Det hjelper ikke å blunke
Lilly er stygg. Hun har et arr som deler leppa i to, dessuten er nesa skeiv. Men det bekymrer henne ikke så mye, hun trenger jo ikke være pen når hun er så flink til å løpe. Men så forelsker Vis hele forlagsteksten
Lilly er stygg. Hun har et arr som deler leppa i to, dessuten er nesa skeiv. Men det bekymrer henne ikke så mye, hun trenger jo ikke være pen når hun er så flink til å løpe. Men så forelsker Vis hele forlagsteksten
Olise
Skrevet av 22. november 2016 av Olise på Farsund barne- og ungdomsskole
Boka «Det hjelper ikke å blunke» handler om ei jente som heter Lilly. Hun er nå i ungdomsalderen, og ble født med leppe- og ganespalte. Hun forelsker seg i bestevennen sin Are. Nesten alle jentene på skolen liker han. Vi får følge Lilly gjennom hennes hverdag. Vi får høre hennes tanker, hvordan hun har det og hvordan hun trives med seg selv. “Det hjelper ikke å blunke” er en blanding av romantikk og en dramabok for ungdommer.
Innhold i boken
Boka vil jeg si har en pangstart. Fortellingen starter rett på, det er ikke en introduksjon av hovedpersonen eller andre som er nevnt i boka. Den starter med lett beskriving av omgivelsene. Det tok litt tid før jeg ble kjent med alle karakterene og hva selve handlingen var, men når jeg hadde lest et stykke kom jeg inn i det.
Jeg syntes fortellingen var tung å lese. Masse banning, det kunne vært bedre skildring og en introduksjon av hovedpersonen hadde iallfall vært greit. Boken fanget ikke oppmerksomheten min helt, den var relativt enkel å legge den fra seg. Midt i boken skjer det en stor forandring som får meg til å like boken enda mindre og jeg mister litt av handlingen. Historien ble så annerledes enn det jeg hadde sett for meg.
Det var tittelen på boken som fanget meg. Jeg fikk en ide om hva historien kunne gå ut på og ville finne ut mer hva boken handlet om. Jeg fant etter hvert ut at navnet på tittelen har ingenting med innholdet i boka å si. Som gjør at det igjen ikke ble noe interessant for meg å lese. Når det kommer til språket i boken er det bra at hun legger inn litt ungdomsspråk, men det blir litt av. Tror ikke hun vet helt hvordan vi ungdommer snakker nå til dags. Alle de vanskelige sitasjonene Lilly havner i er kanskje ikke alltid så troverdige. Måten hun takler dem på, snakker ut om hennes tanker og følelser er bra.
Jeg gir boka terningkast 2.
Jeg syntes boken «det hjelper ikke å blunke» ikke bør bli nominert til UPrisen.
Lea Olseth
Skrevet av 20. november 2016 av Lea Olseth på Lindås ungdomsskule
Det hjelper ikkje springe frå problema sine.
Boka «Det hjelper ikke å blunke» handler om ungdomsjenta Lilly som plutselig forelskar seg i sin bestevenn. Vidare i boka følger me kvardagen til Lilly når hun prøver å fortrenge forelskelsen og ungdomspresset.
Boka sin sjanger er romantikk og drama. Eg likar begge sjangrane godt, men synest at boka var ein skuffelse. Boka gav høge forventinga med bra cover og god innhaldsbetegnelsen, men klarer dessverre ikkje å leva opp til dei.
Boka er gjentakande og handlinga kan bli irriterande til tider. Eg synest boka var langtekkeleg, utan om i byrjinga. Byrjinga er in medias res og er spennande med det første. Derfor blir skuffelsen stor når boka mister spenninga etter kvart.
Noko bra med boka er at den er bra skrevet. Forfattaren bruker kontraster og skildrar bra. Det var også ei lettlest bok. Den var ikkje vanskeleg å lese og hadde korte og enkle kapitla.
