Fikk besøk av favorittforfatteren.

Tone Solheim rakk en tur på Atlanterhavsveien før hun dro hjem. Foto: Birgit Leirmo.

Klasse 10B på Eide Ungdomsskole stilte i fjor som juryklasse i U-prisen. Av de fem bøkene som var nominert var Tone E. Solheim sin bok “Svarttrasta syng om natta” klassens favoritt. Denne tirsdagen tok hun turen til 10.klassingene på Nordmøre.

Tekst: Andrea Lyngstad Lillebakk og Kristian Sandvik

 

Besøket med Tone E. Solheim har vi gledet oss til! Vårt førsteinntrykk da vi møtte Tone var at hun var ei blid og fin dame. Tone så fram til å møte elevene og kom inn i klasserommet med et stort smil.

Tone hadde laget ett opplegg hvor hun fortalte om prosessen med å skrive boka, “Svarttrasta syng om natta”, og hun leste noen utdrag fra boka. Det var også mulighet for elevene å stille henne spørsmål etter presentasjonen.

Tone Solheim under foredraget om «Svarttrasta syng om natta». Foto: Birgit Leirmo

Etter besøket i klassen fikk var vi så heldige, at vi fikk ta en prat med Tone og stille henne noen spørsmål. Tone er en stor Harry Potter-fan som føler at hun er veldig lik Nilus Langballe. Hun digger også The Beatles, og forklarer at tittelen “Svarttrasta syng om natta” er inspirert av Beatlessangen “Blackbird”

-Jeg har likt å skrive siden jeg var liten, sier Tone Solheim.

Hun forteller at å være en forfatter er morsomt, men samtidig også litt ensomt. Hun sa at noen ganger så flyter ordene ut og det er lett å skrive, mens av og til er det som om hun står fast og det er mer krevende.

På ungdomsskolen brukte hun å spørre læreren sin om hun fikk skrive lengre tekster enn det som var krav i oppgaven. Det blir litt latter blant elevene når de får høre dette, for de fleste strever mer med det motsatte. Tone får mange innspill fra klassen. Dette var spørsmål fra konkrete ting om innholdet i boka, til hva favorittboka hennes er. Elevene synes at det var veldig morsomt og lærerikt å ha en så flink forfatter på besøk.

De andre nominerte bøkene vi leste var «Litt redd bare», «Jente (17) ikke savnet», «Den sorte bruden» og «Abnormium». Boken «Litt redd bare» skrevet av Alexander Kielland Krag, stakk av med seieren. Selv om 10B likte vinneren godt, var det Solheims bok klassen syntes var best.

Boka er ei fin kjærlighetshistorie om Edith og Martha som er to svært ulike jenter, men likevel finner hverandre og blir forelsket.  I forbindelse med kåringen av årets ungdomsbok, vant klassen en konkurranse i regi Foreningen Les. Premien var besøk av forfatteren til deres favorittbok, så nå har klassen sett frem mot besøk fra Tone Solheim lenge.

Tone brukte tre år på å lage debutboka si, og skriver stadig på noe nytt, men en oppfølger blir det ikke, skal vi tro Solheim. Skrivinga gikk litt opp og ned. Den føltes kjedelig til tider, selv om det var artig i starten. Heldigvis ble det bedre da hun samarbeidet med redaktøren.

-Prosessen med å skrive boka var som en følelsesmessig berg-og-dal-bane, sier forfatteren.

Dette syns vi i 10b var litt skuffende å høre, for det hadde vært spennende å vite hvordan fortellingen om Edith og Martha fortsetter.

Hun har brukt mye tid på å bli kjent med hovedkarakterene sine og forteller at innholdet i boka er oppdiktet, og ikke noe hun har opplevd på ekte. En elev kommenterer at Tone skildrer veldig bra og lurer på hvordan hun får til dette. Hun forklarer at dette bruker hun mye tid på, men det hjelper å sette seg inn i rollen og bruke mange detaljer. Hun sier også at hun hele tiden prøver å tenke på hva det er leseren trenger å vite får å få en god opplevelse.

Eide Ungdomsskole. Foto: Birgit Leirmo

Eide ungdomsskole er med på U-prisen for andre gang i år! Klasse 10B stilte som juryklasse i fjor, og nå er hele niendetrinnet ved skolen med som kritikerklasse. Vi har hørt rykter om at de er ivrige og synes prosjektet med U-prisen er spennende. Vi i klasse 10B likte kjempegodt å være med, og alle var motiverte for norsktimene i den perioden vi holdt på. Vi var så heldige at vi fikk dra ned til Lillehammer å møte resten av juryklassene og deltok på Norsk Litteraturfestival. Det er et flott minne å ha med seg videre.