Eit anna blikk

Erlend Skjetne Flamme 2021 7 anmeldelser

Eit anna blikk er ei forteljing frå eit flyktningmottak i Nord-Noreg. Her bur atten afghanske gutar, derimellom Anwar, som elskar bøker og språk og blir kalla Professoren. Ein dag flyttar Walid inn på rommet hans. Walid er Anwars rake motsetning, ein Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Maren Hansen Lie

Kunne vært super

Skrevet av 15. desember 2021 av Maren Hansen Lie på Øresvik skole

På et flyktningmottak i Nord-Norge bor det atten afghanske gutter, og en av dem heter Anwar. Om ikke lenge flytter det inn en til gutt på rommet hans. Denne gutten heter Walid, og han er ikke helt som Anwar. Denne boka forteller om utviklingen av vennskapet mellom de to guttene.
"Eit anna blikk" har en annerledes oppbygning enn jeg er vant til, nesten som ei dagbok. Innholdet er ikke alltid på det mest overraskende, og jeg slet av og til med å følge med. Jeg må si at jeg ikke synes den var veldig spennende, men det er et veldig viktig tema. Man får innsikt i hvordan det kan være å bo på et flyktningmottak og hvor vanskelig det er, spesielt på en så ung alder. Dette er noe jeg tror mange kan lære av. Boka kan være helt super, men det er ikke en slik bok jeg personlig ville lest.
Terningkast 4.


Emma sofie

Skjebnen

Skrevet av 10. desember 2021 av Emma sofie på Tromstun skole

Eit anna blikk er en skjønnlitratur. Denne boken burde bli nominert til Uprisen for hvor viktig det er å gjøre seg oppmerksom over hva innvandrere går igjennom i ung alder i Norge.
Anwar (16) er en flykning fra Afghanistan som kom til Norge for noen måneder siden, han bor på et asylsøk i Nord-Norge. En dag kommer det en ny gutt til asylsøket Anwar og 16 andre gutter bor på. Hvordan blir det å være med den nye gutten og Anwar? Blir dem gode venner eller blir det motsatt? Jeg tror forfatteren skrev denne boken for å skape følelser om et tema som er viktig den dag i dag.
Boken starter på en litt treig måte, for noen er det kanskje normal start. Den starter med å beskrive med små og små steg over hvordan boken blir å være. Spenningskurven i boken er litt som en overraskelse, plutselig hender det noe du kanskje ikke trodde ble å skje og noen gang vet du at noe skjer. Slutten er kanskje forventet, men det kommer brått på med de følelsene du får og nærheten du har av boken fra før.
Boken for meg var vanskelig å legge fra meg. Jeg tenker på boken fortsatt. Jeg føler jeg enda ikke har lagt den bak meg for de følelsene som jeg fikk av boken sitter langt inni meg til den dag i dag.
Boken går mest på indre spenning. For noen er det kanskje lett å kjenne seg igjen i boken, men andre er det helt annerledes. Jeg følte meg igjen med noe i boken, men noe var helt nytt for meg. Å leve seg inn i boken var vanskelig for å se livet fra et nytt perspektiv er vanskelig, i noen saker levde jeg meg inn i hvordan følelser i sitasjoner var brakt ut.
Opplevelsen av boken var gripende og overraskende på mange forskjellige måter. Helheten av boken passet veldig bra med begynnelsen, midten og slutten og alt ga mening. Språket og karakterene synes jeg passet bedre med nynorsk enn bokmål det ga mer følelser.
Denne boken burde bli nominert til Uprisen for hvor viktig det er å gjøre seg oppmerksom over hva innvandrere går igjennom i ung alder i Norge.


Jagjot kaur

opplevelser & vennskap

Skrevet av 25. oktober 2021 av Jagjot kaur på Kjeller ungdomsskole

Boka handla om to gutter som bor på et mottak. En av gutten forteller om livet hans på mottaket og om vennskapet/livet deres der. Hovedpersonen «skriver» om opplevelsene sine. De har kommet fra Afghanistan og nå er i Nord-Norge. Boka er hans dagbok og fortellingen er hans livs opplevelser, meninger og tanker.

