Compis

Hasse Hope Aschehoug 2018 23 anmeldelser

Året er 2058, og fremtiden har innhentet Norge. Selskapet PrivatOil skal lansere COMPis, verdens første 100 % menneskelignende robot, og den skal selges til unge, ensomme mennesker som trenger en robotvenn. Men selskapet fortviler, det viser seg nemlig at roboten Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Jørgen Lium Heggen

Jørgen Lium Heggen

Skrevet av 14. desember 2018 av Jørgen Lium Heggen på Brandbu ungdomsskole

Compis – Annerledes enn bøkene jeg har lest før
Boken er satt i år 2058. Compis handler om verdens første 100% menneskelignende robot. Roboten heter Compis og er laget av PrivatOil. Denne roboten skal selges til ensomme ungdommer som trenger en venn, men det viser seg at Compis er tidenes største nerd og ingen vil være venn med han. Derfor får Leo, som er den kuleste gutten på Oslos kuleste skole, oppdraget om å få Compis til 100 poeng på kulhetsindeksen.

Boken er ingenting som det jeg har lest før. Den var veldig morsom og fikk meg til og le. Boken var litt treg i starten, men lenger inn i boken ble den mer spennende.
Selv om den var satt i år 2058, følte jeg at ungdommer kunne kjenne seg igjen i boka.
Noen steder syntes jeg det var dårlige beskrivelser.
Jeg likte denne boka. terningkast 4.


Ingri

Ingri

Skrevet av 14. desember 2018 av Ingri på Lesjaskog skole

Roboten Compis
Compis handlar om den første roboten til å være 100% menneskeleg. Han vart laga på ein av Privat Oil sine fabrikker i 2057. Han er heilt utroleg nerd, og forskarane klarer ikkje programmere kulhet. Derfor får dei Leo, som er den kulaste guten på Litago Tropical høgskole i Oslo, til å lære han å være kul. Han skal få 100 poeng på kulhetsindeksen innan 1. november. Leo har 97,8, og har allereie slått rekorden, derfor veit han at det blir vanskeleg å klare det.
Eg synes boka er kjedeleg fordi den er så lang og tar med så mange unødvendige ting i boka. det er nesten ingenting spennande som skjer. Det er mange rare ord. Eg likte slutten av boka fordi det var mykje meir spennande da en resten av boka. Det var ein overraskande slutt som eg likte.
Terningkast: 3


Oliver

Oliver

Skrevet av 13. desember 2018 av Oliver på Surnadal ungdomsskole

Compis – Ei overraskande bra bok

Året er 2057 og teknologien har komet legere enn nokon gong. Selskapet PrivateOil skal lansere Compis, Verdens første 100% menneskeliknande robot. Compis skal selgest til unge, einsame menneske som trenger ein venn. Alt går etter planen heilt til selskapet finner ut at roboten er ein stor nerd. Etter at dei finner ut at kul het ikkje kan programmerast, så dei bestemmer seg for at den skal lærast opp på gammal måten. Compis ender opp med Oslos kulaste skule saman med skulens kulaste fyr. No må Compis lære å bli kul, og det fort. Kommer prosjektet til å gå gra eller heilt feil.

Eg syntest at boka starta ganske treigt, men etter at hadde lest nokon sider så blei den mykje betre. Det begynte å gå fortare å lese den etter at eg kom til side 50 og framover. Ho var også ganske lett å lese fordi alt sto fint saman. Det var nokon nye ord som pøkkings, ollyvang, brush og mange fleire, men boka forklarar alle orda første gong du les dei.

Compis er den første boka til Hasse Hope, og ho er ei scifikomedie og fremtidsdrama bok. Grunnen til at eg likte boka var at ho var så bra oppbygd. Starten var litt treig, men ho blei så mykje betre etter nokon få sider. For meg så var slutten var ganske uventa og overraskande. Ord og temaer som beskriv boka: Komisk, drama, spennande, sjalusi, kjærlighet, vennskap og vold.

Eg gir boka en terningkast 6 fordi ho blei berre mykje betre enn det eg forventa og det einaste som var dårleg med ho var starten, men det trekkjer ikkje frå ternings kastet.


Armina

Armina

Skrevet av 10. desember 2018 av Armina på Ruseløkka skole 10B

Compis – Bokanmeldelse

Boken Compis er skrevet av Hasse Hope. Forfatteren er en norsk humorist, og Compis er hans aller første bok. Boken er en scifi-komedie og en varm dystopi.

