Mot slutten av 2000-talet stod menneskeslekta på kanten av stupet. Verdas nasjonar hadde svikta i kampen mot klimaendringane, samtidig som ein ny trussel vaks fram: den første kunstige intelligensen. Men medan verdssamfunnet knela i møtet med den nye fienden, slo Vis hele forlagsteksten
Mot slutten av 2000-talet stod menneskeslekta på kanten av stupet. Verdas nasjonar hadde svikta i kampen mot klimaendringane, samtidig som ein ny trussel vaks fram: den første kunstige intelligensen. Men medan verdssamfunnet knela i møtet med den nye fienden, slo dei aller rikaste menneska på kloden seg saman og tok opp kampen.
I eldgamle Istanbul, der krigen enda, leitar to ungdomar etter svar på kvar sin kant. Ingrid frå Noreg skal møta arkeolog-onkelen sin, medan den lokale guten Zeki leitar etter ei sakna venninne. Snart kryssar vegane til Ingrid og Zeki seg, og dei blir kasta ut i eit kappløp der sjølve verdssamfunnet står på spel. For falne fiendar kan reisa seg igjen.
En nokså oppslukende tankevekker
Skrevet av 16. november 2022 av Sophie på Apalløkka skole
Boka Terra Victoris er en godt skrevet roman basert på en tanke om en potensiell fremtid. I romanen møter vi unge Ingrid som reiser på ferie til Istanbul for å møte arkeolog-onkelen sin, men som ankommer byen og blir møtt av hendelser langt fra det hun hadde sett for seg.
Jeg vil si at boken er relativt unik, men jeg har lest andre romaner som fanger oppmerksomheten min på en lignende måte. Fortellingen er bygget opp på en måte som gjør leseren uvitende på enkelte ting som vil skje videre, samtidig som man kan dikte seg frem til mye på egen hånd. Jeg likte godt hoveddelen, da de fleste sidene i denne delen av boka var pageturners som gjorde meg ganske oppslukt i fortellingen.
Hvilken vei skal Ingrid ta i livet sitt? I hvor stor grad blir folket i byen overvåket? Hva er egentlig «Terra Victoris»? Dette er spørsmål du vil stille deg selv i løpet av det farefulle og risikable eventyret Ingrid havner i.
Dessverre vil jeg si at det også er et par ting som senker terningkastet på boka. Som mange andre bøker, varierer høyden på spenningskurven, men det er et par lengre perioder der tempoet er nokså lavt. I tillegg til dette er det få skildringer i store deler av boka, som iblant gjør det litt vanskelig å leve seg inn i handlingen.
Jeg vil gi denne romanen terningkast 4.
Selve handlingen og historien syntes jeg var interessant, og jeg ble ganske tiltrukket til tanker om det som ville skje videre. Man vil revurdere hvilke grupper som er til å stole på, som jeg syntes er et positivt trekk i en roman. Derimot, syntes jeg at slutten var litt brå, da handlingen ble veldig raskt avsluttet og forkortet. Jeg følte at jeg ikke rakk å få med meg og føle på spenningen som skal holdes i slutten av historien, fordi at alt skjedde så fort. Derfor syntes jeg ikke at boken passer til en vurdering stort sterkere eller svakere enn dette, men jeg syntes det var en ganske god leseopplevelse.
Framtidsvekkende, ungdommelig og spennende; noe nytt for meg.
Skrevet av 9. november 2022 av Elias Svenøy på Eide ungdomsskole
“Terra Victoris” er en sci-fi ungdomsroman skrevet av Asbjørn Rydland.
Handlingen skjer i år 2193, hvor Ingrid Diawara fra Norge skal til Istanbul for å være med onkelen sin, Leon Diawara. Når Ingrid kom fram var ikke alt helt som forventet. Leon hadde havnet i trøbbel, noe Ingrid henger seg på. Samtidig blir vi satt inn i en annens liv, lokalgutten Zeki. Han leter også etter noen, nemlig vennen sin Ceyda. Deres reiser vil etter hvert krysses, hvor de vil bli kastet inn i et kappløp der hele verdenssamfunnet står på spill.