Jeg likte denne boka, men den var litt kjedelig. Jeg hadde litt problemer med å skjønne hva som var skrevet i boka, men helt fantastisk bok for en som prøver å lære mer nynorsk. jeg anbefaler boka til folk som liker å lese dagbøker og romaner. Selve historien var veldig bra skrevet og det var interesserede å lære om hvordan det er på et asylmottak. Boka hadde mange kapitler, men de passet helt perfekt in i bok. jeg likte også hvordan boka forklarte godt hvordan de på mottaket har det. For meg var denne boka veldig lærerik.
Jeg gir denne boka terningkast 4


Mia Elise

Alt for lite spenning

Skrevet av 19. oktober 2021 av Mia Elise på Flåtestad ungdomsskule

"Eit anna blikk" er skrevet av Erlend Skjetne. Romanen handler om en gutt som heter Anwar som bor på et flyktningmottak i Norge. Han elsker bøker og å lære, og han blir kalt for professoren. En dag flytter en gutt som heter Walid inn på rommet hans. Han er helt motsatt av Anwar og liker bedre å spille fotball og er veldig god til det. I romanen følger vi vennskapet som de to guttene bygger på tross av alle forskjellene.

Romanen starter rett i handlingen, men jeg syns likevel at den aldri når noen topp. Jeg klarte aldri å leve meg inn i boka eller kjenne meg igjen i noe av det som skjedde og dette hadde en ganske negativ effekt. Handlingen er veldig forutsigbar fra starten av og den manglet mye spenning. Romanen er skrevet på nynorsk med veldig korte kapitler. De korte kapitlene gjorde det vanskelig å følge med på hva som skjedde og det gjorde boka lite beskrivende. Mange av replikkene var skrevet på litt gebrokken norsk som i blant gjorde boka mer troverdig og at man kunne se for seg karakterene lettere.

Det eneste jeg likte med romanen var budskapet og temaet. Flyktningkrisen er et veldig viktig tema i dag og det er viktig å få meg seg hvordan flyktningene kan oppleve hverdagen i Norge. Jeg mener fortsatt at romanen kunne vært skrevet på en mer spennende og fengende måte for at man kan bli enda mer interessert i temaet.

"Eit anna blikk" er en bok for deg som liker å lese litt rolige og mer realistisk baserte bøker. For meg ble boka litt for langsom og manglet spenning som gjør at man blir helt oppslukt. Likevel er innholdet ganske viktig å lære noe om og det virket som en troverdig og realistisk roman. Jeg gir boka en 3er.


tuva

ulike gutter på flyktningmottak

Skrevet av 28. september 2021 av tuva på Kjeller ungdomsskole

Anwar er en afghansk gutt på et flyktningmottak, han er smart, elsker bøker og blir kalt professoren. Walid derimot, han er det motsatte av Anwar. Walid hadde nettopp flyttet inn på mottaket, med lite eiendeler og endte opp på rommet til Anwar.

Boka er «eit anna blikk» av Erlend Skjetne. Grunnen til at jeg syntes den var bra var fordi den var spennende, det var alltid noe som skjedde som man måtte lese videre i boka for og skjønne. Den fikk deg også til og forstå litt hvordan mennesker på sånne steder kan ha det. Den kan også få deg til og skjønne at selv om man ikke er like, eller har de samme interessene kan kam ha noe tilfelles og finne en måte og komme overens med hverandre på. Jeg gir boka terningkast fem.

Jeg anbefaler den for folk på fjorten og eldre. Grunnen til at jeg anbefaler den for de er fordi den har mye tekst og mer innhold som kan passe for eldre folk, samme hvilket kjønn du er så kan du like den. Den passer også for folk som er interessert med ting rundt dette temaet om flyktninger, vennskap og litt spenning.

Vis flere anmeldelser

Til toppen