Månedens anmeldelse

 

Elena er månedens anmelder i august

Elena er månedens anmelder i august

Månedens anmeldelse i august er kåret. Den er skrevet av Elena Pestoric i klasse 9D ved Løkenåsen skole, som har anmeldt boka Malstrøm av Caterina Cattaneo. Foreningen!les troppet opp i klasserommet i Lørenskog for å overraske den intetanende vinneren.

Stillheten senker seg. Foreningen !les har kåret den beste anmeldelsen i august, og det er nettopp blitt klart at anmelderen befinner seg her i rommet, blant elevene i 9. klasse på Løkenåsen skole i Lørenskog. En journalist fra Romerikes blad har også fått med seg begivenheten. Han står med kameraet, klar for å rette fokus mot vinneren. Men hvem er månedens anmelder?

Anmelderen argumenterer godt for synspunktene sine, leser Kristin Li fra foreningen !les fra juryens begrunnelse. Det er fortsatt helt stille.

Når hun synes at boka er spennende, begrunner hun det med at boka har mange «uforutsigbare vendepunkter slik at man alltid har noen forventninger, og det blir vanskelig å legge fra seg boka».

-Det er en jente, er det noen som hvisker.

Anmelderen drøfter også for og imot når hun skriver at det noen steder er litt for grov språkbruk, men at dette også er med på å gi et mer realistisk bilde av personene i boka. Anmelderen viser at hun har autoritet på området når hun skriver at språket i boka likner på det språket dagens ungdom bruker.

Førti blikk og en kameralinse vandrer rundt i klasserommet.

Når anmelderen avslutningsvis begrunner hvorfor hun gir boka terningkast fem og ikke seks, gjør hun det på en elegant måte: «Her er det lett å følge med i svingene, men etter min mening er det litt for mange av dem».

Elena Pestoric smiler. Hun kjenner igjen formuleringen sin. Til stor applaus fra klassen og i blitsen fra pressens kamera, tar hun imot bokgave og gratulasjoner fra Foreningen !les.

-Jeg hadde ikke forventet at min anmeldelse skulle være månedens beste. Jeg er overrasket, men det var veldig morsomt, sier Elena.

Elena er fjorten år, og går i 9D på Løkenåsen skole. Favorittfaget hennes er mat og helse, og på fritiden spiller hun håndball for Lørenskog håndballklubb.

–Jeg elsker å spille håndball, sier Elena. – Det er det jeg liker aller best.

Hun er også glad i å lese, og har lest mange bøker.

-Jeg leser helst bøker med mye spenning og drama.

Hva er det med disse bøkene som gjør at du liker dem?

-Jeg liker bøker der det skjer mye. Kjærlighetsromaner, for eksempel, klarer jeg å legge fra meg, men i bøker der det skjer mye, og kanskje noe skummelt, lurer jeg på hvordan det vil gå, og bare må bla videre.

-Har du noen boktips?

Jeg tror Tidsvokteren av Jeanette Winterson må være den beste boka jeg har lest. Den vil jeg anbefale. Den er lang, men veldig fengende. Jeg leste den ut på noen få dager fordi jeg bare måtte lese videre.

Ellers likte jeg boka jeg anmeldte, Malstrøm, veldig godt.

Les Elenas anmeldelse av Malstrøm her.

 

Fakta:

Mer enn fire hundre ungdom fra hele landet er nå i gang med å utføre et viktig oppdrag. Gjennom å lese alt som blir utgitt av ungdomsbøker i 2014, og anmelde dem, skal de bestemme hvilken som er årets beste. Alle anmeldelsene publiseres på uprisen.no, og her kommer det fram mange velbegrunnede meninger. Hver måned denne høsten kåres månedens beste anmeldelse.