Ida har aldri følt at hun passet helt inn i familien. Hun fikk aldri møte faren sin. Han var en halvblods indianer, professor ved universitetet der moren hennes tok et sommerkurs for nesten 19 år siden. Så får Ida vite Vis hele forlagsteksten
Ida har aldri følt at hun passet helt inn i familien. Hun fikk aldri møte faren sin. Han var en halvblods indianer, professor ved universitetet der moren hennes tok et sommerkurs for nesten 19 år siden. Så får Ida vite at faren hadde to sønner, og hun bestemmer seg for å finne dem. Hun melder seg på sommmerkurs ved samme universitet og starter letingen.
Men det er ikke enkelt. Ingen husker faren hennes, ingen vet at han døde. Ingen kan svare henne. Så plutselig får hun vite at han slett ikke er død, og at han bor i nærheten av campus. Men han svarer ikke når hun ringer på, og han har ikke telefon. Når hun endelig får kontakt med ham, er ingenting som forventet.
Idas leting etter faren er langt mer enn en jakt på egen familie. Hun leter etter sine røtter, sin historie, det som gjør at hun alltid har følt seg litt utenfor. Miljøet og vennene ved universitetet i Minnesota hjelper henne med å finne fram – finne den delen av henne hun har savnet.
Sunniva
Skrevet av 31. oktober 2016 av Sunniva på Verket skole
Romanen "En del av meg" er full av humor og tenårings-drama.
Ida har aldri vist så mye om faren, annet at han var indianer og at moren møtte han på et universitet i Minnesota. Når Ida får vite at hun har to halvbrødre i Minnesota, bestemmer hun seg for å melde seg på et sommerkurs på det samme universitetet som foreldrene møttes. Allerede første dag starter letingen, hun får mye hjelp på veien,men det blir litt vanskeligere enn forventet….
Boka er fengende nesten helt fra første side, grunnen til dette er at Maren Engelschiøn har valgt å gå rett inn i handlingen.
Forfatteren har vært flink til å skildre, noe som gjør det lett å assosiere. Det at hun har zoomet in på hvordan det er å være utvekslingsstudent og flerkulturell, kan øke forståelsen for oss som leser boka om hvordan det egentlig er for utenlandske i vårt eget land. Jeg lærte også mye om amerikanske vaner og levemåter satt opp mot norske.
Selv om boka slutter brått, har slutten blitt bygd opp utover i boka. Dette gjorde at det var en forutsigbar slutt, men den var samtidig såpass spennende at jeg hadde lest den ferdig uansett.
Alt i alt var dette en veldig fin bok, som virkelig fortjener å bli nominert. Anbefales til aldersgruppen 12-16.
Terningkast 5
Mojdeh Mozaffari
Skrevet av 27. oktober 2016 av Mojdeh Mozaffari på Vear skole
«En del av meg» er ei novelle om Ida som reiser til en sommerkurs i USA. Der prøver hun å finne informasjon om indianer-faren sin og indianer-brødrene sine, som hun aldri har møtt. Ida møter mange utfordringer gjennom boka, og kjærligheten er en av dem. Kommer Ida til å finne brødrene sine noen gang?
Novella er skrevet på en veldig fin og forståelig måte. Det er masse gode skildringer som fikk meg til å se for meg ting mye bedre. Det positive jeg la merke til med en gang, var at kapitlene var korte og det ble satt «pauser» mellom masse avsnitt. Det fikk meg til å følge med mye bedre.
Innimellom kunne det bli litt uinteressant å lese mye av detaljene i hverdagene til hovedpersonen. I noen av delene på starten kunne det vært litt flere av direkte taler, fordi jeg følte det ble litt mye med indirekte taler. Senere i boka, ble det flere direkte taler og da ble det engasjerende og gripende med en gang.
«En del av meg» setter fokus på et flerkulturelt samfunn med ulike vaner. Det med at hovedpersonen er en norsk og en firedel indianer, gjør boka original. Forfatteren kan mye om vaner man har i USA, og sammenligner de vanene i Norge. Det gjør boka i tillegg mer spennende.
Jeg likte skrivemåten til forfatteren, og skildringene. Det kunne vært litt mindre av detaljer i hverdagen til Ida og heller komme til det viktigste. Denne boka får en terningkast 4/5.
mads brunsvik
Skrevet av 27. oktober 2016 av mads brunsvik på Vear skole
En bok de fleste burde ha lest!
Tittel: en del av meg
Forfatter: Maren Engelschiøn
Utgivelsesår: 2016
Boka
Ida er en ung norsk jente, som bor alene med moren sin hjemme I Norge. Faren er død, men hun har et ørlite håp om at han fortsatt lever. Faren var en indianer fra USA, så Ida drar dit for å gå på sommerskole og for å finn ut mere om faren sin. Hun får kontakt med sønnene til faren, men ikke faren selv.
Karakterene i boka
Ida er som sagt en ung norsk jente, som man raskt blir kjent med i boka. Hun har en god personlighet og de fleste hun støter på liker henne godt. Ida er veldig opptatt av indianere, fordi hun har fått høre at den avdøde faren hennes var halvblods indianer.
Will er også en karakter vi ganske tidlig blir kjent med. Han er en 21 år gammel gutt, som går på samme sommerskole som Ida. Will og Ida blir veldig godt kjent, og Will hjelper Ida veldig med å finne ut mere om familien hennes.
Settingen
Det meste av boka foregår i USA, men selve innledningen starter kort i Norge. Boka foregår i nåtid. Når Ida er i Norge får vi vite at hun skal bo der omtrent hele sommeren før hun skal hjem.
Språk
Boka er en godt skrevet bok. Forfatteren er god til å skrive, men setningene kan noen ganger bli litt forvirrende og monotone. Jeg synes selv at boka var ganske grei å lese, men det kunne ha gjort seg godt med noen bilder innimellom.
Det var en del engelske ord som gjorde at boken kan bli litt vanskeligere å lese, men jeg tror at det skal gå greit for de fleste.
Forfatteren er veldig god til å bruke både indre og ytre spenninger. Vi får hele historien fortalt i gjennom hovedpersonens øyne, og forfatteren er da veldig god til å til å beskrive tanker og følelser. Ved å lese denne boken får er det garantert at det danner seg bilder i hodet på grunn av så gode beskrivelser av omgivelsene.
Opplevelsen av boka
Jeg synes at boka starter litt treigt, med det tar seg fort opp igjen. Handlingen var ganske spennende hele veien. Jeg vil ikke si at det var noen skikkelig spenningstopp, men det var mere som mange små. Og det likte jeg!
Når jeg leste var det veldig vanskelig å legge den fra meg, fordi den var så spennende. Hjertet dunket også en del ganger veldig hardt og fort.
Oppsummering og vurdering
Jeg mener at dette er en bok de fleste unge burde lese. Den er både god og fengede, og det er også en grei bok å lese. Det irriterte meg det at forfatteren noen ganger litt for lang tid med å komme til poenget. Denne bokas styre vil jeg si er at forfatteren er så god til å beskrive omgivelser, følelser og tanker, som gjør at vi får gode bilder av hva som skjer og hvordan ting ser ut.
Jeg vil anbefale boka for personer i alderen 13-16 år. Jeg syns også at boka fortjener et terningkast 5.
Tuan Le
Skrevet av 26. oktober 2016 av Tuan Le på Verket skole
En del av meg
Jeg synes denne boka startet veldig bra, men etter å ha lest litt videre så har den roet seg litt ned. Starten startet med hovedpersonen Ida som så på en film om indianere med moren, og da den var ferdig førte den til en diskusjon mellom Ida og moren som ikke vil fortelle om indianerfaren som Ida aldri møtte. Ida får tilslutt moren til å fortelle henne at faren var gift med noen andre, og at han hadde to sønner som moren ikke vet noe om. Det eneste hun vet er at kona hans fortalte henne at faren døde av hjerneslag. Nå starter etterforskningen til Ida for å finne de to sønnene og hva som skjedde med faren.
Hovedpersonen heter Ida Hvidsten-Larsen og bor på Østlandet i Norge, men er i USA på pre-collage summer school for å ta faget Creative Nonfiction. Ida er der med moren og søsteren sin, Kine. Hun er nysgjerrig og etterforsker ved å lese, søke på nettet og intervjue folk. Ida er også veldig interessert i en gutt som heter Will, som hun møtte i parken.
Jeg synes at boka hadde en ganske spennende start, men den roet seg litt da hun begynte å etterforske familien sin. Etterforskninga har allikevel ført til mye spenning på veien mot svaret om familien, og den har mange gode og uventede overraskelser som gjør boka mer spennende underveis.
Jeg synes at hele boka er veldig bra. Den er lett å lese, og hele boka er henger sammen fra start til slutt. Jeg synes at denne boka burde bli nominert til uprisen og at den passer til alle fra 13-16 år. Jeg gir denne boka terningkast 5.
