Bibliotekaren møter Upris-elever

Litterært møte: Formidler Roy Martin Kristiansen presenterer Uprisen og ungdomsbøker for elever ved Fagerborg skole.


For å inspirere ungdom til å lese nye norske ungdomsbøker inviterte Roy Martin Kristiansen ved Deichman Majorstuen elever til et litterært møte i biblioteket.

Hele 9. trinn ved Fagerborg skole i Oslo deltar på Uprisen – årets ungdomsbok. En torsdag i slutten av september besøkte elevene Roy Martin på biblioteket på Majorstuen. For den engasjerte formidleren er det en selvfølge å bruke Uprisen aktivt i møte med ungdom.

– I forbindelse med at hele 9. trinn ved skolen er med på Uprisen, synes jeg det var gøy at biblioteket kan bidra med å inspirere elevene til å lese noen av bøkene, sier han.

Uprisen bidrar til leselyst
Under besøket la Roy Martin opp til bokpresentasjoner og utlån.

– Både elever og lærere ved Fagerborg er entusiastiske og engasjerte i Uprisen. Jeg presenterte et lite utvalg av årets Upris-bøker, og etterpå fikk elevene velge hvilke bøker de ville låne med seg. Jeg hjalp dem også med praktiske ting som nye lånekort og bestilling av bøker, legger han til.

Bibliotekaren forteller at han er stor fan av Uprisen. Han tror også prisarbeidet øker engasjementet for lesing.

– Det er supert at elevene blir presentert for så mange av årets nye, norske bøker. Jeg tror at det å sette lesingen inn i denne sammenhengen, med å skrive anmeldelser og å kåre årets beste ungdomsbok, bidrar til inspirasjon og leselyst. Det er veldig bra at elevene diskuterer bøkene sammen og anbefaler bøker til hverandre. Forhåpentligvis inspirerer det også til videre lesning, sier han.

Ser etter bøker ungdom liker

Roy Martin legger til at han håper ungdomsbokforfatterne følger nøye med på hva ungdom mener om bøkene som skrives for dem.

– Ungdomslitteraturen skrives jo for ungdom, så det er uvurderlig å høre hva de synes om dagens ungdomslitteratur. Jeg synes det er veldig bra at de er så kritiske og ærlige om hva de liker og ikke liker. Jeg håper ungdomsbokforfattere følger med på Uprisen og tilbakemeldningene der.

Prisarbeidet er også et nyttig redskap for Roy Martins virke som bibliotekar.

– Vi bibliotekarer kan bidra med et lite utvalg av bøker som elevene kan låne, i tillegg til å forhåpentligvis inspirere noen av ungdommene til å lese. Ved å få bøkene presentert velger de kanskje en bok de i utgangspunktet ikke hadde tenkt å lese, sier han og fortsetter:

– I år bestilte jeg inn flere eksemplarer av de av årets bøker jeg kunne få tak i. Jeg leste dem og forsøkte å presentere bøkene slik at elevene også fikk lyst å lese dem. Hvert år ser jeg alltid etter hvilke bøker som ungdom liker best. Det er både lærerikt og spennende. Og vi stiller selvsagt ut vinneren.

Givende å formidle
Deichman Majorstuen er den første filialen som ble meråpen i Oslo. Det har vært en stor suksess med mange besøkende hver dag. For Roy Martin er det mange ulike arbeidsoppgaver som skal gjøres hver eneste dag.

– Arbeidsdagen er heldigvis veldig variabel. Om morgenen har vi en del praktiske ting som må ordnes før vi åpner skranken for dagen. Haugevis av kasser med bestilte bøker må ut på hentehyllen til lånerne, og biblioteklokalet må ryddes ettersom det jo har vært folk der hele kvelden før på grunn av meråpent. Så har jeg kanskje et klassebesøk jeg må forberede før jeg tar imot klassen, sier han.

– Hver dag innebærer også skrankevakter hvor vi veileder og hjelper brukerne våre. Majorstuen er som regel et hektisk bibliotek og det liker jeg. I tillegg er det ofte arrangementer her, alt fra forfattersamtaler til foredrag. Jeg synes det er utrolig givende å formidle kultur, både bøker, film og spill, til både voksne, ungdom og barn, forteller han.

Klassikere og samtidslitteratur
Han trekker fram to bøker som er spesielt populære akkurat nå.

– Populære ungdomsbøker for tiden, og som det lånes mye av, er blant annet «The Hate U Give» av Angie Thomas og «En av oss lyver» av Karen M. McManus.

Men hva liker bibliotekaren selv å lese?

– Jeg merker at jo eldre jeg blir, jo mer kritisk blir jeg til hva jeg skal lese. Det siste året har jeg lest meg opp på klassikerne jeg aldri har lest. Det har blitt noen fantastiske leseropplevelser, senest med Bram Stokers «Dracula» og Virgina Woolfs «Orlando».

– Jeg forsøker å holde meg oppdatert på samtidslitteraturen og har i tillegg alltid hatt en forkjærlighet for god science fiction og fantasy. Etter den politiske utviklingen det siste året har jeg hatt et behov for å lese meg opp litt på USA- For tiden leser jeg «Hillbilly Elegy» av J.D. Vance. Det er en ærlig, rørende og viktig bok om en del av USA jeg kan altfor lite om, sier Roy Martin.

Utlån: Elevene ved Fagerborg var ivrige etter å låne bøker etter presentasjonen.