Flukten (Beta 1)

Amund Hestsveen, Torborg Igland Gyldendal 2014 28 anmeldelser

En beskjed er surret fast i pila som borer seg inn i veggen bak Jor. Noen skal hente henne. Men hvordan? Skandia holder jo alle i et jerngrep. Finnes det noen som tør trosse generalene? Og hvor er Kodak – har Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Maiken Pedersen

Maiken Pedersen

Skrevet av 18. november 2014 av Maiken Pedersen på Kjøllefjord skole

Halvveis gripende

Flukten er den første boka i Beta serien, en intens og actionfylt trilogi om et Norden 60 år fram i tid. Staten Skandia holder befolkningen atskilt fra naturen utenfor, og kunst, litteratur og musikk er forbudt. De fleste vokser opp i dormer hvor de konkurrerer om å bli plukket ut til offisertrening. Men rett før utvelgelsen, oppdager Kodak, Livni og Jor en hemmelighet bak utvelgelsen. De må stoppe dette. Og de har dårlig tid.

Denne boka er på 483 sider. Den var ganske lett å lese fordi det var korte setninger. Det er veldig mye dialog. Denne boka var både uinteressant og underholdende. Omtrent den første halvdelen av boka, var kjedelig. Mens den siste halvdelen var spennende. Det er mange hendelser, men det er for mange. Det tar litt for lang tid før den viktige handlingen kommer i gang.

Boka begynner retrospektivt og man får lyst til å vite hva som har skjedd og vil lese videre. Denne lysten blir imidlertid dempet etter noen få kapittel. Handlingen er ganske innholdsløs i starten, og det er ikke noe problem å legge den fra seg. Men når man er kommet halvveis, kommer leselysten tilbake. Spenningen øker og det er nesten umulig å stoppe lesingen. Den slutter veldig brått og overraskende. Det kommer to bøker til i denne serien, og det ville vært umulig å skjønne slutten hvis det ikke kom flere.

Jeg synes denne boka var både kreativ og fantasifull, men den mangler en del spenning. Forfatteren har skapt en egen verden, men uten nok handling. Jeg har lest mange bøker som var bedre enn denne, men jeg har også lest en del som er mye verre.

Flukten er skrevet av Torborg Igland og Amund Hestsveen. Ingen av dem har skrevet andre bøker enn denne. Hvis de hadde skrevet hele boka slik som de skrev den siste halvdelen, hadde boka vært mye bedre.

Denne boka kan fortelle at man vet ikke alltid om noe er sant og at hvis du vet sannheten, kan det være vanskelig å få andre til å tro på deg. Du burde likevel alltid stå for det du tror på. Jeg tror denne boka vil passe for tenåringer fra 12-15 år. Mest til de som ikke har problemer med å lese litt tykke bøker.

Jeg vil gi denne boka terningkast 4.


Eskil Femsteinevik

Eskil Femsteinevik

Skrevet av 14. november 2014 av Eskil Femsteinevik på Finnsnes

En heftig flukt
Boken handler om Livni, Jor og Kodak. Handlingen foregår i Norden 60 år fram i tid. De befinner seg i en stat som kalles Skandia. Skandia er omgitt av store murer for å beskytte folkene som bor der fra den giftige naturen som er utenfor murene. Inne i Skandia er det svært stramt regelverk. Kunst, musikk, kultur og mye annet er strengt forbudt i Skandia. Flesteparten av de som bor der bor inni "dormer". Her vokser barn opp uten foreldre i små rom. De går på skole for å bli trukket ut til offiser trening. Kun 10 personer fra 11 trinn hvert år blir valgt ut til å ha offiser trening. De andre blir sendt til Nordområdene. Men Kodak finner ut en hemmelighet som vil få alt til å forandre seg. Han ser bare en utvei, og det er å rømme.

Jeg synes det var en veldig bra bok. Starten var litt forvirrende, forstod liksom ikke helt opplegget. Etter jeg hadde lest meg litt lengre inn i boken ble det ganske mye klarere. Boken var veldig spennende og den fikk meg til å leve meg ganske bra inn i boken. Jeg synes at masse av innholdet i boka var veldig genialt planlagt og det var liksom mer og mer som ble oppklart jo lengre man leste seg inn i boka. Alt i alt synes jeg det var en skikkelig bra spenningsbok og jeg anbefaler den sterkt. Terningkast 5.