Andreas Kalleberg, 14
Skrevet av 26. oktober 2016 av Andreas Kalleberg, 14 på Farsund barne- og ungdomsskole
En god del av meg
Boka «En Del Av Meg» er en ungdomsbok som tar sted i den «virkelige» verden. I boka møter du hovedpersonen Ida, en norsk fjerdedels indianer som aldri har kjent faren sin. I begynnelsen av boka får vi vite at den avdøde faren hennes hadde to sønner, og hun er fast bestemt på å finne dem. Ida reiser til Amerika, hvor hun får nye venner og øver til å bli journalist. Underveis blir historien mer alvorlig og spennende, og mørke hemmeligheter ser dagslys.
«En Del Av Meg» starter tregt, antageligvis for å være sikker på at du er med, men blir kjapt interessant og fengende. Jeg synes at det var lett å relatere til personene i boka, både hovedpersoner og bipersoner, kanskje fordi de utvikler seg etter hvert. Forfatteren beskriver på en lett måte, som gjør boka lett å lese. Historien er litt vanskelig å forutse, og tar en uventet vending halvveis igjennom. Den er ikke på nivå med Harry Potter, men handlingen slipper ikke taket så lett når du har kommet inn i den. Det er uvanlig for meg å lese bøker som ikke fantasy og science-fiction, og i hvert fall uvanlig at jeg liker dem. Noe overraskende med denne boka er at jeg faktisk likte den.
Jeg synes at boka er original, uansett om andre kanskje har lagt en lignende bok. En del bøker handler om å finne sine røtter, men de har ofte det som et sidetema. «En Del Av Meg» har dette som hovedtema, og Maren Engelschiøn har virkelig klart å få det fram. Synet mitt på verden har ikke endret seg så mye etter å ha lest boka, men den var likevel en fornøyelse å lese.
Etter min mening, er boka troverdig. Alt som skjedde i boka, kan antageligvis skjedd i virkeligheten. Det er positivt at ikke alt går som det skal, og at humøret til hovedpersonen ikke alltid på topp. Da minner det mer om virkeligheten, siden det er sånn den er. Boka nevner til og med noen kulturforskjeller mellom Norge og Amerika, som får det til å føles som om du er i et annet land hvor ting er annerledes.
Språkbruken er enkel og grei, og består av lange setninger omringet av korte setninger som henger sammen. Forfatteren beskriver det som trengs å beskrives, pluss litt mer. Det er lite banning i boka, men det det er av banning er for det meste bare kulturforskjeller, fks. «Shit!» Er banning i Amerika, men vanlig å si i Norge. I Amerika sier de «shoot!». Jeg mener at språkbruken passer, og at det er bra at engelsken er oversatt så boka ikke blir rotete. Maren Engelschiøn skriver på en annerledes måte enn majoriteten, og den funker. Setningene hennes kan være korte til tider, men på en eller måte klarer hun å få dem til å virke.
Boka handler, etter min forståelse, å leve uten en del av seg selv, som får deg til å føle deg ukomplett. Et av menneskets høyeste mål er å være lykkelig, men hvordan skal man klare det hvis man mangler en del av seg selv? Grunnen til at bokas forfatter kan ha skrevet denne boka er vanskelig å si. Kanskje hun har levd livet med følelsen av å mangle noe eller tilhøre et annet sted? Eller har hun møtt noen som har? Hovedpersonen Idas historie er kanskje hennes egen? Hvem vet? Boka er nokså viktig for meg, og antageligvis andre ungdom. Jeg tror at alle ungdom føler seg ukomplette, og derfor prøver vi å fylle tomrommet.
Det beste med boka er etter min mening er personene i den. De endrer seg etter hvert på en logisk måte, og man kan relatere til dem. Både hovedpersonene og bipersonene viser følelser og oppfører seg som ekte folk. I «En Del Av Meg» lager menneskene historien, ikke motsatt. Det jeg likte minst med boka var begynnelsen. Jeg har egentlig ingen grunn, siden den var god. Kanskje var det stemningen? Etter den gikk alt oppover.
Jeg synes at ungdom fra 14 til 17 burde lese boka. Om alle vil like den, vet jeg ikke. Men de burde prøve. Boka er Uprisen materiale, men om den ville vunnet vet jeg ikke. Enten den vinner eller ikke, så var det likevel en god bok.
Terningkast: 5
Vis flere anmeldelser