Alt som er galt med Georg

Hilde Hagerup Aschehoug 2013 4 anmeldelser

Det er de to siste månedene av første år på ungdomsskolen. Klassen har gått seg til, rollene er for lengst fordelt. Så dukker Georg opp, og en ny stemning brer seg - av ondskap. Og det er ikke mot den Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

marie

marie

Skrevet av 3. april 2013 av marie

Ærlighet varer lengst…

Hilde Hagerup (født 1976) ga ut sin første novelle som fjortenåring. Siden den gang har hun skrevet og utgitt åtte barne- og ungdomsbøker og én bok for voksne. Hun mener at ungdomstida er en spennende og viktig tid, og derfor liker hun å skrive ungdomsbøker.

Alt som er galt med Georg er en ungdomsroman som handler om to sterke temaer: Mobbing og omsorgssvikt. Men i denne romanen er det ikke bare de unge som mobber hverandre. Her har de i tillegg valgt ut et annet offer. Et offer som kanskje er helt uskyldig i det han blir anklaget for. Boken handler om forholdet mellom Malin og Georg. Malin er skoleflink, og hun har ingen venner. Helt til de får en ny gutt i klassen, Georg. Da begynner ting å forandre seg…

«…. Jeg var flink på skolen. Jeg var så flink på skolen at klassen hata meg. Jeg var så flink at lærerne ba meg roe ned tempoet, det er ikke den som kjører fortest som kommer først til mål vet du Malin, he he, hø hø. Men jeg var ikke flink nok til å vite at det fantes en annen måte å være flink på, ikke flinke-flink-måten, men Fittairæva-måten….»
Språket er veldig bra. Noe av det beste jeg har lest. Hagerup skriver spennede med skildringer og parallelhistorier. Hun vet hvordan tenåringer oppfører seg, snakker og tenker, og får til det lille ekstra i språket som er vanskelig å sette ord på, men som bare er der. Alt blir skrevet så rett ut, ingenting blir lagt skjul på. Det gjør at boken blir ærlig og ekte. Utdraget er et eksempel på nettopp dette.

Romanen er orginal på mange måter. Jeg kan med sikkerhet si at den har et unikt språk, og at måten å fortelle ting på, måten å vise forskjellige ting på er helt forskjellig fra andre bøker for ungdom, grunnet det jeg har skrevet om språket over. Jeg vil også si at selve handlingen er orginal, noe jeg ikke vil gå nærmere inn på i frykt for å avsløre for mye av hva som skjer.

Allerede da jeg så omslaget og tittelen på boken, tenkte jeg at jeg ville lese den. «Alt som er galt med Georg». Tittelen i seg selv er fengende og interessant, den fanger oppmerksomhet og vekker nysgjerrighet. Hva er egentlig galt med Georg? Og hva er galt med alle andre? Boken har en indre og en ytre spenning som gjør at den er vanskelig å legge fra seg. Det at den er skrevet i retrospektiv er med på å forsterke dette. I og med at den er skrevet i jeg-person og at det er mye skildring, er den lett å leve seg inn i. Men den er også krevende fordi man må lese mellom linjene.

Det er nok mange måter å tolke moralen i boken på. Jeg tror at hovedmoralen sier at man bør tenke på konsekvensene av handlingene sine. At valg kan få uante følger for både deg selv og de rundt deg. I begynnelsen av fortellingen er hovedpersonen Malin ganske usikker og oppgitt. Hun forandrer seg gradvis frem og tilbake gjennom hele historien, men en overraskende vending på tampen gjør at hun blir en annen person.

Jeg vil anbefale denne boken for både jenter og gutter, det er en jente som er «jeg-personen» men hun skriver Georgs historie. Man må kunne lese mellom linjene for å forstå den indre spenningen og handlingen. Derfor tror jeg at man må ha lest en del for å skjønne alt. Jeg mener også at boken kan leses av voksne fordi den gir et godt innblikk i hvordan tenåringer tenker, men også fordi språket er avansert og fordi det ikke er en typisk ungdomsbok.