Boken ga meg blanda følelser. De første 12 kapitelene (ca. 100 sidene), var veldig kjedelig og ga egentlig ikke helt mening. Når handlingene går att og fram mellom Zeki og Ingrid, blir de samme navnene og plassene nevnt uten noe spesiell sammenheng. Fra side 100 begynner selve hovedhandlingen, herifra blir boka bare bedre og bedre. Jeg synes Rydland har skrevet veldig detaljert med gode skildringer, noe som gjør det lett for meg å leve meg inn i fortellingen. I tillegg synes jeg Rydland har vært flink på å bygge opp spenningen. På toppene av spenningskurvene var det nesten umulig å legge fra seg boka. Et lite ekstra er at boka er skrevet på nynorsk. Når jeg leser nynorsk, synes jeg det er lettere å leve seg inn i boka, siden ordene er mer lydrette.
“Terra Victoris” klarer å holde meg oppslukt, selv om det ikke helt er min type bok. Det at det er mange forvirrende sammenhenger i starten, gjør at boka hadde passet fint for sci-fi interesserte ungdom fra alderen 13-15. Det er mange sterke sider ved denne boka, som for eksempel spenningskurvene eller innlevelsene, men likevel blir vurderingen hardt tråkket ned på grunn av de første 100 sidene. Hadde hovedhandlingen startet litt før hadde boka fått nærmere en 5, men terningkastet mitt ender til slutt opp på en 4. Siden de første 100 sidene ikke var så bra og det at boka er rettet mot en bestemt gruppe ungdom, gjør at jeg ikke synes boka bør nomineres til Uprisen.
“Ikke all sannhet blir forkynt til menneskene”
Skrevet av 7. november 2022 av Jonatan Huanca Husveg på Eide ungdomsskole
Terra Victoris er en spennende og innholdsrik roman skrevet av Asbjørn Rydland. Zeki og Ingrid er hovedpersoner. Året er 2193, og Ingrid drar på ferie fra Norge til Istanbul for å være med onkelen sin, Leon. Det viser seg at Leon er i trøbbel, og Ingrid blir dratt med på dette styret. Samtidig, leter Zeki, en gutt fra byen, etter ei forsvunnet venninne. Etter hvert kommer Ingrid og Zeki’s veier nærmere og nærmere hverandre, men er de på samme side, eller er de fiender? Hvem vinner, folket eller styresmaktene? Tar intelligensen over makten? Og henger alt dette sammen med Klimakrisen i slutten av 2000-tallet?
Jeg elsker denne boka! Den har mange skildringer, så jeg lever meg kjempelett inn i boka. I tillegg blir alt mye enklere å forstå jo mer man leser, så man får lyst til å lese mer og mer. Temaet i boka er at ikke all sannhet kommer ut i verden, at de som har makten, holder sannheten som kan prege makten deres, for dem selv. Jeg har ikke fått hørt noe om at slik kan det være i vår verden, men etter at jeg las boka, fikk jeg et helt annet syn på det. Det er noe av det beste med boka, tenker jeg. Jeg er også veldig imponert over hvor godt Asbjørn beskriver fremtiden, for jeg føler at det kan være en mulig fremtid, tenker jeg.
Jeg synes at dette er den beste boka jeg har lest noensinne, så jeg gir den terningkast 6. Det var mange gode skildringer av personene og området rundt den. Jeg anbefaler denne boka til alle ungdommer, både gutter og jenter, Jeg vil veldig gjerne at denne boka blir nominert til u-prisen.
Ikke all sannhet tåler dagens lys
Skrevet av 1. november 2022 av Ella Marie på Apalløkka skole
Terra Victoris er en fantasybok om framtiden. Den handler om Ingrid, en nordisk jente som drar til Istanbul for å bo med onkelen sin en stund. Jeg syns Ingrid er framstilt på en veldig god måte, som gjør at jeg får en slags relasjon til henne. Det viser seg at onkelen er i store problemer med en forhistorisk satellitt, som inneholder hemmeligheter fra det forrige århundre.
Jeg syns boka var utrolig kjedelig de første 100 sidene, og det var fristende å legge den fra meg. Det skjedde ingenting som var relevant for historien og det kom ingen hint om slutten av boka. Boka var også veldig forvirrende, ettersom parallellhistoriene nevnte personer fra den andre historien, uten å forklare sammenhengen. Fra side 100 og utover ble den derimot bare bedre og bedre, noe som drar opplevelsen av boka veldig i positiv retning. Boka ble bedre etterhvert fordi det rett og slett skjedde noe spennende som også var relevant for historien. I tillegg ble parallellhistoriene sammenslått, og ble til en historie der man forsto sammenhengene. Jeg tror allikevel ikke at jeg kommer til å lese den senere, eller anbefale den til andre uten å legge til at starten er utrolig treig.
