Sommer i Norge

Taran L. Bjørnstad Aschehoug 2017 8 anmeldelser

Det er sommer. Nokokure er 16 år og har akkurat kommet til Norge, etter å ha flyktet fra Eritrea. Vi følger henne i de ulike stadiene av søknadsprosessen som mindreårig asylsøker, og vi følger også menneskene somavgjør hvorvidt hun får Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Constanse Dorothea

Constanse Dorothea

Skrevet av 15. desember 2017 av Constanse Dorothea på Ringshaug ungdomsskole

Gjennom boken "Sommer i Norge" følger vi asylsøkeren Nokokure på 16 år. Hun har flyktet alene til Norge og forlatt alle eiendeler og familie i hjemlandet. Hun har en vanskelig hemmelighet hun gjerne vil dele med asylmottaket, men der er det ingen som vil tro på hun og hennes historie. Derfor dikter hun opp en ny historie hvor hun prøver og virke overbevisende og uskyldig.

Nokokure er en veldig usikker jente med sterke håp for fremtiden. Hun er veldig interessert i å lære norsk og veldig god med dyr. Målet hennes gjennom boken er å få lovlig opphold i Norge og starte et nytt liv. Jeg likte boken veldig godt fordi den tar opp et veldig viktig tema og formidler det godt gjennom hele boken. Det jeg liker spesielt godt med boken er at over enkelte kapitler står det regler og lover i forbindelse med søk om asyl i Norge. Dette hjelper deg og forstå hvordan det er å søke asyl i Norge og hvordan dette kan oppleves av en flyktning.

Boken skildrer/ beskriver veldig godt både forholdene inni og utenfor asylmottaket. Forfatteren bruker mye tilbakeblikk slik at leseren skal kunne forstå det desperate savnet Nokokure føler for familien. Boken inneholder en del dialog. Nokokure er ofte med dialogen og man merker fort at hun er fra utlandet ved å se på setningsoppbygningen. Dette gjør at man blir revet enda mer inn i historien og at den oppfattes enda mer virkelig. Det som kan oppleves litt utfordrende med denne boken er at fortelleren skifter mellom ulike fortellerstemmer og ulik tid. Boken er skrevet på en måte som gjør at du ikke kan legge den fra deg før du får vite hvordan det går med Nokokure og om hun kan få en ny sjanse til et bedre liv.

For å få flere lesere ville jeg personlig byttet til et mer innbydende bokomslag og vurdert å forenkle hovedpersonens navn. Men til tross for dette likte jeg boken veldig godt og anbefaler den sterkt! (Spesielt til unge som er politisk engasjert og som liker og lese en god men utfordrende bok) Jeg mener at denne boken burde vinne uprisen og gir den derfor terningkast 5/6.


Thea Marie Karlsson

Thea Marie Karlsson

Skrevet av 14. desember 2017 av Thea Marie Karlsson på Harestua skole

Boken Sommer i Norge, handler om seksten år gamle Nokokure som flykter til Norge.
Vi får følge hennes reise, og lese om tankene som går igjen i hodet hennes.
Gjennom hele boka får vi også lese om synspunktene til andre personer. Dette var til tider veldig forvirrende, og vanskelig å sette seg inn i situasjonen, da jeg ikke visste hvem sitt synspunkt jeg leste om. Boken hoppet også mye frem og tilbake i tid, som også gjorde at det fort ble forvirrende å lese.

Da boken tar for seg et veldig viktig tema – nemlig flyktningkrisen, mener jeg at boken som helhet er veldig verdt å lese. Det er en lærerik bok, og den viser hvordan livet som flyktning er i realiteten.
Jeg tror at den kan gi sterke inntrykk hos mange, og velger derfor å gi boken terningkast 4.


Emma Sofie

Emma Sofie

Skrevet av 14. desember 2017 av Emma Sofie på Ringshaug ungdomsskole

Boka "Sommer i Norge" er en bok som er skrevet i parallellhandling, med forskjellige synsvinkler hele tiden. Det kan være litt forvirrende at det bytter om på hvilken person som forteller hele tiden, men det er godt forklart i starten av hvert kapittel uansett.

