Årets nominasjonsjury

Kristoffer liker å sove og mora hans mener han har «moden musikksmak», Kristine spiller i tre brassband og Stina er støttekontakt for en Syrisk familie. Alle liker de å lese. Uprisen presenterer: Årets nominasjonsjury!

stina-nordland

Stina Nordland fra Masfjordnes

19 ungdommer søkte om plass i juryen. Søknadene var gode så det var en vanskelig beslutning. Til slutt ble disse valgt ut:

Kristine Titland fra Lindås i Hordaland

Kristoffer Sortland fra Fredrikstad i Østfold

Stina Nordland fra Masfjordnes i Hordaland

Juryen skal nå lese alle anmeldelsene på uprisen.no og nominere fem bøker som går videre til vårens finalerunde.

Vi har intervjuet gjengen som nå skal velge ut årets fem beste bøker.

Uprisen: Hvorfor søkte du om å bli jurymedlem?

Stina: Eg søkte om å bli jurymedlem fordi eg syns det verka veldig interessant. Eg har alltid likt å lese bøker, og det å få lov til å framheve norske forfattar, er ein unik moglegheit! I tillegg har ein utruleg flink norsklærar som ikkje berre anbefalte meg å søkje, men som også hadde tru på at eg kunne klare det.

Kristoffer: Jeg søkte om å bli jurymedlem først og fremst fordi jeg er glad i å lese og jeg interesserer meg for litteratur. Jeg liker også nye utfordringer og jeg er glad i å ta avgjørelser og bestemme litt.

Kristine: Når klassen fikk beskjed om at vi skulle være en av anmelderklassene ble jeg fort ganske engasjert. Lesing har alltid vært en hobby, men pga. mye lekser, øvinger, treninger osv. ble lesingen lagt vekk. Derfor syntes jeg det var veldig kjekt at undervisningen i norsk timene skulle inneholde lesing og anmelding av bøker. Det ble etter hvert utrolig interessant og gøy å både skrive og lese anmeldelser. Jeg engasjerte meg bare mer og mer. Jeg liker å høre andres meninger og sammenligne de med mine egne. Det er så utrolig mange forskjellige meninger om bøkene som er nominert til Uprisen, dette syntes jeg er veldig spennende og interessant! Jeg syntes det var en fin utfordring for meg selv å sende søknad om å få sitte i nominasjonsjuryen, å heldig var jeg som fikk være med!

Uprisen: Har du en favorittforfatter og en favorittbok?

Kristoffer: Arne Svingen er min favorittforfatter, men det kommer ikke til å ha noe som helst påvirkning på hvordan jeg skal utføre dette arbeidet bare så det er sagt.

Stina: Min favorittforfatter er britiske J. K. Rowling. Måten ho skriv på, er utruleg bra, spesielt i Harry Potter-serien. Eg har lese utruleg mange gode bøker, men har nok ikkje ein spesiell favoritt.

Kristine: Et helt halvt år er definitivt min favoritt bok, som er skrevet av Jojo Moyes. Hun er en utrolig dyktig forfatter og hun har i lang tid vært en av mine favoritter.

Kristoffer Sortland fra Fredrikstad

Kristoffer Sortland fra Fredrikstad

Uprisen: Hva er en god bok for deg?

Stina: Ei god bok er ei som klarar å fange lesaren på ein original måte. Det skal vere mogleg å kjenne seg igjen, på ein eller annan måte. Anten om det er ei tragisk kjærleikshistorie eller dramatisk krigsforteljing bryr ikkje meg.

Kristoffer: En god bok for meg er en bok som fanger meg fra første sekund. En god bok skal ikke miste denne spenningen eller denne nysgjerrigheten i løpet av historien og den skal helst også ha en avslutning som er like god som starten. Avslutningen skal enten gjøre at man sitter igjen og reflekterer fornøyd, eller at det er en åpen slutt hvor man bare må vite hva som skjer videre. En god bok skal være enkel å leve seg inn i, og den skal være vanskelig å legge ifra seg.

