Dette er ikke oss
Det er snart et år siden mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, han spiser nesten ikke, og ser knapt på henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet Vis hele forlagsteksten
Det er snart et år siden mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, han spiser nesten ikke, og ser knapt på henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet Vis hele forlagsteksten
en bra bok med mye følelser og drama
Skrevet av 29. oktober 2019 av Christine Alexandra Kølbel på Kråkerøy ungdomsskole
Sanna har bare pappaen sin igjen. Moren døde og bestevennen hennes har sviktet henne for å henge med den nyeste, peneste og den kuleste jenta i klassen. Faren til Sanna trenger hjelp og forstår ikke det før lenge senere. Sanna må klare seg selv og er som en mamma for faren sin. Den eneste som ser hvordan Sanna har det er læreren hennes som gjør alt hun kan for at Sanna skal ha det bra. Det har også begynt en ny gutt i klassen som heter Yousef og han og Sanna har en del ting til felles. Blant annet å ta bilder. Dette er et hardt liv for sanna.
Dette er en av de beste bøkene jeg har lest. Fordi den har alt i seg. Masse detaljer, følelser, spenning og mye mere. Den er spennende fordi det skjer så mye hele tiden og det er mye drama. I denne boka for man høre hvordan Sanna sine følelser er hele tiden, fra når hun er varm til kald når hun er bli, redd, lei seg og mye mer.
I de bøkene jeg leser synes jeg det er viktig at starten starter bra hvis ikke tenker man sikkert at boka er sånn hele tiden og da gidder man ikke å lese den. Denne boka startet helt perfekt og jeg ville bare lese mer og mer. Den stoppet liksom aldri å være spennende og følsom.
Jeg vil si at denne boken skiller seg ut fordi det er et ganske sterkt tema og et veldig sant et. Jeg tror ikke det er så mange som har det sånn som Sanna men alle burde vite at det finnes noen som har det akkurat sånn. Og da må man ta vare på den eller de personene sånn at de får et bedre liv. Hvis ingen hadde valgt å skrive om det her tema hadde kanskje nesten ikke tenkt over at det er noen som har det sånn.
Dette vil jeg si at er min type bok siden hvis jeg skal lese noe vil jeg lese noe bra. Jeg liker bøker som er basert på en sand historie og har viktige eller morsomme temaer. Akkurat som boka "dette er ikke oss"
Det jeg ikke likte i i boka var avslutningen. Jeg håpet på at jeg skulle få høre om hvordan det ble når faren kom hjem. Så hvis avslutningen hadde vært litt lenger og vi hadde fått hørt om hva som skjedde videre hadde jeg gitt den et terningkast 6.
Terningkast:5
SORGEN SOM ALDRI TAR SLUTT
Skrevet av 25. oktober 2019 av Mari Dokken Hoff på Vågå ungdomsskole
Boka «DETTE ER IKKE OSS» handlar om ei jente og far til jenta, som går igjennom ei tøff periode i livet, der du mister ein person som betyr mye for deg. Sanna som er hovudpersonen i Romanen er veldig følsam og føler seg pliktig til og gjere det far hennar ikkje klarer. Det begynner ein ny gut på skulen, og ho blir veldig godt kjent med han, og dei er ofte ute saman og tar blider. Faren blir innlagt på psykiatrien og skal være der, men det kommer to frå barnevernstenestene og synest at Sanna skal på eit fosterheim til faren er beter, men Sanna vil ikkje.
Boka spiler på mykje følelsar og kanskje sume kan kjenne seg igjen. Du lever deg godt inn i boka, men det er ikkje så mykje spenning i boka. Da bli boka kjedeleg. Eg gir boka ein terningkast fem, men vist boka hadde litt meir spenning har eg gitt boka terningkast seks.
En skjedelig bok som er bra
Skrevet av 24. oktober 2019 av Nour Ali houssain på Løkenåsen ungdomsskole, 9A
Tittel: dette er ikke oss.
Forfatter: Neda Alaei
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 192.
Bokmål
Gyldendal
Jeg har lest en bok som heter dett er ikke oss. Før jeg begynte å lese den så hørte jeg at den var trist og den har litt med kjærlighet å gjøre. Da bestemte jeg meg å lese den, en da jeg begynte å lese den, begynte jeg å følge at den var kjedelig. Boka er veldig kjedelig. Den har ikke noe spenningstopp. Den har noen vanskelige ord, men den er veldig lett å forstå. Når du leser boka så vil du bare legge den fra deg, fordi det ikke er så mye spenningstopper. Men det er ikke alltid du vil legge den fra deg, noen ganger så vil du bare lese videre.
Jeg gir den 3 terningkast. De tre tingene som er bra med den er at den er trist, så vis du er veldig følsom så ville du gråte. Og jeg liker triste bøker så derfor valgte jeg å lese denne boka. Den har en veldig liten spenningstopp, men den kan være gøy å lese noen ganger. Måten den er skrevet på er veldig bar, den får deg til å følge at du lever i det som blir skrevet, altså i boka.
De tre dårlige tingene med boka er at den har ikke spenningstopp. Den gir ikke deg lyst til å lese videre. Du kan holde på å sovne i mens du leser boka. Som for eksempel på starten av boka er det veldig kjedelig, på starten av boka så sier hoved personen at (det finnes bare en regel hos meg og pappa. Den ble til etter at mamma døde i november i fjor, og den er ganske enkel. Og det er at jeg forstyrrer ikke når pappa skriver.)
Her så skjenner du med en gang at moren hennes er død. Kanskje denne delen akkurat er ikke kjedelig, men når man fortsetter å lese i boka så blir den kjedeligere og kjedeligere.
