Årets nominasjonsjury

Nominasjosnjuryen_samlet_NETT

Aurora, Emil, Maja og Maylinn i nominasjonsjuryen 2016.

De kommer fra hele landet. De danser, spiller håndball og videospill og basket. Og alle er de engasjerte lesere. Årets nominasjonsjury er klar. De fire utvalgte er Aurora Kolstad (Oslo), Maylinn Byrknes (Hordaland), Emil Lereggen Dragnes (Møre og Romsdal) og Maja Helland (Sør-Trøndelag). Juryen skal nå lese gjennom alle årets anmeldelser hver for seg. 20. januar møtes de fire jurymedlemmene i Oslo og nominerer fem bøker. Nominasjonene offentliggjøres samme dag. Det var 56 søkere til de fire plassene i nominasjonsjuryen. Det var med andre ord hard kamp om de fire plassene.

Her kan du lese intervju med de fire jurymedlemmene.

Aurora Kolstad Byline SMALL

Aurora Kolstad

Aurora Kolstad går i 9. klasse på Skøyenåsen skole i Oslo

Hvorfor søkte du om å sitte i juryen?

Jeg har lenge fulgt med på Uprisen og tenkte at det hadde vært utrolig gøy å være med fordi jeg er veldig glad i å lese anmeldelser. Da sendte jeg inn en søknad, og jeg var så heldig at jeg fikk lov til å være med!

Hva slags bøker liker du å lese?

Jeg leser veldig variert – både på norsk og engelsk, voksen- og ungdomsbøker, gamle og nye bøker og ikke minst i veldig mange ulike sjangere. Selv om jeg er ganske åpen for hva jeg leser, er dystopier og fantasy noe jeg liker spesielt godt fordi de trekker meg inn i en helt ny og annen verden.

Har du et boktips eller en favorittbok?

Harry Potter-serien er de beste bøkene jeg har lest noensinne. Jeg har vokst opp med dem, og jeg har lest dem rundt 20 ganger. Det sier vel litt… Hvis jeg skal anbefale en litt mindre kjent og nyere bok, er A Darker Shade of Magic av Victoria Schwab en av mine favoritter. Jeg håper den blir oversatt til norsk for det er en bok som enda flere burde lese!

Hva er yndlingsfaget ditt?

Matte er mitt yndlingsfag!

Hva slags musikk hører du på?

Også her er jeg ganske altetende. Et av yndlingsbandene mine er Red Hot Chili Peppers.

Og hva gjør du på fritiden din?

Jeg er ungdomsredaktør på nettsiden Ubok.no. Ellers spiller jeg basket, gitar, jobber i Photoshop og leser masse.

 

Maylinn Byrknes

Maylinn Byrknes

Maylinn H. Byrknes går i 10. klasse på Knarvik ungdomsskole i Hordaland.

Hvorfor søkte du om å sitte i juryen?

Jeg hadde egentlig ingen grunn som gjorde at jeg virkelig ønsket å være med, men jeg søkte først og fremst fordi jeg har interesse for litteratur, og jeg syntes det virket som en spennende utfordring. Jeg har alltid vært kritisk til bøker jeg leser, og jeg tenkte dette var en fin mulighet til å høre hva andre ungdommer mener. Men så søkte jeg også litt fordi jeg hadde ikke noe å tape om jeg søkte. For å være ærlig hadde jeg små tanker om at jeg kom til å sitte i juryen. Nå er jeg veldig glad for at jeg tok den sjansen.

Hva slags bøker liker du å lese?

Jeg foretrekker bøker innenfor sjangeren fantastisk litteratur, fordi de åpner for et annet syn på vår egen verden. Men jeg er åpen for å lese andre sjangere.

Personlig synes jeg at fortellingen i seg selv og måten forfatteren skriver på er viktigere enn sjangeren for at jeg skal like boken. Det jeg liker er bøker med en fortelling som kan ende i alle retninger, og at forfatteren har et lite budskap eller en mening med fortellingen sin.

Har du et boktips eller en favorittbok?

Et boktips: prøv boken selv om du ikke har et særlig godt bilde av den i begynnelsen. Slik hadde jeg det med Harry Potter-bøkene av J. K. Rowling, og i dag er de så absolutt mine favoritter.

Hva er yndlingsfaget ditt?

Generelt liker jeg de fleste fag, kommer litt an på hva tema vi er innom. Men jeg kommer stadig tilbake til at jeg liker norsk og historie.

Hva slags musikk hører du på?

Liker det meste, men hører ofte på filmmusikk.

Og hva gjør du på fritiden din?

På fritiden liker jeg å spille fotball og å danse, gjerne med venner.

 

Maja Helland

Maja Helland

Maja Helland går i 10. klasse på Grøtte skole i Sør-Trøndelag.

Hvorfor søkte du om å sitte i juryen?

Læreren min introduserte meg for muligheten om å søke. Jeg leste gjennom søknaden og syntes det hørtes interessant ut.

Hva slags bøker liker du å lese?

Jeg liker å lese bøker som faller innenfor fantasy sjangeren. Slike bøker synes jeg er spennende og man blir lett revet med.

Hva er din favorittbok?

Hvis jeg skal velge ei favorittbok må det bli Matched av Ally Condie.

Hva er yndlingsfaget ditt?

Yndlingsfagene mine på skolen er matematikk, naturfag og gym.

 

Hva slags musikk hører du på?

Jeg liker å høre på popmusikk.

Og hva gjør du på fritiden din?

På fritiden min spiller jeg mye håndball.

 

Emil Dragnes1

Emil Lereggen Dragnes

Emil Lereggen Dragnes går i 9. klasse på Tomrefjord skole i Møre og Romsdal.

Korfor søkte du om å sitte i juryen?

Eg søkte om å sitte i juryen fordi læraren vår oppfordret klassen om å søke. Eg er veldig glad i bøker og lesing generelt så eg svarte søkte, og heldigvis for meg vart eg trekt ut.

Kva bøker liker du å lese?

Eg liker best å lese fantasy bøker. Dei er ofte spennande og du kan drømme deg bort i dei. Bare i ein bok kan ein oppleve eit heilt liv fullt av eventyr viss du bare klarer å se det i fantasien. Det er vel derfor det heiter fantasy tenker eg.

Kva er favorittboka di?

Yndlingsbøkene mine er «Harry Potter»-bøkene. Det er bare dei og ein bokserie til som eg har syntest er så gode at eg kan sitte ein heil dag med dei.

Hva er yndlingsfaget ditt?

Yndlingsfaget mitt er «mat og helse». Eg liker veldig å lage mat.

Kva musikk hører du på?

Eg bruker vanlegvis å høre på nightcore det er ein type musikk der dei har «boosta» opp visse elementer av sanger som allerede eksisterer.

Og kva gjer du på fritida?

Eg bruker enten å lese bøker eller videospill. Begge delene lar meg slippe løs bevistheten min og bli tatt med til verdener som ikke eksisterer.