Kristine: En god bok for meg må være spennende fra begynnelse til slutt. Den må kunne holde på leseren gjennom hele boken, da er det lurt å ha en del spenningstopper. Jeg liker de fleste sjangerne, så sjanger er ikke noe jeg ville sett på når jeg vurderer en bok, uansett om jeg ærlig må si at romantikk er min favoritt! Jeg er opptatt av skildringer, slik at jeg kan få et klart bilde i hodet på f.eks. hvordan karakterene ser ut. Noe som jeg også syntes er viktig er at boken er troverdig innenfor sjangeren sin.

Uprisen: Hva gjør du når du ikke leser? Hobbyer?

Kristoffer: Når jeg ikke leser liker jeg å spille fotball, se på serier, høre på musikk, henge med gutta eller bare sove.

Stina: Eg trenar ofte, opptil 4-5 gongar i veka, gjerne ilag med vener. I tillegg jobbar eg også, då som ein form for støttekontakt for ein syrisk familie i nærområdet. Ellers går det mykje i lekser og anna skulearbeid, ettersom det er siste året mitt på ungdomsskulen.

Kristine: På fritiden når jeg ikke leser, holder jeg for det meste på med musikk, der jeg både spiller kornett og synger. Jeg spiller i Lindås Skolekorps og Lindås Brass, og er også medlem i Hordalands ungdomsbrassband. Jeg tar også sangtimer i Lindås Kulturskole.  Ellers er det skolearbeid og venner som tar opp resten av fritiden min.

kristine-titlandUprisen: Hva er yndlingsfaget ditt på skolen? Hvorfor?

Stina: Norsk. Eg har likt det heilt sidan eg byrja på skulen, og det har nok litt med at eg alltid har likt lesing. Me har også ein god del variert innhald i timane, som gjer det enda kjekkare!!

Kristoffer: Yndlingsfaget mitt på skolen er enten norsk, naturfag, musikk eller friminutt. Naturfag er interessant og musikk er morsomt. Norsk er spennende, jeg er ikke så veldig glad i norsk historie eller sånne ting, men jeg syntes det er kjempe morsomt å skrive tekster, spesielt fortellinger. Jeg kan være kreativ og det er liksom ikke noen fasit på hvordan resultatet skal se ut.

Kristine: På skolen liker jeg generelt alle fag, jeg vil si jeg er en ganske skoleglad person. Jeg liker godt språklige fag – engelsk, norsk og spansk men også samfunnsfag. Musikk er det faget jeg føler jeg kan bidra mest med da. Det er et fag jeg har stor interesse for.

Uprisen: Hva slags musikk hører du på?

Kristoffer: Jeg får litt kjeft av kameratene mine fordi jeg har «gammeldags musikksmak», moren min derimot syntes jeg har «moden musikksmak» og jeg syntes jeg har en fantastisk musikk smak. Jeg kan høre på de fleste sjangre, men for øyeblikket er det Beatles det går i.

Stina: Alt frå rap til klassisk. Det går likevel mest i det som er moderne, typ Kygo, SeeB og Astrid S.

Kristine: Jeg har en veldig variert musikksmak. Jeg hører alt fra brass musikk og klassisk, til pop, til rock osv. Jeg liker det meste!

Uprisen: Og har du en favorittfilm eller serie?

Kristoffer: Breaking bad er favorittserien uten tvil, utrolig spennende og proppet med overraskelser.

Kristine: Jeg har så utrolig mange favorittfilmer og serier, det er umulig å plukke ut en. Men jeg liker godt filmer eller serier som for frem en sterk mening om noe. Om filmen treffer meg innenfra, da er det en god film

Stina: Eg ser lite på film, men eg vert aldri lei Disney. Når det kjem til seriar, er det ganske variert, men for augneblinken er det «Jane the virgin» og «The Fosters» som gjeldt.