Ingunn Tønderum

Ingunn Tønderum

Skrevet av 12. november 2014 av Ingunn Tønderum på Dokka ungdomsskole

«Staten Skandia holder befolkningen i et jerngrep. De nordiske landenes kultur og identitet er utslettet. Kunst, Litteratur og musikk er forbudt. Regnet er giftig og havet utilgjengelig. De fleste vokser opp i dormer, uten familie. Konkurransen om å bli plukket ut til offisertrening og et privilegert liv er knivskarp. Så, rett før utvelgelsen oppdager Kodak, Livni og Jor en grusom hemmelighet. De må gjøre noe, og det raskt.»
Boken Flukten (beta 1) er skrevet at Torborg Igland og Amund Hestsveen og er den første boken i Beta serien.
Jeg pleier å lese mange bøker og leser ganske kjapt men, jeg brukte over 2 måneder på å lese denne boken. Hovedsakelig fordi den var kjedelig, trå og er uinteressant. Bokomslaget gir meg heller ikke lyst til å lese boken.
Starten var vanskelig og skjønne siden jeg ikke skjønte hva alle det nye tingene var (sys, første frie leder ol.) Og jeg fikk ikke en forklaring før mot midten av boken. Det var etter min mening alt for mange kapitler, som gjorde boken rotete. Men mot slutten (ca. de siste 40 sidene) var det veldig bra skrevet og jeg levde meg virkelig inn.
Dessverre så gjorde ikke slutten opp for starten og jeg er ikke overbevist om at denne boken fortjener å bli nominert til uprisen. Jeg vil gi denne boken en sterk treer.


Amalie Sandve

Amalie Sandve

Skrevet av 11. november 2014 av Amalie Sandve på Lundehaugen ungdomsskole

Flukten
Flukten er den første boka i trilogien, beta flukten. Kodak, Livni og Jor er hovedpersonene i disse bøkene. Dette gjør at det er litt vanskelig å holde følge, men man blir allikevel litt avhengig. De lever i et dystopisk Skandinavia i nær fremtid, nå kalt Skandia. Kodak er en som liker å tøye Skandias grenser, Livni er en eksemplarisk jente, mens Jor er en datter av to viktige mennesker som lever et forholdsvis trygt liv.
Det at boka er skrevet på bokmål, gjør den lettere å lese. Den har litt lange setninger, og begynner dessverre ikke å forme seg før i midten av boka. Og da har hovedpersonene plutselig blitt oppdaget, og bruker litt vel lang tid på å finne ut hvordan de kan vri seg unna. Men så begynner spenninga igjen, og vi blir helt oppslukte. Når forfatterne hopper såpass masse frem og tilbake med figurene, blir man litt forvirret. Hvem er jeg nå, hvorfor tenker figuren sånn, eller liknende.
Flukten likner ganske mye på Hunger games, med den dystopiske fremtiden, en tidligere krig og onde ledere. Jeg synes ikke den var et særlig eget funn, heller litt stjålet. Men litt av den var nok så original på visse punkter. Liv Marit Weberg (født 1988) bor i Oslo. Hun har studert ved Norsk Barnebokinstitutts forfatterutdanning og holder på med master i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo. "Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til" (2014) er hennes debutbok, og den er solgt til Tyskland og Danmark.
Alt i alt like jeg denne boka, selv om den kunne være litt famlende etter spenning. Jeg gir den en klar firer, og anbefaler den for alle kjønn i alderen tretten til seksten år. Kanskje til og med litt eldre om du liker kjærlighet og regelbrudd.


Zaid

Zaid

Skrevet av 4. november 2014 av Zaid på Children's International School

Flukten er en meget spennende bok som handler om 15 år gamle ungdommer; Kodak og venninne hans Jor og Livni. De lever i en hard verden, hvor det finnes ingen familier, og hvor til slutt det kommer til å bli bestemt om du kommer til å ha et bra liv i framtida eller om du må jobbe i gruvene. Jeg likte denne boka ganske godt, i begynnelsen så er boka litt vanskelig å forstå ifølge meg, og for meg så er det bare så mange interesserende ting i begynnelsen som jeg var nysgjerrig å vite hva var. Det var heller ikke så spennende i begynnelsen, så jeg bare leste boka sånn omtrent to eller tre ganger om uka, men da jeg kom meg litt lengre inntil boka så var jeg bare så hekta med å lese denne boken. Denne boken har noe og gjøre med framtida, og jeg liker åssen forfatteren har illustrert framtida i en unik måte, i forhold til meg så ser jeg framtida litt mer at teknologi har utviklet seg, som for eksempel at biler flyr. Så det er en ganske stor forskjell med det jeg forstiller det. Jeg hadde gitt denne boken et terningkast av 5/6 siden jeg elsket boka men jeg synes at boken var bare litt kjedelig av og til og jeg tror at forfatteren gjordet en god jobb med å beskrive personligheten karakterene men jeg fikk ikke med meg en så god beskrivelse av utseende til karakterene.

Vis flere anmeldelser

Til toppen