Dette er ikke oss

Neda Alaei Gyldendal 2019 49 anmeldelser

Det er snart et år siden mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, han spiser nesten ikke, og ser knapt på henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Andreas

Faren som ikke var der

Skrevet av 9. oktober 2019 av Andreas på Kråkerøy ungdomsskole

Mye av det samme
Denne boken her er en ganske trist bok på noen punkter. Jenta i boka må ta ansvar for alt selv. Faren hennes er veldig deprimert og snakker aldri. Det er fordi moren døde for ca et år siden. De to bor i en blokk. Jenta har mistet nesten alle vennene siden over ferien. Det er et par av jentene i klassen som er frekke og slemme mot henne, men hun møter en gutt. Hva skjer da?

Hvor blir det av pappa?
Denne boken handler om en jente som er 15 år gammel, hun heter Sanna og går i 10.klasse. Moren hennes døde fro litt siden og etter det har faren hennes vært lei seg og ikke snakket eller gjort noe i huset. Det er Sanna som må gjøre lekser, lage mat, rydde og vaske klær. Altså faren gjør aldri noen i huset, det er bare Sanna sitt ansvar og overleve. Hun sliter egentlig ikke med skolen men etter vært som pappaen kommer på sykehus drar hun ikke på skolen. Hun vil ikke til barnehjemmet, hun vil bare at alt skal bli som før! Men faren ligger på sykehus i noen uker. Hun stjeler også en katt fra naboen. Hun er mye lei seg, jentene er ikke noe snille mot henne. Til slutt bor hun en stund hos læreren sin, læreren er veldig snill mot ho.
Altså jeg syns jo dette var en bra og innspirerende bok, jeg får en liten følelse om hvordan det selv hadde vært å leve slikt. Boken heter jo «Dette er ikke oss», jeg kan ikke helt tenke meg hva det navnet står for. Det passer ikke helt med innholdet Overskriften burde vært enda dypere og brutal, som fks «Faren som aldri var der». Det meste innholdet i boka er jo om faren som ikke hjelper til, lagt inn på sykehus og bare er deppa.
Det er jo lagt mye tid på å fortelle hvordan hun rydder og lager mat osv. Hun ser jo ut til og ha det helt greit, men hva er egentlig hennes egne tanker og følelser om dette? Hvorfor har hun ikke selv prøvd å snakke om dette med venner eller noen voksne? Boken gir jo ikke helt mening av og til. Men på den positive siden skjer det mye i boka, den ene dagen er hun inne å gjør lekser, så får ho seg en guttevenn gjennom og ta bilder av ting ute i naturen. Yousef som han gutten heter tokk et bilde av Sanna og la det ut på Instagram, selv om man ikke kunne se ansiktet hennes ble hun glad. Men det ble ikke Mira, hun er en jente som liker Yousef. Jentegjengen hennes ville finne ut hvem jenta på bildet var, men de visste ikke helt at det var Sanna.

Så det skjer jo også mye drama rundt venner og kjærlighet, det er jo noe som «fresher» opp boken. Så jeg syns det er greit med spenning, men på noen sider er et bare det samme og går veldig treigt. Jeg vil si denne boken passer fra alder 11-13. Grunnen til at det er fordi det er en bok som sikkert er morsom for jenter og gutter på en alder av 11år. Jeg hadde lest boken om jeg selv var 11. Det er jo ikke masse grøss og skyting i boken. Det er mere drama og depperisjon, så jeg som er 13 år hadde enkelt lest denne! Det er en bok jeg vill anbefale, men jeg har lest bedre bøker. Jeg gir denne terningkast: 4


Vincent

Alene

Skrevet av 9. oktober 2019 av Vincent på Kråkerøy ungdomsskole

Alene
Boken av Neda Alaei

I boken møter vi Sanna som går i 10. klasse. Moren hennes er død, faren hennes lever i sin egen verden og vennene hennes har sviktet henne. Hva ville du gjort hennes situasjon?

Sanna har mistet bestevennen sin Mie til en egoistisk, pen og populær jente som heter Mitra, de er sammen hele tiden, men så kommer det en ny gutt i klassen, en ny sjanse, Yousef, men selvfølgelig elsker han Mitra. Sanna får heller ikke hjelp fra faren, Mikkel som bare skriver og drikker kaffe.

