Det hjelper ikke å blunke
Lilly er stygg. Hun har et arr som deler leppa i to, dessuten er nesa skeiv. Men det bekymrer henne ikke så mye, hun trenger jo ikke være pen når hun er så flink til å løpe. Men så forelsker Vis hele forlagsteksten
Lilly er stygg. Hun har et arr som deler leppa i to, dessuten er nesa skeiv. Men det bekymrer henne ikke så mye, hun trenger jo ikke være pen når hun er så flink til å løpe. Men så forelsker Vis hele forlagsteksten
Runa
Skrevet av 14. desember 2016 av Runa på Vikhammer ungdomsskole
Søt og morsom
Det er bare kjærlighet kaster deg rett inn i handlingen allerede på andre side. Før jeg begynte å lese var jeg redd for at dette skulle bli en kjedelig kjærlighetshistorie, men jeg fant raskt ut at jeg tok feil. Boken handler om en gutt som blir sammen med ei jente han ikke liker i det heletatt, bare for å hjelpe sin bestevenn å bli sammen med jenta han liker.
Boka var veldig morsom å lese og jeg koset meg veldig med den. Historien var søt og veldig koselig. Jeg tror denne boken går innenfor kategorien drama. Jeg liker vanligvis ikke å lese drama, jeg foretrekker spenning. Jeg vil ikke akkurat si at dette var spenning, men til min overraskelse likte jeg faktisk denne boken veldig godt.
Jeg var ikke helt fornøyd med avslutningen, jeg synes ikke den helt passet inn med resten av boken, og enkelte deler var litt urealistiske. Flere av hendelsene virket som noe som aldri kunne skjedd på ekte.
Kaeo Nygård
Skrevet av 14. desember 2016 av Kaeo Nygård på Rørvik skole
Gjenspeiling av et jenteliv
Denne boka handler om en ungdomsjente, og boka er også veldig bra. Det jeg liker så godt med denne boka er at mange jenter kan se seg selv gjennom den. Gutter også. Som ungdom har vi mange felles problemer, som for eksempel problemer med kjærlighet, venner, familie, festing, drikking, skole, utseende og det med å være annerledes. Du finner alt dette i boka.
Boka starter greit, akkurat som om du skulle fortelle livshistorien din til noen. Vi får innblikk om hvordan hovedpersonen er, og hvor nært forhold hun har med vennen sin. Etter hvert forandrer hun seg, og livet hennes blir vanskeligere. Hun føler seg annerledes og usikker, og mange andre ungdommer føler det også.
Hovedinnholdet er spennende og det er mange opplevelser inni den. Disse hendelsene har ungdommer sikkert gått igjennom, eller vil oppleve senere. Det er nesten som å lese fra en dagbok en ungdomsjente har skrevet.
Slutten var ikke så bra syntes jeg. Det virker som om noen problemer blir løst opp, men det er ikke skrevet detaljert nok. Slutten kom brått, og jeg som leser, satt der som et spørsmåltegn. Hva skjedde før det? Løste de konflikten? Tilga de hverandre eller ikke? Disse spørsmålene stilte jeg meg selv. Litt irritert la jeg ifra meg boka. Den fanget meg ikke nok til at jeg begynte å tenke på hva som skjedde med hovedpersonen etter boka var ferdig.
Boken hadde ikke for avanserte ord, og den var lett å lese. Passer bra for ungdommer å lese. Noen skrivefeil. Boka var spennende og gjordet det vanskelig for meg å legge den bort, men jeg greide det tilslutt.
Jeg anbefaler veldig denne boka til alle ungdomsjenter, men også gutter kan lese den. Selv om boka er sett fra en jente, kan alle ungdommer gjenkjenne seg i den. Med mindre dere har problemer med å lese om pupper, kan dere gutter også lese denne boka. Kanskje dere ungdoms lesere kan lære litt ifra denne boka.
Jeg gir terningkast: 5
Eli
Skrevet av 14. desember 2016 av Eli på Farsund barne- og ungdomsskole
Forvirrende
Det hjelper ikke å blunke handler om en jente, Lilly, som da ikke er den peneste. Hun har et stygt arr på leppa og en skeiv nese. Så blir hun forelsket i bestevennen sin, Are.
Jeg følte at forfatteren prøvde for hardt for at ungdommer skulle kjennes igjen i hoved- og bi-personer. Og at, den fikk ikke helt sagt hvor godt det er å være ungdom, selv om det er hardt. Nesten som om forfatteren ville vise at ungdommer gjør gale ting hele tiden. Det kan jo hende jeg bare har misforstått hele boka, men det er tanken og følelsen jeg fikk.
Boka hadde fine skildringer, men med en gang jeg kom inn i det brøt jeg ut igjen fordi jeg ikke skjønte hva som skjedde. Boka har også en del kjennetegn på det å være ungdom. Du blir nervøs på grunn av utseende og kropp, alkohol og rusmidler kommer inn i bildet og banning.
Coveret til boka kan lett fange hvem som helst, Da jeg tok opp boka tenkte jeg at dette kom til å bli en fantastisk bok. Dessverre glemte jeg helt ordtaket «Ikke døm en bok etter omslaget». Jeg forsto nesten ingenting av handlingen, det var så rotete. Plutselig så kommer det 3 kapitler om puppene hennes. Så har hun fest, også går vi tilbake til puppene. Det er som om jeg leser flere bøker samtidig, en om foreldrene hennes og henne, om puppene, om løping og så en tekst på fire sider om at hun er forelsket i Are.
Det verste er at boka ikke handler om hvor mye hun liker Are, men om hvor mye hun liker løping. På hver eneste side står det at hun må løpe vekk. Jeg skjønner at hun ikke ville møte problemene sine, men det ble alt for mye. Sånn at når jeg lukket boka, tenkte jeg ikke over de tingene jeg likte, men om hvor mye jeg misliker ordet «løpe». Jeg ble så irritert på henne og på boka, og hver gang jeg åpnet boka ville jeg bare lukke den igjen. Med en gang jeg forsto hva som hadde skjedd så kom det noe nytt igjen.
Jeg likte derimot en ting, slutten. Slutten var åpen, så du kunne selv tenke over hva som akkurat hadde skjedd. Jeg fikk et godt råd ut av slutten. Jeg liker måten forfatter har skrevet og tenkt, og selve handlinga på boka kunne vært fantastisk. Det er bare så forvirrende og rotete at jeg endte opp med å ikke like boka i det hele tatt.
Selv om det ikke gikk akkurat som hun ville ha det, var det fortsatt en lykkelig slutt.
Terningkast: 3
Jeg synes at boka ikke bør bli nominert til Uprisen.
Celina Smeberg
Skrevet av 13. desember 2016 av Celina Smeberg på Søndre Land ungdomsskole, 9A
Boka «Det hjelper ikke å blunke» handler om en jente som heter Lily som forelsker seg i bestevennen sin, Are. Hun er flink til å løpe men er usikker på seg selv pga. utsende hennes. Hun var født med leppe og ganespalte. Boka starter treigt og rett inn i handlingen. Handlingene i boka er ganske forutsigbare og avslutningen er litt brå. Boka beskriver godt hvordan det er å være ungdom. Den er klisjefylt, og var ganske enkel å lese pga. språket men den hadde ingen dybde. Boka hadde en dårlig slutt. Jeg gir den terningkast 3.
Chelsea Berdon
Skrevet av 12. desember 2016 av Chelsea Berdon på Håvåsen skole
Det hjelper ikke å blunke
«Det hjelper ikke å blunke» er en oppvekst roman som er lett gjenkjennelig for ungdommer. Temaet i boka er kjærlighet, og handler litt om usikkerhet. Boka handler om Lilly som blir kalt for mamma og pappas lille mirakel. Lilly synes at hun er stygg, og er veldig usikker om utseendet hennes. Bestevennen Are bryr seg ikke om det, og en dag føler hun noe mer for han enn bare bestevenner. Hun kan ikke la det ødelegge det gode vennskapet deres.
Lene Ask appellerer sitasjoner som ungdommer kan kjenne seg i, og skaper god lesestemning i boka «Det hjelper ikke å blunke». Lene bruker forskjellige virkemidler som gjør det vanskelig å legge boka fra seg. Jeg synes selv at boka passer til alle aldersgrupper og at boka er verdt å få med seg, jeg gir terningkast 5.
Vis flere anmeldelser