Året er 2058. Teknologien har kommet lengre, og nå har PrivatOil lansert verdens første 100% menneskelige robot, COMPis. I denne tida er kulhet alt som betyr noe, og det å være nerd er nesten som en sosial gift. Compis skal selges til ensomme unge mennesker og dekke alle deres behov. Men her er det et problem. Compis er verdens største nerd! Etter at forskerne skjønner at kulhet ikke kan programmeres, sender de Compis til Norges kuleste skole, for å lære å bli kul av skolens kuleste fyr. Kommer Compis til å bli kulere, eller vil hele prosjektet være en fiasko?

Boken inneholder mye humor og har en bra spenningskurve. Dette gjør at det går raskt å lese boka, og vanskelig å legge fra seg. Det kommer klart fram at en komiker skrev boka. Compis inneholder mye framtidenes språk, som da er norsk språk infiltrert av engelsk, mye slang, og noen framtidsord, slik som «fløbbe», «mæggu» og «niffi». Selv om disse ordene er nye, bruker Hasse Hope fotnoter til å forklare dem, noe som gjør boka lett å forstå. Dette er også en original måte å skrive en bok på, noe jeg faktisk ikke har sett før. Boken har gode og originale skildringer, av både karakterer og steder. Dette gjør karakterene nesten levende, og boken blir lett å leve seg inn i. Historien var veldig original, men var av og til fylt av klisjeer. Det blir litt mye av «den gode» og «den onde siden». På slutten røper «den onde» siden alle sine planer, noe som skjer ofte i tegneserier. Slutten var litt forhastet for meg.

Selv om boken er en dystopi, er den ganske så relevant i dagens samfunn. Den handler om at det å være kul er det viktigste og at folk gjør alt for å bli det. Noe som beskriver ungdommenes samfunn i dag. Nesten alt de gjør blir filmet og lagt ut på nett for å virke «kul». Sosiale medier og mobiler er sentrale ting i boka. Mange ungdommer nå må late som de er noen andre for å virke «kule», som er en ting som kommer fra gjennom historien. Etter hvert skjønner man også at moralen i boka er at det viktigste i livet er ikke det å være kul.

For å oppsummere er boka en kort og lettlest roman. Den har mye humor og god spenning. Historien er veldig original og karakterene er veldig godt beskrevet. Jeg syntes boka fortjener en veldig sterk 5 og ikke en 6 fordi avslutningen ødelagt litt for helheten av boka.


Erik berntsen

Erik berntsen

Skrevet av 7. desember 2018 av Erik berntsen på Fløysbonn skole

Compis

Året er 2057 og oljeselskapet PrivatOil lanserer verdens første 100% menneskelignende robot, Compis. Compis skal selges til ungdom som er ensomme og trenger en venn. Compis er også 100% nerd. Derfor sendes han til Oslos kuleste gutt, Leo. Leo får som oppdrag å gjøre Compis kul, men hvis han ikke klarer det innen tidsfristen får det alvorlige konsekvenser. Leo og Compis møter på store utfordringer i deres oppdrag i å få Compis øverst på kulhet indeksen.

Boken starter litt treigt og er litt laber, derfor tar det litt tid før man kommer ordentlig inn i handlingen. Spenningskurven varier veldig. Det veldig mange små spenningskurver midt i boka, men du må lese lengere hvis du skal komme til en stor spenningskurve. Jeg kan også fortelle at boka slutter veldig overraskende og kanskje litt vel brått. Det er ytre spenning gjennom hele boka og det er lett å leve seg inn i handlingen selv om vi er i 2057.

Jeg tenker denne boken til tross for å være litt tung i starten, hviser et fint bilde på hvordan verden faktisk kan se ut som i fremtiden. Selv om det er 40 år fram i tid så er det fortsatt mye av det samme og teknologien har ikke utviklet seg så mye som folk tror den kommer til å gjøre på ekte.

Jeg vil kalle denne boken en Scifikomedie og den består av rundt 300 sider. Det er lett skrift å forstå og forfatteren har også tatt i bruk noen fremtidige begreper som står i en ordliste bakerst i boka. Forfatteren skriver på en måte som passer ungdom og han har et variert ordforråd.

Hovedsakelig så handler denne boken om en 100% menneskelignende robot, men jeg tenker den samtidig handler om mange andre ting. Den hviser oss hvordan det kan se ut i fremtiden og kanskje roboter gjør alt i fremtiden? Hvem vet? Boken sier også noe om hvordan det er å være ung og jeg synes forfatteren hviser det på en riktig måte. Jeg tenker denne boka passer for ungdom som er interessert i fremtiden og scifi og jeg anbefaler denne boka for dem.
Terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen