Splintra

Hilde Myklebust Samlaget 2022 23 anmeldelser

Sommaren etter tiande klasse ligg fri og utstrekt framfor Mia og vennegjengen hennar. Snart ventar vidaregåande, og dei skal splintrast og fyke i kvar sine retningar. Men dei har denne sommaren i lag, her og no. I løpet av ferien Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Emily

Usminket ungdommstid

Skrevet av 25. oktober 2022 av Emily på Karlsrud skole

Boken "Splintra" er en roman der vi møter hovedkarakteren Mia. Hun har bodd på en øy på Vestlandet med vennegjengen sin hele livet. Vennegjengen må bli skilt opp, fordi de skal begynne på noe alle må gå igjennom, nemlig videregående. Boken er skrevet av Hilde Myklebust, som har skrevet flere dikt og romaner. Boken er skrevet på nynorsk og har mye tekst. Romanen har mange fine temaer og følelser som mange kan kjenne seg igjen i. Blant annet gleden av at det er sommerferie og være med venner, men også en tung og trist følelse av å flytte og ha en nær venn som er syk.

Begynnelsen av romanen viste mye glede og romanse. Vi fikk et nærmere innblikk inn i hvordan Mia og vennene hennes har det, og hva Are føler for Mia. Jeg ble veldig dratt inn i de forskjellige karakterene og hva de tenker, som engasjerte meg enda mer til å lese videre. Det er flere situasjoner som er veldig uforutsigbare som skaper mye mere spenning og lese glede. Til tider så føler jeg at noen situasjoner tar litt lang tid med å komme til et hovedpoeng. Det var også litt uklart hvem alle karakterene er. Jeg mener at noen hendelser og valg som karakterene tar i romanen ikke er troverdige. Dette er fordi jeg mener at det ikke er normalt for 16-åringer i dag til å drikke seg fulle så ofte og dra til barer når de er under 18.

Jeg følte meg litt fremmedgjort til tider fordi boken er skrevet på nynorsk. I starten så var det utfordrende å lese på nynorsk fordi dette er ikke mitt skriftspråk. Etter hvert som jeg leste ble det mer og mer naturlig å lese på denne målformen. Jeg mener at språket er mere egnet for ungdommer. Det er både banne ord som skaper spenning, det er lette ord og det er en del forvirrende ord som skaper mere forvirring enn spenning. Et ord jeg leste flere ganger som jeg syntes ikke passer inn er ordet "djises". Det passer ikke inn fordi det er ikke et ord som er ofte brukt i ungdomsspråket. Jeg mener også at hvis du skal bruke et engelsk ord så bør man i det minste skriv det på Engelsk.

Denne boken oppsummerer godt hva ungdommer kan gå igjennom og de forskjellige følelsene de kan ha. Jeg syntes derfor at forfatteren illustrerte godt ungdommers følelser på en veldig forståelig måte. Både med den streke kjærligheten til Are for Mia, men også den sorgen Mia ikke vet hvordan hun skal håndtere.

Jeg syntes at denne boken behandler viktige temaer og følelser. Med uforventete vendepunkter og triste nyheter. Så jeg ville ha gitt boken "Splintra" terningkast 5.


Caroline

Hvordan kan man hjelpe en veldig syk venn?

Skrevet av 21. oktober 2022 av Caroline på Karlsrud skole

"Splintra" er en roman skrevet av Hilde Myklebust. Boken dekker fine temaer som kjærlighet og vennskap, men også triste temaer som sykdom og sorg. Boken er skrevet på nynorsk. I denne boken møter vi hovedkarakteren Mia. Hun bor på en liten øy på Vestlandet, og skal flytte til fastlandet for å begynne på videregående. Mia gruer seg til å ikke ha alle vennene samlet på ett sted.

Begynnelsen av denne boken var og engasjerende fordi ved ble introdusert for en problemstilling som nesten alle ungdommer kan relatere til, nemlig sommeren før videregående. Vi blir kjent med hovedkarakteren og hennes tanker og følelser. Jeg mener boka på en veldig fin måte skaper spenningen ved usikkerheten som oppstår når man ikke vet hva et vennskap kan videreutvikle seg til, men også hvor forvirrende det kan være. Jeg mener valgene hovedpersonen tar ikke er troverdig fordi i boka normaliseres det at 16-åringer sniker seg inn på utesteder og drikker, i virkeligheten hadde de jo ikke sluppet inn.

Språket i boken var egnet ungdommer, men noen ganger ble det litt for mange engelske uttrykk. De fleste ungdommer i dag sier ikke "Djises." Det ordet alene førte til at det ble mindre troverdig. Jeg klarte ikke se for meg samtalen mellom karakterene.

Jeg forventet egentlig at denne boken skulle være veldig trist og tung og lese. Det ble boken også etter hvert, men i begynnelsen ble man skikkelig glad og engasjert av all spenningen rundt forholdet mellom Mia og Are. Dette overrasket meg da jeg begynte å lese. Det er et ganske tydelig skille i boka der Mia går fra å være en glad og fornøyd ungdom, til ikke å kunne tenke på noe annet enn vennen i sykehussenga. Dette relaterer jeg til, fordi jeg vet hvor skummelt det er, å være pårørende. Forfatteren beskriver den redselen på en så fin måte at jeg ikke klarte å legge fra meg boken. Man føler virkelig at man er en del av historien.

Dette var overalt en god bok som jeg vil anbefale andre ungdommer å lese. Jeg gir denne boken terningkast 4. Jeg tenker denne boken burde bli en del av topp fem, men den kommer nok ikke til å vinne U-prisen


Kaja Kulsvehagen

Trist og tung, men fortsatt verd å lese

Skrevet av 21. oktober 2022 av Kaja Kulsvehagen på Berg Montesorriskole

Mia og Are er i samme vennegjeng og har vært nære venner siden barndommen, men denne sommeren blir de nære på en ny måte. De splittes ved starten av videregående, og etter en stund blir Are syk. Mia må da balansere tunge følelser og et helt nytt liv på første året på musikklinja.

Splintra er en ganske så god roman. Den er skrevet på nynorsk og har en god del tekst, men ser og høres vanskeligere ut å lese enn det den er. Boka vil være en pageturner for noen, men litt vanskelig for andre. Den har ikke så mange store spenningstopper og kan være litt flat og kjedelig siden den er så lang. Slutten er dessuten forutsigbar så det gir og følelsen av at man bare venter på at den skal komme.

Det er til gjengjeld masse følelser i denne romanen, og man får virkelig et dypt innblikk i hvordan Mia har det. Den gir inntrykk av at Mia er en litt usikker person, og med tidspress sliter hun selv å skjønne hva hun føler.

Den har en ganske avrundende slutt, så man blir ikke sittende igjen med så veldig mange spørsmål, men kunne gjerne lest en liten fortsettelse på hvordan det går videre. Flere vil nok like selve fortellingen, for det er noe man kan kjenne seg igjen i.

Boka passer nok best for ungdom som er begynt å tenke på videregående og overgangen der, eller ungdom som er ny på videregående. For da vil man kjenne seg enda bedre igjen i mange av tankene og følelsene. Boka er alt i alt veldig fin, men jeg tror at det er bedre bøker som kan nomineres til u-prisen.

Til toppen