Jeg syns boka er veldig bra noen steder, men i begynnelsen bruker den mye tid på å komme i gang og den drar veldig på samtalene. Jeg likte også godt skildringene som forfatteren bruker, og at boka er lett å relatere til. Det var mye snakkebanning etter hvert og det syns jeg var negativt.
Jeg syns boka var bra og den viste hvordan barn handler det og ikke ha en mor, og dette kunne vært en virkelig historie. Terningkast 4.


bendik

faren som aldri var der

Skrevet av 9. oktober 2019 av bendik på Kråkerøy ungdomsskole

Faren som aldri var der.
Tenk deg at du er forlatt av venner, forlatt av pappa og har hele verden mot deg, hva hadde du gjort?

I boken «dette er ikke oss» av Neda Alaei møter vi Sanna, moren er død. Gjennom hele ungdomskolen var hun og Mia venner, så kommer en ny jente, hun er pen, perfekt og en frekk og selv opptatt liten unge. Faren er helt bort og oppfører seg som et barn, barnevernet kommer på døra men Sanna rømmer, vil ikke ha noe hjelp av noen selv ikke de hun stoler på.

Jeg mener denne boken var en trist og litt spennende bok, boken var bra men jeg synes den manglet en god del, for eksempel likte jeg ikke at man ikke fikk vite hva som skjedde med moren, hvordan hun var og hvordan hun døde. Språket var enkelt og lett å skjønne. Den tok for seg et typisk ansvars svikt og hvor forferdelig det er.

Hvis du liker triste bøker fulle av drama er dette en bok for deg, men hvis du ikke er så glad i at alt går dårlig, ikke les den. Boken har et passe språk for tidlig ungdom fordi forfatteren ikke brukte vanskelige ord eller utrykk.
Jeg gir boken terningkast 3/6 fordi jeg ikke synes den traff helt bra.
Jeg mener at den bør nomineres til u-prisen


viktor

sanna`s dramatiske liv.!

Skrevet av 9. oktober 2019 av viktor på Kråkerøy ungdomsskole

«dette er ikke oss» er skrevet av Neda Alaei, denne boken er veldig spennende og den handler om at sanna har mistet mammaen sin og hun må gjøre all jobben hjemme, hun lager kaffe til henne og faren og hun lager middag til dem. Faren til Sanna jobber hele tiden han gidder aldri og svare sanna, han gidder ikke å lage mat, sanna bruker sosiale medier til og sjekke hva som skjer, Sanna har veldig få venner og er ofte alene. Sanna har mistet hennes beste venn og er helt alene, men så kommer det en ny gutt i klassen, han heter Josef han har krøllete hår og brune øyne, han er veldig lik moren til sanna, Sanna og Josef blir kjapt gode venner og finner ut at de har en lik interesse, begge liker og ta bilder, Sanna og Josef kjøper et engangskamera og bytter på annethvert bilde. Sanna er veldig trygg på den ene læreren, hun innser at faren er ensom og lei seg. Vennen til den gamle beste vennen til Sanna knuser det gamle kameraet til moren til Sanna. Faren til sanna hadde slått hodet på kanten på vasken inne på doen, han hadde besvimt og Sanna ringte ambulansen, sanna begynte å savne pappaen sin når han var på sykehuset. jeg syns det ble litt kjedelig på slutten, det var litt for lite som skjedde. Denne boken anbefaler jeg for barn mellom 11 og 18 fordi det er litt vanskelig å skjønne hva som har skjedd et par ganger.
Terningkast 5


Jon-Erling

Forlatt

Skrevet av 9. oktober 2019 av Jon-Erling på Kråkerøy ungdomsskole

Forlatt
Tenk deg å bli forlatt av dine forelderen og dine bestevenner hvordan hadde du følt deg da?

Sanna bruker kvelden på å lage mat til den late faren sin som bare skriver hele dagen. Hun bruker mye av dage på skolen med den usympatiske mitra.

Jeg syns boka er fin fordi den har en fin moral og den bygger opp spenning gjennom deler av boka som gjør at det blir mye banning. Det er litt spennende når hun får besøk av ukjente

Jeg syns at dette er ikke oss starter ganske kjedelig med en lang innledning som blir kjedelig etter hvert, men når hoveddelen kom så ble den litt mer spennende og mye skildringer. jeg mener at det er greit med drama og spenning men mot slutten blir den ganske kjedelig men plutselig blir det spennende på slutten og ender….
Jeg syns at du burde lese boken for å finne ut hva som skjedde jeg anbefaler denne boken fordi den handler om spenning i dagliglivet. Og den får fram hvordan det kan gå hvis du er annerledes. Og vokser opp for fort. Jeg anbefaler boken for ungdommer og ikke barn fordi det er mye banning og ordbruk.
Boken heter Dette er ikke oss og er skrevet av Neda Alaei

Terning kast:

Vis flere anmeldelser

Til toppen