Boka handler om ei jente som er ensom. Hun heter sanne og er fjorten år gammel. Moren hennes er død og faren hennes er alltid trist. Han glemmer å følge med på middag han har satt i ovnen, kjøleskapet er alltid tom for matvarer. Bestevenninne til sanne har fått seg en ny venn. Plutselig så ble den katten som pleier å vente på sanne utafor oppgangen den eneste vennen sanne har. Sanne må ta ansvar på seg selv og faren hennes etter at moren hennes døde. Det kommer en ny gutt i klassen og sanne blir forelska i han. De begynner å ta bilder sammen med kamera som hun fikk av moren sin, eller som hun skulle få. Det skjer noe veldig spennende mellom Yosef og sanne på slutten av boka.
Jeg mener at ikke alle hadde likt å lese denne boka. De som for eksempel liker krim eller grøss, eller generelt action bøker ville ikke ha likt å lese denne boka. Men de som liker trist bøker eller noe med kjærlighet å gjøre ville ha likt den veldig godt og ville kanskje ha gitt den 5 som terningkast. kanskje ikke akkurat 5 fordi den er jo litt kjedelig eller jeg mener at den er veldig kjedelig. Denne boka er for ungdommer( fra alder 11 til 16) mener jeg. De som er eldre enn det hadde ikke likt å lese en sann bok, fordi den er kanskje litt barnslig for dem. Eller det passer dem ikke.
Når jeg begynte og gå litt dypere inni boka og lest litt mer, så begynte det å bli litt spennende. Der ble det en spenningstopp, kanskje ikke en veldig stor spenningstopp. Det var da Yosef som er ny i klassen tok bilde av henne og legge den ut på Instagram. Da ville man bare vite hva som kommer til å skje, og hva folk kommer til å kommentere.
Så det er ikke alltid det kommer en spenningstopp, og vis det kommer så har boka veldig liten spenningstopp. Jeg ville bare legge den fra meg, men jeg kunne ikke fordi jeg måtte bli ferdig med den.
Forfatteren på boka heter Neda Alaei. Neda Alaei er født 1991 og oppvokst i Moss. Hun ble uteksaminert fra forfatterstudiet ved norsk barnebokinstitutt i 2017. Alaei er utdannet barnevernspedagog, og til daglig er hun miljøterapeut og jobber med ungdom. Dette er ikke oss er hennes første roman.
Anmeldt av Nour Ali Hussain. (14 åringen)
En vanskelig hverdag
Skrevet av 24. oktober 2019 av Therese på Smestad ungdomsskole
Bokanmeldelse: «Dette er ikke oss»
Boka er skrevet av Neda Alaei, 2019
Gyldendal forlag
Boka med tittelen «Dette er ikke oss» handler er om omsorgssvikt. Hovedpersonen Sanna på 14 år har det ikke greit på skolen eller hjemme. Moren hennes døde for et år siden og faren gjør ikke annet en å skrive og sove. Sanna må derfor ta ansvaret for å lage mat, handle, rydde og vaske hjemme. Hun er mye overlatt til seg selv og faren klarer ikke å gjøre det han skal som foreldre. På skolen er det også vanskelig og hun har mistet sin beste venninne. Så begynner Yousef i klassen. Han er interessert i fotografi akkurat som Sanna. Hun tenker endelig at hun har funnet noen hun kan snakke med, eller kan hun det?
Jeg syntes boka var kjedelig, trist og det var veldig lite som skjedde. Den starta tregt og boka engasjerte ikke meg. Jeg synes ikke spenningskurven var høy, selv om noen sider var mer spennende enn andre. For meg var det ikke et problem å legge fra meg boka. Til tross for dette var det bra at boka virket troverdig. Jeg tenker at noen barn og unge kan oppleve omsorgssvikt og vansker på skolen. Budskapet forfatteren ønsker å formidle er å vise at ikke alle har det like bra og kanskje at det ikke er farlig å ta imot hjelp når ting er vanskelig. Boken var lettlest.
Jeg syntes ikke denne boka burde bli nominert til u-prisen fordi den er for kjedelig og treg.
Boka får terningkast 3 av meg.
Alt jeg har mistet
Skrevet av 24. oktober 2019 av julie på Kråkerøy ungdomsskole
En detaljert bok om følelser, drama, kjærlighet, vennskap og omsorgssvikt.
Boken «dette er ikke oss» er skrevet av Neda Alaei og handler om Sanna’s liv et år på ungdomsskolen. Mammaen hennes er død og hun lever bare med en pappa som skriver hele dagen og som er 100% avhengig av Sanna. Bestevenninna blir bestevenn med den nye jenta Mitra og vil ikke lenger være med Sanna. Yousef blir en stor del av livet hennes når han også starter som ny i klassen og de har en felles interesse av å ta bilder av de enkleste ting i verden.
Boken er realistisk, spennende og detaljert skrevet som gjør at du virkelig lever deg inn i historien og får kjenne på hvordan Sanna har det. Jeg synes kanskje at det burde hvert navn på kapitlene sånn at man fikk vite litt mer om hva som kom til å skje og fikk lyst til å lese videre.
Jeg tror også at denne boken kan få folk til å ting litt fra andres perspektiv og ikke bare sitt eget. Jeg anbefaler sterkt denne boken til ungdom fra 12-16 som liker å lese om følelser, drama, kjærlighet og vennskap. Jeg synes helt klart at denne boken bør nomineres til uprisen. Jeg gir boka terningkast 5 av 6.
Vis flere anmeldelser