En ekte superhelt

 

Forfatter Josef Yohannes og The Urban Legend. Foto: Ola Eggen

– The Urban Legend har mange likhetstrekk med meg. Jeg har ikke gjort han noe bedre enn en vanlig standard mann som går borti her, sier Josef mens han peker ut mot vinduet av cafeen vi sitter på. Vi har satt oss godt til rette i sofaen på Kaffebrenneriet på Birkelunden, og Josef smiler et stort og bredt smil.

Josef Yohannes kommer fra Eritrea, ble født i København og flyttet til Norge sammen med familien sin som 9-åring. Josef fikk ideen om å skape «The Urban Legend» når han besøkte flere land i Afrika som blant annet Botswana. Her møtte han to gutter som minnet han om han selv og broren hans. Han ropte dem over til seg for å snakke med dem, og ga dem 10 dollar slik at de kunne kjøpe seg iskrem. Josef følte seg allikevel hjelpeløs og sint fordi han ikke gav dem mer. Han skulle ønske han kunne gi dem håp og en rollemodell.

En superhelt uten superkrefter
I dag har Josef skrevet to bøker om «The Urban Legend». De handler om læreren Malcolm T. Madiba som er 29 år gammel og bor i byen Capital City. Byen er full av kriminalitet, og Malcolm ser at han er nødt til å gjøre noe. Slik blir superhelten «The Urban Legend» til. En superhelt helt uten superkrefter som bare er menneskelig. Han heter egentlig Malcolm Tzegai Madiba, oppkalt etter Malcolm X, som er en av forbildene til Josef, Josefs far Tzegai og Nelson Mandelas afrikanske navn Madiba.

Da Malcolm først blir The Urban Legend er han veldig naiv og han hopper ut i ting uten å tenke over konsekvensene. Men etter hvert merker han at det er veldig mange konsekvenser. Da Malcolm kommer hjem fra Asia mister han jobben sin, og er hjemløs. Han går igjennom mange tragedier som da Justin, fetteren hans, dør. Du ser at Malcolm vokser som person gjennom de to bøkene, og jo mer han er The Urban Legend, jo mer ansvar bærer han på skuldrene sine, og til slutt ser man at det sprekker helt. Dette vil du se i sesong tre.

Når The Urban Legend slåss mot den ondskapen som rår i Capital City, bruker han ikke noe våpen annet enn motet sitt.

«Det er litt det jeg vil få fram. At barn og voksne først og fremst skal bruke motet sitt så det blir en slags «spirit». Den handler om at man må overkomme utfordringene i livet sitt og derfor er han veldig menneskelig. Jeg vil at folk flest skal kunne relatere til han.»

Josef mener det er fint når bøkene har et budskap, så lenge de ikke presser det opp i ansiktet til leseren. Personlig liker han aller best når man er nødt til å lese mellom linjene for å finne budskapet. Da blir boka litt mer unik og spennende.

Superheroes is The New Black
Selv liker Josef «Batman» og «The Flash» best av alle superhelter. Han har lyst til å nå ut til barn og unge, og gi dem et forbilde de kan se opp til. Ved å skrive om superhelter, kan du skrive historier som appellerer direkte til leserne og spesielt barna.

– Jeg tror at for denne generasjonen så er superhelter det største, og barn og unge reagerer veldig lett på farger, bilder og tegninger. For å nå ut til barn og unge må du fange oppmerksomheten deres og da tror jeg tegneserier og superhelter er ting som klarer å fange dem på en helt annen måte enn det en roman kan. De er jo mye tyngre og vanskeligere å lese enn det en tegneserie er.

Bakerst i de to bøkene til Josef, er det bilder av han og andre kjendiser som er fan av The Urban Legend.

– Grunnen til at jeg har valgt å ha bilder av meg og andre kjendiser bakerst i boka er egentlig bare for å vise at det er store kjendiser som er fan av bøkene mine. Det er også fordi det er veldig kult å vise unike bilder. Det av meg og Stan Lee betyr veldig mye for meg. Det er veldig kult å se at en kjendis som drev med Marvel liker det jeg har laget. Det at han også står og holder i boka er utrolig viktig for meg, for det gir også bilde mye mer troverdighet.

Hedrer sine bestevenner
Josef og The Urban Legend ligner veldig på hverandre, men The Urban Legend er litt for naiv med damene. Josef ler og fortsetter å fortelle oss at The Urban Legend er basert på han selv på veldig mange områder, selv om han kanskje er litt flinkere til å sloss.