Av Vilde


marie

marie

Skrevet av 3. april 2013 av marie

DET FINNES TO MÅTER Å VÆRE FLINK PÅ

Det finnes to måter å være flink på. Flink-flink eller fittairæva-flink. Problemet er ikke å velge mellom dem. Problemet er konsekvensene etter valget, og personene du møter. Problemet er det å finne ut alt som er galt med Georg.

”Alt som er galt med Georg” er en ungdomsbok skrevet av Hilde Hagerup, som har fått flere priser for ungdomsbøkene sine. Boka er enestående. Rørende. Den forteller om hvordan livet til en jente på 14 år er. Malin. Den gir et innblikk om hvordan livet er, og hvilke forskjellige problemer ei ungdomsjente kan ha. Det å skille seg ut kan være dumt. Det å være smart kan føre til at alle hater deg. Og det er akkurat dette Malin opplever.

”Herregud Malin, skjerp deg, Malin, ååååå Malin. MalinMalinMalinMalin. Gå og heng deg Malin. Drit på draget Malin. Fittairæva Malin.”
Malin er ei jente på 14 år. Hun er overvektig og har ingen venner. Først og fremst fordi hun alltid rekker opp handa i timen. Hun skal alltid være så smart. Hun skal alltid være Flink-flink. Alle i klassen hater henne. De rett og slett mobber henne, og snakker stygt og banner til henne.

Men alt endrer seg, alt blir snudd opp på hodet den dagen Georg kommer. Georg byr på eventyr, han blir en del av Malins liv, han betyr mye for henne. Georg er midtpunktet i alt. Georg er den beste, den kuleste, og den farligste. Det å bli innblandet i Georgs liv var kanskje ikke det beste å gjøre?

Selv synes jeg boken var glimrende, og så altfor mye sann. Den var virkelig rørende, og den er basert på hvordan virkeligheten faktisk er. Den har ekte følelser, og handlingene finner sted den dag idag. Jeg anbefaler boken til dem som liker å lese om hvordan livet kan være vanskelig, om hvordan en må kjempe seg gjennom de harde dagene som undgom. Hagerup er veldig flink på å få til flyten mellom personene, og hvordan de forskjellige personene er, og hvilke roller de har i boka. Språket er akkurat perfekt, og for å kunne skjønne den virkelige handlinga må du tenkte deg litt om. Det jeg liker best med boken er at handlingene ikke blir skrevet direkte ned, svart på hvit, men det at du må lese mellom linjene for å skjønne den. Det jeg også likte, var at Hagerup beskriver omstendighetene med en nøyaktighet, og det er lett å forestille seg stedet og handlingen.

Boka passer best til dem som er over 13 år, først og fremst pga. All banningen og handling, og for at dem som leser skal skjønne hva som skjer.

Av Alma


marie

marie

Skrevet av 3. april 2013 av marie

Tragisk, utrolig og ærlig..

Du kan velge. Du kan velge å være deg selv, eller være en annen, en annen du ikke vet hvem er. Du kan velge å være ingenting. Problemet er ikke hvem du velger å være, men følgene av det valget du tar. Ung. Hatet. Overvektig. Så kommer Georg. Georg Berg Hansen, og da er ikke Malin lenger den eneste i klassen. Da er hun ikke lenger den eneste som kan noe, den eneste som vet noe, den eneste som er flinke-flink, eller fittairæva-flink. For det finnes nemlig to måter å være flink på. Og du skal være virkelig flinke-flink eller fittairæva-flink for å finne ut alt som er galt med Georg.

«Jeg var fjorten år. Jeg trodde jeg var smart og voksen. Men jeg visste ikke en dritt.» En ungdomsroman man virkelig bør lese. Boka er så rå, ærlig. Alt handler egentlig om å passe inn, ikke være for flink, og ikke være for ikke-flink. Men hva er egentlig riktig? Jeg synes det var en utrolig bra bok. Man må lese mellom linjene for å virkelig forstå boka, noe som noen ganger kan være veldig vanskelig. Jeg vil derfor ikke anbefale boka til dem som ikke «tungleste» bøker, for dette er neimen ikke en lettlest bok. Jeg måtte lese avsnitt om igjen for å virkelig forstå, og sette meg inn i handlingen, inn i spenningen, finne ut hva som er galt med Georg. For det var på grunn av tittelen at jeg fikk lyst til å lese boka. Jeg kunne rett og slett ikke legge denne boken ifra meg.

«-Det aller vanskeligste, sier Georg. -Det er å føle noe. Når noen slår deg, gjør det vondt. Men det gjør ikke vondt å slå. Dem sier det skal gjøre vondt, men sånn er det ikke. Ingenting gjør vondt og ingenting er godt, Malin. Det er det som er verst.» «MalinMalinMalin. Gå og heng deg Malin.» Det skal virkelig ikke være lett å være feit, fjorten, og i tillegg være skoleflink og hatet. Og noe av det jeg blir mest sjokkert over i denne boka er hvordan foreldrene til Malin behandler henne. «Malin, det er ikke pupper, det er valker.» Og på måten Georg terroriserer og bruker grov vold mot den nesten blinde, pensjonerte læreren, «Pervo Jansrud» som egentlig ikke har gjort noe galt. En sjokkerende, spennende og utrolig bok.

Man er vel egentlig så gammel som man føler seg, og alle liker forskjellige bøker så jeg synes det blir feil å anbefale denne boken for en spesiell aldersgruppe. Men jeg synes ikke at «barn» under 11-12 års alderen burde lese den på grunn av alt det fæle språket, og måten de rett og slett lever og behandler hverandre på. For boken er ikke en komedie. Jeg synes den var ganske så tragisk faktisk. Men, jeg liker litt sånne tragiske bøker, så egentlig var dette en bok som satt midt i blinken for meg, og derfor anbefaler jeg andre sterkt å lese den. 🙂

Av Hanne


marie

marie

Skrevet av 3. april 2013 av marie

Alt som er galt med Georg- ”en sann bok om ungdommen”

Malin er en usikker jente som ikke er komfortabel med seg selv. Hun føler at hun er en plagsom, feit, uvelkommen nerd. Hun prøver veldig hardt å være flink på skolen, kanskje litt for hardt. ” Det e’kke den som kjører fortest som kommer først til mål vettu!”

Malin er i et miljø med mobbing, gruppepress og rusmidler. Malin har ingen venner, og er den ene som ikke blir bedt i bursdager. Hun blir grovt mobbet, og blir bedt om å bare ta livet sitt. Lærerne hindrer ikke mobbingen, en av dem, Jansrud er den som ofte gjør narr av henne. Hun føler at ingen bryr seg om henne, selv ikke foreldrene.

Men så en dag begynner en ny gutt som heter Georg. Han er godt likt av klassekameratene og er i tillegg flink på skolen. Han kommer ikke ofte på skolen, men allikevel får han alt riktig på prøver. Derfor blir han ofte testet av lærerne, men kan alltid svarene og får da en stor applaus fra klassen.

Dette er ikke en lettlest bok og man må lese grundig for å få med seg innholdet. Men boken treffer nok veldig godt blant ungdommen, og mange vil nok kjenne igjen miljøet som er i boken. Boken er veldig spennende, og man slipper og presse seg gjennom den.

Jeg tror at en gutt kan finne den boken like interessant som en jente. Man bør være 14 år og oppover for å lese den boken. Det er på grunn av at det er mange stygge ord og mye som må forstås. På en skala fra en til ti vil jeg gi denne boka en 9er.

Av Aidin 9c, Løkenåsen Skole

Til toppen