Eg vel å gi boka terningkast 2, den levde ikkje opp til forventninga og handlinga var rar til tidar.
Aurora Ludvigsen
Skrevet av 17. november 2016 av Aurora Ludvigsen på Tromstun skole
Så mye forventninger forgjeves
Tittel på boka "Det hjelper ikke å blunke" av forfatter Lene Ask. Forlaget på boka er Gyldendal og den ble gitt ut i 2016. Sjangeren på boka er kjærlighet og drama.
Dette er en bok som handler om hovedpersonen Lilly. Hun har et dårlig selvbilde og synes hun selv er stygg, men hun er god tl å løpe så det gør ikke noe. Hun føler at hun har gjort noe som ikke er lov for henne, og hun angrer. Dette at hun gjør at hun prøver å forandre seg.
Boken starter rett i en handling (in medias res), og hun beskriver ting rundt seg. Spenningen i boken var jeg ikke imponert over, nesten alt man trodde skulle skje skjedde. Men teksten var ikke akkurat dårlig, for det er mye informasjon om hvordan ungdom kan ha det både bra og dårlig, dette kan skje i virkeligheten også så det forfatteren skriver om er realistisk. Jeg vil si at det var ytrespenning. Slutten var ganske åpen og brå, vi fikk ikke hvite hva som kom til å skje for jeg klarte ikke å tenke meg fram til hva som kom til å skje. Den sluttet helt uforventet så jeg synes ikke dette var en bra slutt. Jeg vil si at boken er orginal for jeg har ikke lest noe som likner på denne. Boken var lettlest for det var ikke så vanskelige ord i teksten og det var luftig mellom linjene.
Det var mye dialog, handlingsreferat og det ble beskrevet mye rundt henne også bipersonene. En literær virkemiddel som ble brukt var metaforer, f.eks når hun sammenlikner følelsene og tankene sine som to jordskorper som koliderer. Det er også brukt kontraster, f.eks de pene jentene i klassen og Lilly, familien til Are og Lilly.
Tema er kjærlighet også skjer mye drama rundt det. Jeg tror forfatteren har skrevet dette sånn at vi kan få et innblikk på hvordan ungdom kan ha det spesielt når man har det litt vanskelig. Boken får meg til å tenke på at å være andeledes kan være vanskelig. Boken har mye bra innhold om hvordan det er å være ungdom og den var det lett å lese. Det som ikke var så bra var spenningen og slutten. Jeg anbefaler denne boken for det er god fortelling, men du kommer til å bli skuffet over slutten og spenningen. Jeg gir terningkast 4. Aurora
Jade Brændsrud
Skrevet av 17. november 2016 av Jade Brændsrud på Gulskogen skole
Hvorfor er jeg ikke pen nok?
Lilly har et godt liv. Hun er bestevennen til Are, er flink til å løpe og blir kalt mirakelbaby av sine foreldre. En dag skjer det forferdelige. Hun forelsker seg i Are og da blir hun verdens styggeste. Ikke mer mamma og pappas mirakelbarn, selv ikke løpingen for det bort. Hva skal hun gjøre?
Jeg har veldig delte meninger om denne boken. Jeg misliker at forfattere skal kalle noen stygge og skriver om alt det forferdelige ved å være «verdens styggeste.» Jeg syns det er en dårlig måte å få fram et poeng, og kan være skadelig å lese for yngre lesere med dårlige selvbilder. Denne historien klarte heldigvis å skille seg ut fra mengden. Måten forfatteren ikke legger like mye vekt på dette hever den og skrivestilen overrasket.
Historien gikk for fort fram, i det ene øyeblikket er hun hans bestevenn og i det neste er hun stormene forelsket i han. Dette er en vanligvis en overgang som går gradvis framover, mens her skjedde det brått og ble unaturlig. Samtidig likte jeg hvordan forfatteren var brå, og spenning manglet sjelden. Det kom også fram et litt spesielt familieforhold som jeg gjerne vil lest mer om. Det var enkelt å leve seg inn i historien og karakterene var gode. De var også nokså troverdige, men ble av og til litt overfladiske.
Språket var det som skilte boka mest ut. Forfatteren hadde flere nydelige refleksjoner og dialogen var god. Beskrivelsene var ypperlige: «Lilly begynner å gå over isen, som synger og knirker for hvert skritt hun tar.» Boka var lettlest med sine korte kapitler og enkle språk. Måten forfatteren klarte å skrive såpass gode beskrivelser med slike enkle ord var uventet, og det viser hvor god hun er.
Boka passer best til ung ungdom, som opplever mye forandring inni seg.
Jeg gir terningkast: 4, fordi historien var spennende og velskrevet, men klarer ikke å sette den høyere når den har det budskapet den har.
Gulskogen skole-LESDET!
Beate Brandmo
Skrevet av 16. november 2016 av Beate Brandmo på Tromstun skole
En inspirerende bok om det å være ungdom
Skrevet av Beate 9A
Tittelen: Det hjelper ikke å blunke
Forfatter: Lene Ask
Sjanger: Kjærlighetshistorie
Lilly synes hun er stygg fordi hun har hareskår og skjev nese, men er det er ikke så nøye siden hun er flink til å løpe? Lilly blir forelsket i bestevennen sin Are og det kan hun ikke løpe fra. Etter en klassefest gjorde Lilly noe hun aldri kommer til å glemme.
Forsiden på boka viser hvordan Lilly tror hun ser ut med hareskår og skjev nese. Det er et knust speil som får utseendet hennes til å virke verre. Boka starter midt i handlingen. Den beskriver miljøet rundt henne. Are venter på henne hver dag selv om hun ikke kommer til avtalt tid og det var slik de hadde begynt å løpe for å komme tidsnok. Foreldrene sier at hun er et mirakel barn men det synes ikke hun på grunn av utseendet hennes.
Begynnelsen var ganske treig men den blir bare bedre og bedre utover i boka. Slutten var brå og uforventet fordi jeg synes man burde fått vite mer om kjærlighetslivet og livet hennes videre noe man ikke gjorde. Lilly sitt mål er å bli godtatt og være pen. Jeg synes boka skriver de fleste tingene som tenåringer kan kjenne seg igjen i, som for eksempel festing og følelser som det er vanskelig og holde styr på. Dette synes jeg forfatteren får godt fram i boka. Forfatteren har nok skrevet boka slik at ungdommer skal få vite hvordan det er å være ungdom, hvor vanskelig det kan være med alle tankene og følelsene man har, men samtidig hvor bra det kan være.
Det er lange og korte setninger noe som gjør det veldig spennende. Det er en del miljø/personbeskrivelser som beskriver miljøet rundt dem, hovedpersonen og bipersonene. Litterære virkemidler som blir brukt er besjeling, metaforer og sammenlikning. Fortellerstemmen i boka er autoral synsvinkel som er at forfatteren forteller om Lilly. I boka blir man veldig godt kjent med Lilly og hennes følelser. Jeg synes Lilly skulle vært fortellerstemmen altså den boka handler om, fordi det hadde vært enklere å forstå boka og man hadde fått vite mer hva hun følte. Språkbruken passer til bokas innhold siden det handler om ungdommer.
Temaet i boka er kjærlighet, vennskap og ungdom. Jeg likte boka fordi den hadde et veldig bra budskap, var spennende og dramatisk, og det var mange virkemidler slik at man så det bedre for seg. Boka har ikke mange svake sider, men jeg synes man burde fått vite mer om Lilly og bipersonene Are, Alma, Ismael, moren og faren til Lilly og Laura. Det burde vært flere miljø/personbeskrivelser. Jeg anbefaler boka til ungdommer mellom 13 og 16 siden det er basert på ungdommer. Det er en bok for de som liker spennende, dramatiske og litt romantiske bøker. Derfor gir jeg boka terningskast 5, og jeg synes den bør nomineres til Uprisen.
Vis flere anmeldelser