«Han er basert veldig mye på meg. Jeg tror at i bøker kan man se veldig mange og store likhetstrekk mellom karakterene og deres skaper, men karakterene er jo sikkert ikke helt optimalt dem.»

I noen tilfeller og noen scener har Josef brukt perioder fra sitt eget liv i tegneserien. Begge bestevennene til The Urban Legend, Matin og Marco, var Josef sine bestevenner. Han ene døde dessverre i en bilulykke og han andre av sykdom. Dette er grunnen til at Josef valgte å ta dem med i tegneserien. Han ville hedre sine to bestevenner og puttet de med i boka for at de skulle fortsette å leve videre. Da vil ingen glemme dem.

Kan vinne pris
«The Urban Legend: Ingen vei tilbake! Sesong 2» anmeldes i høst av ungdommer på uprisen.no. Uprisen – årets ungdomsbok er ungdommenes egen kåring av hvilken ungdomsbok de liker best. De fem bøkene som får best anmeldelser går videre til finalen. Over 1000 ungdommer er med på å kåre Uprisen. Josef ble veldig overrasket når han fant ut at The Urban Legend er en av bøkene som anmeldes.

«Det er veldig stas og spesielt, og det betyr veldig mye. Uprisen er jo årets ungdomsbok og The Urban Legend ble skapt for å nå fram til ungdommer.»

Du kan anmelde og lese anmeldelser av The Urban Legend her.

Når Josef Yohannes først starta på The Urban Legend visste han ikke hvordan det kom til å gå og om det i det hele tatt kom til å bli noe stort eller suksessfullt. Han forteller at dette er grunnen til at sesong 1 har en veldig åpen slutt.

– Jeg tenkte at hvis folk startet å mase om en oppfølger så skulle jeg lage en sesong to. Jeg visste ikke at boka kom til å bli så stor at jeg kom til å bli dynka med e-poster, meldinger og folk som ringte og lurte på når sesong to kom.

Når Josef innså at The Urban Legend hadde blitt så stort som det ble, tenkte han «Wow det begynner virkelig å skje noe».

Josef har lest alle anmeldelsene av boken sin på uprisen.no, og liker veldig godt hvor ærlige folk er. Josef setter stor pris på at anmeldelsene er veldig objektive og har ikke noe problem med at folk kritiserer historien og superhelten.

– Om jeg hadde vunnet Uprisen ville jeg takket alle de som har stemt på meg og alle som har vært med å skape The Urban Legend. Blant annet Steve Baker som er illustratør, partyprodusent Sadjik Malik, fargelegger, foreldrene mine og selvfølgelig alle fansene.

To helter møtes
I forbindelse med dokumentarfilmen «He Named Me Malala» har Josef også skrevet en stripe om Malala Yousafzai. Malala er en 20 år gammel jente som har stått opp for kvinners rettigheter til utdanning, og gitt en stemme til de jentene som ikke hadde en. Hun vant Nobels Fredspris i 2014 og er den yngste som noen gang har mottatt Fredsprisen. Josef fikk en henvendelse av 20th Century Fox og Malala om å gjøre noe i The Urban Legend fordi de likte budskapet om superhelten hans så godt.

– De lurte på om vi kunne gjøre noe sammen. Prosjektet vårt ble veldig godt tatt imot så det var utrolig kult.

En bok for alle

«Jeg vil gjerne at både unge og voksne skal lese bøkene mine, men de er jo mest rettet mot ungdommer. Jeg synes det er veldig viktig at ungdommer leser, ikke bare fordi de får bedre ordforråd, men også fordi det gir dem en bedre forståelse av ting. De får også større fantasi og klarer dermed å se ting i større skala. Når du leser bøker får du et mer 360 graders syn.»

Josef forteller at han utrolig mange forbilder og ramser opp foreldrene hans, Malcom X, Michael Jackson, 2pac og Nelson Mandela.

– Den beste boka jeg har lest er «The Autobiography of Malcolm X». Denne boka kom ut etter at han døde og er den beste jeg har lest.

Josef tar en slurk av vannet, og vi takker og avslutter intervjuet. Likevel er dette ikke en avslutning for Josef og The Urban Legend, for dem vil vi se mye mer av framover!

 

Skrevet av Thea Olsen og Kaja Statle Skjørten, 10A ved Sagene skole