DKS Nordland sponser reise til Lillehammer for juryklassen

Reiser 1200 kilometer for å dele ut Uprisen

Det er langt fra Beiarn til Lillehammer. Så langt at en klassetur dit virker umulig. Men nå har DKS Nordland bestemt seg for å sponse reisen til juryklassen fra Beiarn barne- og ungdomsskole. Dermed får elevene delta sammen med klasser fra de øvrige regionene når Uprisen – årets ungdomsbok deles ut under Litteraturfestivalen i mai neste år.

– Det er en god stund siden en juryklasse fra Nordland har fått være med fysisk på Lillehammer, og vi ønsker at flere i regionen skal få øynene opp for Uprisen og hvilke muligheter som ligger i å delta, sier DKS fylkeskontakt i Nordland, Charlotte Jenssen Wergeland.

Uprisen er en gavepakke
Jenssen Wergeland håper turen til Lillehammer kan bidra til at klassen investerer mer i prosjektet.

– Når det bare er to som drar, kan det hende at noen blir mer demotiverte. Da er det fint at alle får dra, kjenne på stemninga på Lillehammer og følge prosjektet hele veien. Det gir eierskap til Uprisen og vil være positivt for hele klassen, mener hun.

For DKS er målet at flere skoler i Nordland skal få øynene opp for Uprisen. Det er en gavepakke å få være med på denne prisen, ifølge Jenssen Wergeland.

– Uprisen er viktig fordi det er viktig at ungdom får lov til å være med å bestemme hva som er god ungdomslitteratur. Vi har en opplevelse av at noen lærere nøler med å søke fordi prosjektet kommer på toppen av en allerede stor arbeidsbyrde. Med dette stuntet håper vi å skape blest om prosjektet og få vist hva man får igjen for å være med, uavhengig av selve reisen til Lillehammer, fortsetter DKS-kontakten.

Juryklassen fra Nordland får tur til Lillehammer

Gjør lesinga mer lystbetont
Lærer Marit Frantzen er veldig glad på klassens vegne, og mener turen til prisutdelinga virker motiverende på elevene.

– Dette gjør virkelig noe med elevenes motivasjon for å lese og skrive anmeldelser. Det er en ypperlig mulighet for å gjøre lesinga enda mer lystbetont. Vi har virkelig noe å se fram til. Elevene gir uttrykk for at det blir lettere å lese bøker når de vet at de får dra på denne turen, sier hun.

– Det vil bidra til å styrke klassemiljøet. De vet at de får reise alle sammen. En felles ting å glede seg til, planlegge sammen og snakke om, legger hun til.

Frantzen forteller at elevene allerede har pratet mye om den kommende turen sørover.

– De gleder seg veldig mye til en felles opplevelse sammen, treffe nye folk og bli kjent med andre ungdommer. Det blir spennende for dem å se en ny plass og gjøre noe sammen med andre på samme alder. Og så gleder de seg til å ta fly. 

At hele klassen får reise er motiverende for lesingen, mener Marit Frantzen, lærer på Beiarn barne -og ungdomsskole.

Et sosialt fellesskap utenfor klasserommet
Uprisen er en lang og grundig prosess. Gjennom hele høsten leser elever i ungdomsskolen norske ungdomsbøker utgitt inneværende år. De skriver anmeldelser av bøkene som de publiserer på uprisen.no. Deretter nominerer fem ungdommer fem bøker basert på anmeldelsene. Disse fem bøkene får juryklasser fra samtlige elleve regioner i oppgave å lese fra perm til perm før vinneren kåres under Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai. Dagen før utdelinga på Lillehammer møtes to elever fra hver juryklasse til et storjurymøte. Her skal de kjempe for klassens favoritter. Selve utdelingen foregår i Maihaugsalen foran en fullstappet sal med både nominerte forfattere, forlagsredaktører og media til stede. Elevene i juryklassen ved Beiarn barne- og ungdomsskole gleder seg til å gjøre noe sammen utenfor klasserommet.

– Det blir veldig stas, sier Aron Viking Antonsen (14). – Jeg har vært der en gang før og sett den berømte hoppbakken, men turte ikke å gå helt opp.

– Det blir artig. Kanskje vi blir kjent med nye folk, sier Henriette Leiråmo Kristensen (14)

– Jeg håper det kommer folk fra lengre nord. Oppe i Finnmark for eksempel. Det hadde vært stor stas, legger Aron til.

Både Aron og Henriette tror det blir bra å være med de andre i klassen på en annen måte enn i klasserommet.

– Ikke bare sitte her og snakke om matte eller norsk. Vi får jo faktisk gjøre noe i lag. Sitte å prate sammen på flyet, der kan man jo ikke ha internett, sier Aron.

– Det har vi ikke gjort før, så det blir en bra opplevelse, tror Henriette.

– Det blir noe helt nytt rett og slett, påpeker Aron, mens begge to er enige om at dette er en opptur for klassen:

– Tusen takk, skikkelig stas å få være med på dette! Det blir veldig bra!

Beiarn barne -og ungdomsskole