Jeg tror boken passer for de mellom 12 og 16 år, fordi man må være gammel nok til å forstå handlingen og greia med at det foregår i framtiden. Boka er aktuell for ungdom i denne alderen fordi det har litt med hvorda jorda kan se ut om 200 år hvis vi fortsetter som i dag. Jeg gir boka et terningkast 4, fordi boka varierte veldig fra start til slutt, men ble bra mot slutten. De hundre første sidene var en toer, men drar den opp mange hakk, til en firer.
Originalt og tankevekkende; aldri lest noe som ligner.
Skrevet av 27. september 2022 av Sofia på Hvaler barne -og ungdomsskole
Boken Terra Victoris er en sci-fi roman av Asbjørn Rydland som setter oss inn i hvordan livet kan bli nesten 200 år frem i tid. I denne boken ser vi hva slags konsekvenser og makt den så kalte «kunstige intelligensen» og dagens klimakrise kan få for fremtiden.
Bokens begynnelse blir fortalt gjennom en av to hovedkarakterer, Ingrid Diawara, som er på besøk i det eldgamle Istanbul for å treffe arkeolog-onkelen sin. Samtidig blir vi satt inn i en annen persons liv, nemlig den lokale gutten Zeki som leter etter en savnet venninne som betyr mye for han. Etter hvert som vi kommer inn i boken, møtes deres veier og vi skjønner fort at det er mye som skjuler seg under overflaten. Terra Victoris har mange «plot twists», og man lærer at man aldri kan stole på noen, hvem enn de måtte være.
Siden boken tar sted så langt inn i fremtiden, er det en del ting og hendelser som kan være vanskelig å relatere til (som innebygde datamaskiner i menneskekropper og flyvende biler), men forfatteren har likevel greid å beholde oppførselen til dagens mennesker og problemer som vi enkeltmennesker kan oppleve i år 2022, som gjør at vi kan greie å relatere til karakterene. Som skrevet i tittelen, ligner ikke boken noe jeg har lest før. Dens originalitet gjør det spennende å lese boken. Man vet aldri hva man skal forvente siden situasjonene menneskene opplever er så langt fra vår realitet.
Det er vanskelig å si om jeg ville kalt boken troverdig, fordi dette er en forfatters syn på hvordan verden kommer til å bli påvirket av klimakrisene og teknologien. Jeg tror synet på om boken er troverdig eller ikke avhenger av leseren. Hvis du er en person som lett lar deg leve inn i noe, kan denne boken være ganske spennende. Hvis ikke, tror jeg du vil finne det vanskelig å virkelig tro på det forfatteren prøver å fortelle deg.
Boken er skrevet på Nynorsk, som jeg i begynnelsen opplevde som utfordrende. Men etter ganske kort tid, begynte jeg å forstå sammenhengen mellom ordene og det gikk ganske greit. Jeg mener det er ganske fint at flere som meg har muligheten til å lese flere nynorske bøker. Det lærte i alle fall meg mye mer om språket.
Jeg tror forfatterens baktanke rundt denne boken var å få oss til å tenke, samtidig som å prøve å gripe oss inn i en verden full av spenning. Jeg tenker boken er en veldig fin måte til å få oss ungdommer til å begynne å faktisk lure på hva vi egentlig har å si for fremtiden. Det er opp til oss å forme verden. Dette tenker jeg er en tanke forfatteren greier å skape inne i oss unge gjennom boken hans.
Min sluttmening om boken:
Terra Victoris er ikke helt min type bok, men samtidig så er ingen sci-fi-bok det, så jeg skal ikke la det være avgjørende for anmeldelsen min.
Jeg liker som sagt veldig godt tankevekkeren i boken, og vil anbefale alle som ble nysgjerrige av anmeldelsen å lese boken. Samtidig syns jeg ikke at boken burde bli nominert til u-prisen. Jeg mener at bøkene som bør bli nominert bør inneholde en større felles interesse for ungdommer enn denne boken inneholder.
Mitt terningkast er 5.