Boka handler om en jente, Nokokure, som flykter fra hjemlandet sitt Eritrea, uten og egentlig vite hvorfor. Hun kommer til Norge helt alene og får hjelp på et asylmottak. Forfatteren skriver om prosessen Nokokure må gå gjennom som en mindreårig asylsøker.

Jeg synes boka var spennende og skrevet på en bra måte, men var litt forvirrende innimellom. Forfatteren byttet synspunkt hele tiden, men det gjorde også at det mer spennende. Boka har en veldig sterk og gripende historie.

Terningkast 4


Alex Kroglund

Alex Kroglund

Skrevet av 13. desember 2017 av Alex Kroglund på Hisøy skole

"Sommer i Norge" er en sterk og personlig fortelling med mange parallelle synspunkt som senere møtes på en god måte.
Den handler om flyktningen Nokokure som har flyktet fra hjemlandet hennes og kommet til Norge. Vi følger hennes prosess med hvordan hun søker asyl som mindreårlig her i Norge og hvordan denne prosessen gjennomføres til hvor hun ender opp.
For Nokokure gjelder det å holde tungen rett i munnen og ikke røpe for mye, men nok til å virke overbevisende. Ett feil ord kan være nok til at hun blir sendt tilbake fra der hun kom fra.
Personlig synes jeg at denne boken var både nøye kildret og veldig personbundet i forhold til Nokokure. Boken forteller godt om hennes tanker, følelser og minner, hvor noen av dem skulle man ønske du ikke husket. Du får en type medfølelse og selv om den ikke hadde mye spenningsfelter i seg, var den likevel interessant å lese.
Den er veldig relativ for vår tid og jeg syns det er viktig å vise hvordan flyktninger i Norge har det.
Derfor gir jeg denne boken en sterk 4.


Emma Valør Noreng

Emma Valør Noreng

Skrevet av 5. desember 2017 av Emma Valør Noreng på Grov skole

Hvordan kan livet endre seg så drastisk på så kort tid?
Nokokure er en 16 år gammel jente som har flyktet fra elendigheter på hjemstedet sitt og hit til norge. Men det å få asyl viser seg å ikke være så enkelt. En eneste liten ting du sier kan avgjøre hele fremtiden din. Om du får bli eller om du blir satt på neste fly tilbake igjen. Nokokure er nødt til å være smart, si de rette tingene, virke overbevisende. Men hva er lurest å fortelle sannheten eller å lyve. I denne boken følger vi nonokures kamp for å få bli i Norge.
Historien om nokokure er en veldig gripende og sterk historie. Den er så kjent, men likevel langt borte, du vet at alle disse tingene skjer i virkeligheten. Denne boken er med på fortelle en slik historie fra innsiden og ikke fra utsiden slik vi i norge vanligvis får fremstilt flyktningskrisen på. Boken lar oss ta del i en flyktnings liv og vi får sett ting fra et nytt synspukt. Boken var gripende hele veien igjennom.
Jeg lærte veldig mye av denne boken. Boken var trist, men realistisk. Den får deg til å se en større del av flyktningskrisen vi lever i i dag.
Boken får veldig fint fram hvordan det er å være flyktning i norge og forskjellen på mennesker. Du forstår hvordan det føles å ikke forstå språket og hvor vanskelig det er å komme til et helt nytt land der alt er nytt. Menneskene i det nye landet forventer enten alt eller ingenting av deg. I dialogene i boken kom forskjellene fra nokokure og de norske godt frem. Nokokures tale er enkle korte ord og ikke alltid gramatisk rett. Dette gir boken et særpreg og en mer realistisk følelse.
Boken tar opp et veldig viktig tema og det er en bok alle burde lese. Den tar opp et så viktig tema som er så aktuelt i dagens samfunn. Selv om det finnes flere bøker om flyktinger er denne noe helt for seg selv. En av de mest rørende, gripende, realistiske, og beste bøkene jeg noen gang har lest.
Denne boken fortjener virkelig å vinne uprisen
Jeg gir boken ternigkast 6 (hadde gitt 7 om det var mulig)

Vis flere anmeldelser

Til toppen