var ganske urealistisk og jeg skulle også ønske at novellen endte på en annerledes måte.
For å oppsummere var boken veldig spennende og hadde mange spenningstopper. Den var lettlest og hadde et fint språk. Siden boken var så forutsigbar og kort, men spennende, gir jeg boken 4 i terningkast.
Marius Svestad
Skrevet av 3. november 2018 av Marius Svestad på Lom ungdomsskole 10B
Vov-Vov-effekten
Vov-Vov-effekten som er skrive av Helene Guåker handler om ein gut som heiter Alex. Han bur med mor si og fire Rottweilere. I friminuttet på skulen havner han i ein slåsskamp med ei mobbegruppe, og det ender med at han får regning på ei knust glassrute og blir suspandert ei veke frå skulen. Plutselig har sekken han blitt forveksla med ein lik sekk med 100 000 kroneroppi, og han blir dregen inn i byens narkomiljø og miljøet der den avdøde narkofaren hans var med i.
Boka hadde heilt greitt språk og karakerar som passa bra inn i forteljinga. Forteljinga var jevnt bra og hadde ein del spenningstoppar, men i nokre sener i boka var det skreve litt for mykje og historia vart litt drege ut. Så alt i alt var boka bra spennande og ikkje veldig lett å leggje frå seg. Men historia vart drege ut litt og var ganske forutsigbar.
Terningkast 4
Magnus B Vennerød
Skrevet av 26. oktober 2018 av Magnus B Vennerød på Ruseløkka skole, 10C
Innholdsrik og spennende
“Vov vov effekten”, skrevet av Helene Guåker, er en velskrevet og lettlest spenningsroman som handler om sønnen til en avdød narkoman. Denne gutten, som heter Alex, blir stadig vekk oppsøkt av problemer, men denne gangen er det langt mer enn som så. Han står ovenfor et problem som man vanligvis ønsker å ta full avstand fra, men som han på uheldig vis blir blandet rett inn i. For å løse dette problemet, som blir stadig verre for hvert minutt som går, må han oppsøke den mørke siden av byen. Kan en liten dum tilfeldighet koste livet til en av hans mest betrodde venner?
Jeg likte denne boken godt ettersom det var veldig lett å forestille seg hva som foregikk i handlingen, men også fordi den til tider kunne være utrolig spennende. Den starter in medias res, som vil si at vi starter rett inn i handlingen, og den er ikke kronologisk. For min del er dette overhodet ikke noe problem, men det kan være vrient å oppfatte underveis i lesinga. Forfatteren beskriver den indre handlingen og følelsene til de ulike karakterene veldig bra, men iblant utsettes og forlenges handlingen litt for mye.
Boken hadde dessverre en viss mangel på kvalitet innenfor et par sentrale områder, som selvfølgelig kan skyldes det at forfatteren er uerfaren. Det var veldig forutsigbart hva som var i ferd med å skje, og enkelte utdrag jeg leste var altfor omfattende for hele handlingen. Boken endte ganske brått og på et relativt urealistisk vis, som skuffet meg utrolig mye. Det er uklart hvilke motiver enkelte karakterer i boka har, og dette blir heller ikke avklart i løpet av boka.
Alt i alt var “Vov vov effekten” en grei bok med godt språk og en relativt spennende handling i utgangspunktet. Den kunne ha fått en langt bedre vurdering, men “wow wow effekten” fungerte ikke helt denne gangen. Jeg vil anbefale denne boken for nye litteratur debutanter, og gir den et terningkast: 4.
Olav Nikolai Rød
Skrevet av 13. oktober 2018 av Olav Nikolai Rød på Ruseløkka skole, 10A
Forutsigbar
Jeg har nå lest boken Vov vov effekten og syns den er ganske simpel og enkel å forutse.
Boken handler om hovedkarakteren Alex som er utenfor skolens sosiale gruppe. Heller er han for seg selv i timen og friminutt, men blir fortsatt mobbet av skolens bråkmakere som er svært frekke. I en slåsskamp med disse elevene knuser han en vindusrute. Rektor tror dette var helt Alex sin feil siden ingen fortalte rektor sannheten om at de hadde slått ham først. Derfor får han bot og er forvist fra skolen med hele skylden. Etter en tur med moren og hundene sine i parken finner han ut at moren hadde tatt feil sekk med hjem. Sekken hans med både nøkkel og adresse til huset deres var i en fremmeds hånd. Sekken han selv hadde inneholdt 100 000kr. Mens Alex lufter to av hundene sine opplever vi at personen med Alex sin sekk bryter seg inn i huset og stjeler en av hundene hans. Da må Alex finne ut hvordan han skal finne tyven og få tak i hunden sin. For å gjøre dette må han oppsøke den mørkere siden av byen.
Boken starter ganske direkte inn i handlingen ved at vi ser Alex konfronterer noen mobbere som blant annet gjør det åpenbart gjennom en dialog om at Alex sin far ikke hadde det helt fint. Boken går fram slikt i et merkelig tempo med mindre spennende deler som raskt går over. Boken er ganske forutsigbar som er noe jeg har et problem med ved boka. Helt fra starten kan man forstå hvordan boka kommer til å spille ut som gjør det enkelt å slippe boken. Jeg fikk ingen følelser av boka: den var veldig lineær og jeg var likegyldig med slutten. Språket var ikke spesielt i det hele tatt og det ble ikke brukt mange virkemidler i boken. Jeg kan si at følelser ble beskrevet veldig bra. Og det kan hende at boken bare prøvde å leve seg mer inn i Alex ved å skrive så primitivt..
Boken sluttet som forventet, med få vendepunkt. Det store problemet jeg har er at alt var forventet. Utfra det lille utdraget jeg leste før jeg startet å lese selve boken fikk jeg alt. Bare noen få biter ble tatt med som ikke var forventet. Dette er et problem for blant annet fil produksjon for Marvel, men der er det relativt god humor og action. Denne boken hadde sikkert vært bedre hvis jeg likte karakteren. De intense øyeblikkene mistet kraft siden vi vet at alt går bra uansett. Vendepunktet var på sitt beste mildt overaskende. Alt med denne boken var etter oppskriften. Med alle bøkene jeg har anmeldt før denne har jeg likt godt. Andromeda var interessant og holdt seg ikke innenfor linjene. Ellers er jeg ikke noe menneske og smadra var begge gode siden de var veldig følelsesladet og jeg likte karakterene. Denne boken har verken av disse kvalitetene. Det eneste originale med hele boken er hundene. Som er de eneste karakterene jeg brydde meg litt om.
Jeg kan ikke gi boken en for dårlig anmeldelse siden den har egentlig gjort alt etter oppskriften. Velskrevet er den og ganske godt bygd opp. Men jeg synes at alle disse kvalitetene mistes ved at verken handlingen eller karakterene er interessante. Denne boken passer nok bedre for de som ikke leser mye eller har erfaring med bøker. Da oppleves denne boken sikkert mye bedre.
Terningkast: 3
For de som leser lite er det sikkert en 5/6.
Boken tror jeg passer godt til ungdom som trenger en introduksjon til å analysere bøker eller bare å lese generelt.