Hvordan starte en umulig samtale? Cornelius går på videregående, spiller fotball og fester med venner. Han er snart atten, livet har egentlig gått fint til nå. Men en dag blir han kvalm, og det går ikke over. Han aner ikke Vis hele forlagsteksten
Hvordan starte en umulig samtale? Cornelius går på videregående, spiller fotball og fester med venner. Han er snart atten, livet har egentlig gått fint til nå. Men en dag blir han kvalm, og det går ikke over. Han aner ikke hva det kommer av, men skjønner at han ikke er syk. Etter litt går det opp for ham: Han er redd. Men hva skal han gjøre når han er «for frisk» til å få hjelp, og for syk til å finne ut av alt på egen hånd? Det er en bok om å være redd, om frykten for å miste seg selv, og om hvor vanskelig det er å åpne seg om de viktigste tingene.
Hvordan skrive en anmeldelse
Litt redd, bare: er den verdt din tid?
Skrevet av 8. oktober 2021 av Mia Sjåheim på Dokka ungdomsskole
Vi møter Cornelius som er hovedpersonen. Han er sytten år gammel, og veldig god venn med Oliver, Aksel og Lea, han spiller også mye fotball. En dag blir Cornelius fryktelig kvalm og det går ikke over. Denne kvalmen fører til noe enda større og verre en Cornelius hadde fryktet. Han blir redd for og fremstå som svak om han forteller vennene sine om hva som skjer. Faren til Cornelius blir bekymret og bestemmer seg for å ringe legen.Ting går ikke så bra for Cornelius. Faktisk går det stikk motsatt av ‘bra’
Boka var litt treg i starten, men ble mye bedre litt utover. Jeg vil si at boka gikk mer eller mindre rett i handling med delvis beskriving. Handlingen i boka var noen ganger forutsigbar, men ikke hele tiden. Endelsen var uventet og brå. Jeg hadde ikke forventet en ending som denne. Jeg levde meg ikke så mye inn i denne. Språket var intenst men det passet med handlingen og karakterene. Den var ganske lett og lese. Det eneste som plaget meg var at karakterene ikke var beskrevet, og den hopper veldig fort over til andre ting.
Men alt i alt er dette en bra bok, og jeg vill si at den er mest passende for aldersgruppen 14 og oppover, mest på grunn av språket og handlingen.
Den får terningkast 5/6.
Klarer angsten å ta overhånd?
Skrevet av 30. september 2021 av Ingrid på Varteig barne- og ungdomsskole
For en utrolig viktig bok! Jeg syns “Litt redd bare” var kjempefin å lese. Jeg syns at alle burde lese denne boken. Den får fram noe utrolig viktig som burde normaliseres. Du ble dratt inn i boken og det var vanskelig å legge den fra seg. Jeg vil gi boken terningkast 5..
I denne boken møter du 17-år gamle Cornelius som sliter mer og mer med angst. Han får oftere og oftere angstanfall, men er det for flaut å gå til psykolog eller oppsøke lege? Med alt presset fra fotballaget og hans beste venner.
Denne boken er ekstremt velskrevet og får fram noe viktig. Jeg tror at hvis flere barn og unge leser “Litt redd bare” kan det være med på å normalisere å slite med vonde tanker og det å ha angst for både gutter og jenter.
Jeg ville definitivt anbefalt denne boken videre!
virkeligheten om angst, bra skrevet
Skrevet av 28. september 2021 av hedda på Flåtestad ungdomsskule
Jeg har lest "Litt redd, bare" av Alexander Kielland Krag. Boken handler om Cornelius, 17 år gammel som opplever angst for første gang på en fest med kompisene. Fra der får han hjelp av lege som skriver ut antidepressive piller. Må han innse at han har angst, og fortelle det til kompisene sine? Skal piller bli løsningen på alle problemene?
Igjennom boken er det forskjellige måter forfatteren skriver på som SMS, manus, kursiv, dialog og vanlig jeg-fortelling. Det gjør det morsommere å lese, når det er varierte måter å få frem historien på. For en person som ikke liker små, tette og mange bokstaver er denne boken perfekt. Det er lite tekst på en side, men det er akkurat i de korteste setningene, de beste ordene og tankene kommer frem. Forsidebildet var annerledes og kult og det passer til slutten.
Forfatteren tar med viktige temaer som priviligering, angst, selvmord, pillemisbruk, psykolog. På side 34 er det skrevet "Det er ikke noe å være redd for, like vel er jeg redd". Jeg tror at mange som har angst føler det sånn.
Det var litt vanskelig å bli kjent med hovedkarakteren, som et eksempel hadde det blitt bedre vis forfatteren tok med hva filmene han ser på heter. Da får man vite hva han liker og det er enklere igjennom boken å føle sympati. Det skulle vært en bok nr. 2 istedenfor en litt påtvunget slutt som var veldig brå.
Terningkast: 5.
En hjerteskjærende sannhet
Skrevet av 20. september 2021 av Lene Aartun på Finnøy sentralskule
“Litt redd, bare” er en bok skrevet av Alexander Kielland Krag. Boka handler om 17 år gamle Cornelius som er helt normal. Men plutselig en dag blir han veldig kvalm, og kvalmen slipper ikke taket før han sier sannheten til vennene sine. Tanken slår han, kanskje han ikke er helt normal? Denne boka likte jeg veldig godt, for den er så nære sannheten. Det er så mange som sliter, men for å virke “normal” sier de ingenting? Og mange synes de er for "normale" til at de trenger hjelp? Det er en hjerteskjærende sannhet, det at Cornelius, og tusenvis av andre ungdommer velger å holde det hemmelig. Det å prøve å skjule det gjør alt bare verre, og til slutt gnager det seg fast på innsiden som et sultent monster.
Boka traff veldig godt, og har et realistisk forhold til angst.
Terningkast 6.